BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Dünya Nüfus Artışı ve Bunun Getirdiği Küresel Sorunlar”

Yayın Tarihi : 30/10/2018
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa M. Aral, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından düzenlenen "Nüfus, İklim ve Çevre Sistemleri Tartışmalarında Bugün ve Gelecek" konferansına çağrılı konuşmacı olarak katıldı.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. Aral, konuşmasına 1968 yılında Prof. Paul Ehrilich’in “The Population Bomb” kitabındaki verileri aktararak başladı.

Aral, “Ehrilich, bütün teknolojik gelişmelere dayanarak insanlığı insanları tok tutmaya dayanan felsefenin geçersiz olduğunu söylemiştir. Aynı zamanda Ehrilich, çok kısa zamanda Dünya üzerinde çok büyük bir nüfus kaybının olacağını söylemektedir. 1968 yılında Dünya nüfusu 4 milyar iken bu kitap basılmıştır. Şimdi 7 buçuk milyar nüfus var. Bu durum gerçekleşmemiştir. Ancak, Birleşmiş Milletler nezdinde yakın tarihlerde de görüleceği gibi Ehrilich’in yazdıklarını kısmen doğrulayacak bazı açıklamalar yapılmıştır ve bu açıklamalar gazetelerde haber olarak çıkmıştır. Buna benzer olarak Thomas Robert Malthus ise ekosistemin dünya nüfusunu kaldırma kapasitesinin olduğunu ifade etmiştir. Bunun gibi düşünceleri tarihte çoğaltmak mümkündür.” dedi.

Tarihten bazı düşünürlerin açıklamaları üzerinden değerlendirmeler yaptıktan sonra Aral, artan nüfus, kentleşme ve sanayileşme baskısına ek olarak iklim değişikliğiyle ilgili bilgiler verdi.

Aral, dünyadaki nüfus dinamiğini matematiksel olarak da değerlendirerek, gelecekte şüpheciler, karamsarlar ve iyimserler arasında yapılabilecek olası tartışmalar üzerine değerlendirmelerde de bulundu.

Konferans, Aral’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından son buldu.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE)
SDE; ortak insani değerler ekseninde; bağımsızlık, hürriyet, adalet, barış, kalkınma ve hakkaniyet hedefinde, medeniyet coğrafyasında stratejik konumuna, tarihi reelpolitik misyonuna doğru emin adımlarla yol alan ‘Yeni Türkiye’nin düşünce merkezidir. 3 Mart 2009’da resmi kuruluşu gerçekleştirilen Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı (SDAV)’nın bir kuruluşu olarak faaliyet gösteren SDE; iç ve dış politika bağlamında geleceğin Türkiye’sini şekillendirme yolunda ortak aklı, bilimsel çalışmayı, halk iradesi ve egemenliğini esas alan bir sivil düşünce kuruluşudur.

SON Haberler

  • Azerbaycan Milletvekili Hamzayev’den Rektör Uzun’a ziyaret

  • BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretti

  • BARÜ’nün projesiyle plastikteki zararlı maddelere karşı yeni önlemler araştırılacak

  • BARÜ, ‘Geleceğin mimarları olacak çocukları’ yarınlara hazırlayacak

  • BARÜ’de farklı yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi konuşuldu

  • BARÜ’de “Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası” kutlandı

  • BARÜ ailesi iftar sofrasında buluştu

  • Rektör Uzun, şampiyon öğrencilerle bir araya geldi

  • BARÜ’de kuruluşunun 176. yılında Öğretmen Okulları anlatıldı

  • Bartın’da kuraklığa karşı yeşil çatı uygulamaları yapılacak