BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizin projesiyle dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor

Yayın Tarihi : 22/03/2020
Üniversitemizin yürütücülüğündeki projeyle böbrek yetersizliğine veya kanser kemoterapisine bağlı anemilerin (kansızlık) tedavisinde kullanılan bir protein olan EPO’nun farklı yöntemlerle üretilerek, medikal biyoteknolojideki dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor. 

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Arş. Gör. Rızvan İmamoğlu’nun yürütücülüğündeki “Rekombinant İnsan Eritropoietinin E. coli Ekspresyon Sisteminde Çözünür Formda Eldesi, Saflaştırılması ve Karakterizasyonu” başlıklı proje ile yurt dışından ithal edilen eritropoetini (EPO) üreterek, bu alandaki dışa bağımlılığı azaltılmayı amaçlıyor.

TÜBİTAK 1002 - Hızlı Destek Programı kapsamında hazırlanan proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla Eritropoetin (EPO)'in çözünür bir formda yüksek miktarda üretilmesi hedefleniyor.

Arş. Gör. İmamoğlu, 1986'dan bu yana tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığını ve söz konusu proteinin son 30 yılda böbrek yetmezliği tedavisinde sağlanan en önemli gelişme olduğunu söyledi.

EPO'nun özellikle ABD ve İngiltere’de yapılan çalışmalar neticesinde ilaç şeklinde geldiğini ifade eden İmamoğlu, “Biz ülke olarak bu tür proteinleri, enzimleri üretebilecek bir seviyedeyiz. Bu ilaçların üretimi için üniversite olarak yeterli imkanlara sahibiz ve devletimizin bize sunduğu bu imkanları optimum şekilde kullanarak proteini elde ettik. Ülke olarak gelecek 3-5 yıl içinde bu proteinlerin tamamını yerli imkânlarla üretebileceğimize inanıyorum ve kendi imkânlarımızla ürettiğimiz proteinlerin eczanelerimizde satılacağı günler çok yakın” diye konuştu.

İmamoğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Gökçe de projenin danışman hocası olduğunu ve proteinin üretim çalışmalarının Tokat Gaziosmanpaşa ve Üniversitemizdeki laboratuvarlarda yapılan çalışmalarla ilerlediğini aktardı.

Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Cahit Karaoğlanlı ise projeyle 2014 yılında faaliyete alınan Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nda geçtiğimiz yıl Anti-Kanser Araştırma Laboratuvarı'nın da merkez bünyesinde bilim insanlarının hizmetine sunulduğunu aktardı.

Laboratuvarın temel amacının, çeşitli kanser türlerine yönelik yeni ilaç teknolojileri geliştirme ve mevcut tedavilerin iyileştirilmesi olduğunu ifade eden Karaoğlanlı, “İlaç teknolojilerini geliştirdikçe çalışmalarımızı hayvanlar üzerinde tamamlayıp insanlar üzerinde gerçekleştirerek, kullanım izinlerinden sonra gündelik hayatımızda kullanımını hedefliyoruz. Anti-Kanser Araştırma Laboratuvarı'nda yurt içi ve yurt dışından 12 araştırmacı akademisyenimiz bulunuyor. Çok yeni bir merkez olmamıza karşın bugüne kadar aldığımız birçok TÜBİTAK projemiz var. Bundan sonra da hem ülkemize hem de bu konuda istekli tüm paydaşlarımıza hizmet vermeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkemizin öncelikleri göz önünde bulundurularak hazırlanan proje dolayısıyla çalışma ekibini tebrik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak bölgemizden başlayarak ülkemizin öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Proje kültürünü daha da yaygınlaştırmayı hedeflerken, bu önceliğimizi her zaman vurguluyor ve akademisyenlerimizi teşvik ediyoruz. Bu doğrultuda, kabul edilen bu projemiz ile böbrek yetersizliğine veya kanser kemoterapisine bağlı anemilerin (kansızlık) tedavisinde kullanılan bir protein olan EPO’nun farklı yöntemlerle elde edilmesi hedeflenmektedir. Böylece ithal olarak tedarik ettiğimiz bu proteini yerli imkânlarla elde etmiş ve bu alanda dışa bağımlılığımızı azaltmış olacağız. Bu düşüncelerle öğretim elemanımız Arş. Gör. Rızvan İmamoğlu başta olmak üzere emeği geçenleri tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.    


HABERİN MEDYA YANSIMALARI İÇİN TIKLAYINIZ...

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

SON Haberler

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi

  • Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı