BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, EGE TV’ye konuk oldu

Yayın Tarihi : 18/06/2020
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, EGE TV’de yayınlanan ‘Derin Mevzu’ programının canlı yayın konuğu olarak Gazeteci Nurgül Yılmaz’ın sorularını cevapladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, EGE TV’de yayınlanan programda Üniversitemizin gelişimi ve bölgesel odaklı çalışmalardan bahsetti. ‘Derin Mevzu’ programının canlı yayın konuğu olan Rektör Uzun, Gazeteci Nurgül Yılmaz’ın sorularını cevapladı.

Bartın’ın doğal güzellikleri ve tarihi hakkında bilgi verilerek başlanılan programda, Üniversitemizdeki eğitim-öğretim, araştırıma-geliştirme çalışmalarının yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikler aktarıldı.

Üniversitemizdeki tüm çalışmaların merkezinde öğrencilerin olduğunu vurgulayan Rektör Uzun, ‘çift anadal ve yandal imkânları’, ‘Erasmus ve Mevlana Değişim Programları’, ‘7+1 ve 3+1 eğitim sistemi’, ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ ve ‘Mezunlarla iletişim’ gibi başlıklarda açıklamalarda bulundu.

Rektör Uzun, Üniversitemizin kurum dışı fonlarca desteklenen proje sayılarının her geçen gün arttığını da aktararak, “Bu doğrultuda bağımsız sıralama kuruluşlarınca geçtiğimiz yıl yapılan sıralamada Üniversitemiz 25 basamak yükselerek en fazla mesafe kat eden üniversite oldu. ‘Sürdürülebilir gelişim’ hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu noktada sadece 2020 yılı Ocak ayından bu yana 16 projemizin dış fonlar tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu gururla ifade etmek istiyorum. Bu projelerden 7’si TÜBİTAK, 6’sı Bakanlıklar tarafından yürütülen programlar ve 3’ü ise BAKKA tarafından destek almaya hak kazandı” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında ihtisaslaşmaya hak kazandıklarını da ifade eden Rektör Uzun, “‘Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi Projesi’ konusunda alanında uzman akademik insan gücümüz ‘Akıllı Endüstri’, ‘Akıllı Liman’ ve ‘Akıllı Şehir’ üst başlıkları kapsamında ‘Akıllı Üretim’, ‘Akıllı Sevkiyat’, ‘Akıllı Enerji’, ‘Akıllı Sağlık’, ‘Akıllı Eğitim’ ve ‘Akıllı Çevre’ alt başlıkları gibi konularda önemli çalışmalar yapmaktadır. İhtisaslaşma alanımıza yönelik halen 3 TÜBİTAK 1001 Projesi, 1 BAKKA Projesi ve 5 kurum içi Bilimsel Araştırma Projesi yürütülmektedir. Bunun yanında, 2 uluslararası patent, 2 Uluslararası İşbirliği Projesi, 1 Avrupa Birliği Projesi ve 1 TÜBİTAK 1001 Projesi başvurusu gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda oluşturduğumuz odak gruplar çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir” diye konuştu.  
                     
Rektör Uzun, Üniversitemizin öğrenci projeleriyle Türkiye’de ilk 5’te olduğunu da kaydederek, “2018 yılında 'TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destek Programı' kapsamında 13 projenin kabul edildiği Üniversitemizde 2019 yılında ise 32 öğrenci projesi desteklenmeye uygun görüldü. Öğrencilerimiz tarafından sunulan 68 projeden 32’sinin kabul edilmesiyle, Üniversitemiz öğrenci projelerinde 118 üniversite arasında 5’inci oldu. Üniversitemiz Black Sea 1460, TÜBİTAK ve TEKNOFEST tarafından düzenlenen “2020 Uluslararası insansız Hava Aracı Yarışması”nın kavramsal tasarım raporu aşamasını geçerek destek almaya hak kazandı. Öğrencilerimiz 2018 yılında Üniversitemizin ilk elektrikli otomobili olan ‘Çeşm-i Cihan’nı üretmişlerdi. Edindiğimiz tecrübelere yenilerini ekleyerek ürettikleri ikinci elektrikli otomobil olan “Gökbörü” ile 2019 - TÜBİTAK’ın Elektrikli Araç Yarışları’nda ilk 10’a girmeyi başardılar” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Koronavirüs salgınıyla birlikte yapılan çalışmaları da anlatarak, üretilen enzimlerle ülkemizde pandemiye karşı verilen mücadeleye destek olduklarını ifade etti.

Pandemi döneminde bilimsel çalışmaların yanı sıra eğitim-öğretim ve sosyal sorumluluk noktasında da önemli işler başardıklarının altını çizen Rektör Uzun, şu şekilde konuştu:

“Koronavirüs tehdidinin Türkiye’de ilk ortaya çıktığı andan itibaren çalışmalarına devam eden Üniversitemiz, ilk olarak paydaşlarının da desteğiyle Koronavirüs tanı kitinde kullanılan enzimi üretmeyi başardı. Üniversitemizdeki bir diğer çalışmada da yeni tip Koronavirüs tedavisinde kullanılacak önleyici ve tedavi edici ilaçların testleri için gereken kritik öneme sahip enzim üretilmesi. Her iki enzim de yurt dışından sınırlı miktarda, uzun zaman aralığında ve yüksek maliyetlerle tedarik edilirken, artık yerli ve milli imkanlarla üretilebiliyor. Pandemiyle mücadelede diğer alanlarda olduğu gibi sosyal sorumluluk noktasında da üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayretindeyiz. Bu noktada, 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle üretilen ‘çoklayıcı’ ile bir solunum cihazını aynı anda iki hastanın tedavisinde kullanılması sağlandı. Ayrıca yüz koruyucu siperlik üreterek, başta doktorlar, hemşireler, 112 acil servis ve diğer sağlık çalışanları olmak üzere tüm kişisel ilişkilerde temasın yüksek olduğu fedakâr sağlık çalışanlarımızın korunması hedefledik. Yeni tip Koronavirüs nedeniyle eğitim-öğretimin sekteye uğramaması için tüm hazırlıklarını tamamlayan Üniversitemizde 23 Mart 2020 Pazartesi günü başlayan ‘Uzaktan Eğitim’ dersleri başarıyla tamamlandı. Uzaktan eğitim sistemine yaklaşık 1 milyon defa giriş yapan 14 bin 618 öğrenci ise derslere Türkiye’nin 81 ilinden ve farklı ülkelerden katıldı. Pandeminin ortaya çıkması, dünyaya yayılımı ve ülkemizdeki ilk vakanın tespitine kadar çeşitli alanlarda bilgilendirmelerin yapıldığı Üniversitemizde, tüm bileşenlerimizle koordineli bir şekilde planlamalarımızı yaptık- ve ‘Birlikte Başarıyoruz’ sloganı ile çıktığımız bu yolda hedeflerimize kararlı adımlarla yürüdük.”


SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi