BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizin TÜBİTAK kapsamında bir projesi daha kabul edildi

Yayın Tarihi : 07/06/2022
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle madencilerin maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik faktörlerin beyin sinyalleri üzerindeki değişimi incelenecek.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Öğr. Gör. Samet Çelik tarafından hazırlanan “Yer Altında Uzun Süreli Çalışmaya Bağlı Gerçekleşen Elektrofizyolojik Değişimlerin Olaya İlişkin Osilasyonlar Yöntemi İle İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK – 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.

Proje hakkında bilgiler veren Çelik, 12 ay boyunca madencilerde görülen kognitif ve emosyonel yıkımın inceleneceğini belirtti.

Çelik, “Madencilerde yeraltında uzun süreli çalışmaya ve bunun sonucunda ortaya çıkan toksik gaz maruziyetinin, kognitif ve emosyonel yıkıma sebep olup olmadığı araştırılacaktır. Benzer şekilde çalışma koşullarının uzun vadede bellek ve dikkat başta olmak üzere diğer bilişsel işlevleri etkileyip etkilemediği merak konusudur. Bu proje ile birlikte hem zehirli gazların sinir sistemi ve biliş üzerindeki elektrofizyolojik etkileri incelenirken hem de elde edilecek bulguların işçi sağlığı ve güvenliği açısından yeni uygulama ve politikaların ortaya konmasına zemin oluşturacağı düşünülmektedir” diye konuştu.

Çelik, projenin BARÜ Edebiyat Fakültesi bünyesinde yeni kurulan Bilişsel Araştırmalar Laboratuvarında hayata geçirileceğini de kaydederek “Her geçen gün büyüyen üniversitemizde insanlığa ulaşan bilimsel çalışmalar yapma gayretindeyiz. Bu doğrultuda bizleri daha kaliteli işler yapmaya teşvik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun ile değerli destekleri için Dekanımız Prof. Dr. Sayın Sedat Yazıcı’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca projenin hazırlanmasında beni cesaretlendiren akademik danışmanım Prof. Dr. Bahar Güntekin’e ve meslektaşım Dr. Ebru Yıldırım’a da teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Projede emeği geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Üniversitemizde bölgemizden başlayarak ülkemizin öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Üniversite olarak yaptığımız çalışmalarla bilim dünyasına değer katmaya ve üretileni insanlık yararına sunmaya gayret ediyor, bu yöndeki çabamızı her geçen gün artırmayı başarıyoruz. Bu düşüncelerle gayretleri dolayısıyla Öğr. Gör. Samet Çelik’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı. 


SON Haberler

  • Azerbaycan Milletvekili Hamzayev’den Rektör Uzun’a ziyaret

  • BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretti

  • BARÜ’nün projesiyle plastikteki zararlı maddelere karşı yeni önlemler araştırılacak

  • BARÜ, ‘Geleceğin mimarları olacak çocukları’ yarınlara hazırlayacak

  • BARÜ’de farklı yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi konuşuldu

  • BARÜ’de “Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası” kutlandı

  • BARÜ ailesi iftar sofrasında buluştu

  • Rektör Uzun, şampiyon öğrencilerle bir araya geldi

  • BARÜ’de kuruluşunun 176. yılında Öğretmen Okulları anlatıldı

  • Bartın’da kuraklığa karşı yeşil çatı uygulamaları yapılacak