BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

'Peygamber Çiçeği'nin yeni bir türü daha bulundu

Yayın Tarihi : 30/11/2018
Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri, İranlı bir bilim insanıyla birlikte "peygamber çiçeği" olarak bilinen Cyanus'a ait yeni bir bitki türünü daha dünya literatürüne sokmayı başardı.

Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Halil Barış Özel, Doç. Dr. Zafer Kaya, yüksek lisans öğrencisi Ramazan Ateş ile İranlı bilim insanı Kazem Negaresh birlikte arazide yürüttükleri çalışmalar neticesinde yeni bir bitki türü daha keşfedildi. Bir yıl süren çalışmalar sonucunda  "peygamber çiçeği" olarak bilinen Cyanus'a ait yeni bir bitki türünü daha dünya literatürüne kazandırıldı.

"Peygamber çiçeği" ailesinden olduğu tespit edilen bitki türüne, tespit edildiği yer olan Çelikhan ilçesinin ismi verilerek, literatüre "Cyanus celikhanensis" denildi.

Keşfedilen bitki türüne ilişkin bilimsel çalışma, Almanya'da "Fresenius Environmental Bulletin" dergisinde yayımlandı.
Prof. Dr. Özel ve Doç. Dr. Kaya, daha önce yürüttükleri başka bir çalışmada ise Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Arak köyünde yeni bir bitki tür keşfetmiş ve bu türe "Cyanusbanchevae Z.Kaya" adını vermişti.

Prof. Dr. Halil Barış Özel konuyla ilgili bilgiler vererek, keşfedilen bitki türünün kurak bölgelerde yapılan ağaçlandırma çalışmalarında toprağın yapısı açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Zafer Kaya ise "Cyanus"un Türkiye'de keşfedilmiş 26 türü bulunduğunu aktararak, "Ülkemize, bilim dünyasına, konuyla ilgilenenlere hayırlı olsun" dedi.

Rektör Uzun tebrik etti
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun yaptıkları çalışmalardan dolayı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Özel ve Doç. Dr. Kaya ve tebrik ederek, “Bilimsel konularda üretkenliğimizi her geçen gün artırıyoruz. Bunun neticesinde Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından akademik personelin performansı ölçüt alınarak yapılanan “Devlet Üniversiteleri Genel Sıralamasında” 108 üniversite arasında 18’inci sırada yer almayı başardık. Hedefimiz sürdürülebilir bir gelişmeyle başarılarımızın artarak devam etmesidir. Bu doğrultuda gayret gösteren değerli hocalarımızın başarılarının devamını diliyorum.” dedi.


SON Haberler

  • BARÜ, Türkiye-Özbekistan bilim diplomasisi ağının geliştirilmesine katkı sunuyor

  • BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı

  • BARÜ, üniversite tercihi yapacak öğrencilere destek oluyor

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu