BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Türkçenin Ömrü Ne Kadar?” Konferansı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 22/05/2017
Bartın Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü tarafından “Türkçenin Ömrü Ne Kadar?” adlı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. İbrahim Delice, Türkçenin zengin bir hazine olduğunu vurgulayarak, “Diller ve lehçeler arasında örnek alınacak bir rekabet var. İnsanların birbirleriyle yaptıkları kadar acımasız olmayan, doğal ve bir o kadar da latif bir çekişmeden bahsediyoruz. İşte Türkçenin de bu rekabetin içerisinde yer alması, daha geniş coğrafyalarda konuşulması için hepimize ayrı ayrı sorumluklar düşmektedir” dedi.
Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Çetin Semerci ise dilin toplumlar için önemine değinerek “Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan ve onları birleştiren canlı bir varlıktır. Sosyal bağlarımızı düzenleyen bir vasıta olarak dilimizi benliğimizin bir parçası olarak korumalı ve gelecek kuşaklara temiz bir biçimde aktarmalıyız” diye konuştu.
 
Türkçenin ömrü ne kadar?
Konferansı veren Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Boz, Dünya’da diller üzerinden bir değerlendirme yaparak “Her ne kadar farklı kaynaklarda değişik bilgiler verilse de Dünya’da bilinen dillerin yarısının son 5 yılda kaybolduğu, 15 günde bir dilin öldüğü karşımıza çıkmaktadır. Dillerle ilgili verilen sayıların karmaşıklığından çıkmanın zor olmasına rağmen şunu söylemek mümkün: Dünya tarihi ölü diller tarihi demektir. Dünya’da var olduğu söylenen 6 bin dilin de yakın zamanda kaybolacağı da söylenmektedir. Türkçe tarih sahnesinde var olacağı bilinse de biz dilimizin varlığının en iyi şekilde sürdürülmesi için gayret göstermeliyiz. Başka dillerin etkisinde kalmadan Türkçenin özgünlüğü ve geleceğiyle ilgili herkes üzerine düşenin farkında olmalıdır” şeklinde konuştu.
Etkinlik, Boz’un öğrencilerin sorularını cevaplandırmasıyla son buldu. 

SON Haberler

  • BARÜ’lü öğrenciler ‘Sessiz Yürüyüş’ ile insan hakları ihlallerine tepki gösterdi

  • BARÜ, Erasmus programları ile uluslararasılaşma hamlelerine devam ediyor

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi