BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

El becerileri, giyilebilir sensörler ve yapay zeka ile değerlendirilecek

Yayın Tarihi : 21/02/2022
Üniversitemizin projesiyle el becerisi çoklu sensörler ve yapay zeka tabanlı sistemle değerlendirilerek el beceri performansına ilişkin detaylı analizler elde edilecek ve ölçüm doğruluğu arttırılacak.

Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Çoklu Sensörler ile Yapay Zeka Destekli El Beceri Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi” adlı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü. Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Erhan Akdoğan, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Tuğçe Özekli Mısırlıoğlu ve Doç. Dr. Deniz Palamar Kadıoğlu’nun araştırmacı, Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Akıllı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Sena Zeybek’in bursiyer olarak görev aldığı proje ile el becerisi giyilebilir sensörler ve yapay zeka ile değerlendirilecek. TÜBİTAK 1002 - Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen projeyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen öncelikli alanlardan Biyomedikal Teknoloji ve Ekipmanlar ile Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Arttırılmış ve Sanal Gerçeklik kapsamında çalışmalar yapılacak ve el motor becerisinin otomatik olarak değerlendirilmesi sağlanacak.

Proje hakkında bilgiler veren Aktan, “Geliştirilecek olan akıllı sistemle mevcut beceri değerlendirme testlerindeki süre bazlı beceri skorunun kameralar, giyilebilir sensörler ve yapay zeka algoritmaları ile otomatik olarak hesaplanmasının yanında, test alt bileşenleri de (her bir tutma bırakma evresinde geçen süre, hatalı yerleştirme sayısı, düşünme süreleri vb.) değerlendirilecek ve uzmanlara sunulacak. Böylece tedaviye ihtiyacı olduğu düşünülen kişilerin hangi yönlerinin geliştirilmesi gerektiği net olarak ortaya konulacak” dedi.

Proje yürütücüsü Aktan ile birlikte çalışmalarıyla geleceğimize değer katan tüm araştırmacılara teşekkür eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesinin bölgesinden başlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunmaya yönelik hedefleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda ihtisaslaşma alanımıza yönelik çalışma alanlarımız arasında ‘Akıllı Lojistik’, ‘Akıllı Endüstri’, ‘Akıllı Şehir’, ‘Akıllı Enerji’ ile birlikte ‘Akıllı Sağlık’ başlığı da bulunmaktadır. Tüm bileşenlerimizle insanlık yararına teknolojilerle birlikte sağlık alanında yapılan çalışmalarımızla da değer üretmek amacındayız. Bu doğrultuda projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri hep daha iyisi için teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize, iyi dilekleri ve teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal ile TÜSEB Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erhan Akdoğan’a, kamu kurum ve kuruluşlarından tüm paydaşlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.


SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi