BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bilim ve teknoloji tutkunları BARÜ’de buluştu

Yayın Tarihi : 03/11/2022
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanını da kapsayan 14 ana temada düzenlediği 5. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği yoğun bir katılımla başladı.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından ihtisaslaşma alanına alınan 22 yükseköğretim kurumundan biri olan Bartın Üniversitesi (BARÜ), “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” alanını da kapsayan 14 ana temada projelere ev sahipliği yapıyor. Bölgenin uzun soluklu en önemli bilim ve teknoloji festivali olan yarışmalara Türkiye’nin farklı illerinden yüzlerce kişi projeleriyle katılıyor. Lise ve ana kategoride düzenlenen etkinlikte projeler çeşitli üniversitelerden ve sektör temsilcilerinden oluşan bilim kurulu tarafından değerlendiriliyor.

Etkinlikler BARÜ İklim Elçisinin konuşmasıyla başladı

Kutlubey Yerleşkesi İİBF-Eğitim Fakültesi Binasında gerçekleştirilen festivalin açılışı BARÜ İklim Elçisi, Bartın Orman Fakültesi öğrencisi Mehmet Şahin’in ‘gelecek’ vurgusu yaptığı konuşmasıyla başladı.

Şahin, “Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma politikası ilan etmiştir. Akabinde İklim Değişikliği Başkanlığı kurulmuştur. Bu doğrultuda mücadelenin tüm paydaşlar tarafından benimsenmesi elzemdir. 2021 yılının Ekim ayında önemli bir adım atılmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yaptığı konuşması ile gençlerimizin Türkiye’nin yeşil dönüşümünün bir parçası olması gerektiği çağrısında bulunmuştur. Bu doğrultuda bizler de iklim gönüllüleri olarak birlikte harekete geçelim çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Ülkemiz ve şehrimiz adına gurur verici günlerden birini daha yaşıyoruz”

5. Ar-Ge Proje Pazarının açılış konuşmasını yapan Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, “Ülkemizin farklı illerinden Bartın’a gelen, gelecek adına söyleyecek sözü olan gençlerimizle bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
Vali Arslan, ülkemiz ve şehrimiz adına gurur verici günlerden birini daha yaşadıklarını ifade ederek “Bizler gençlerimize güveniyoruz. Çünkü bir asır önce Çanakkale’yi geçilmez kılan, Millî Mücadele’yi zafere ulaştıran, Cumhuriyet tarihi boyunca kalkınmanın, istiklalinin ve istikbalinin yanında yer alan gençlerimizin, yarınlarımızın mimarları olacaklarından da eminiz. Bu millet; İbn-i Sina, Mimar Sinan, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Fuat Sezgin, Aziz Sancar ve daha nice isimleri bağrından çıkarmıştır. Bugün Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kendi teknolojilerini geliştiren, savunma sanayi ürünlerini tasarlayıp üreten ülkemizi herkes hayranlıkla izlemektedir. Türkiye’yi yeni ufuklara, daha ileriye taşıyacak olanlar gençlerimizdir. Bartın Üniversitesi 5. Ar-Ge Proje Pazarında da ülkemizi bilim ve teknoloji üzerinde yükseltecek iradenin ışığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

“Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sunmaya devam ediyoruz”

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise 5. Ar-Ge Proje Pazarına gösterilen ilginin gelecek adına umut verici olduğunu vurgulayarak “Üniversitemizin paydaşlarıyla güç birliği içerisinde 2017 yılından bu yana düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı ile Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sunmaya devam ediyoruz. Bu organizasyon ile bugüne kadar ülkemizin farklı illerinden bilimsel kalkınmanın kaçınılmaz olduğuna inanan yüzlerce kişi bir araya geldi. Türkiye’mizi daha ileriye taşımak hedefiyle BARÜ çatısı altında toplanan yarışmacılar ‘Benim de bir fikrim var’ diyerek projelerini sergiledi ve sektörden temsilcilerle birebir görüşme imkânına sahip oldu. Bu yıl yine aynı heyecanı yaşıyor, birbirinden değerli araştırmacılara projeleriyle birlikte ev sahipliği yapıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“Bartın Üniversitesi olarak yarınlara iz bırakmak istiyoruz”

BARÜ’nün tüm bileşenleriyle geleceğe değer katmak için gayret gösterdiğinin de altını çizen Rektör Uzun, “Bulunduğumuz yerden başlayarak ortak geleceğimize değer katmak en büyük idealimiz. Teknoloji geliştiren, bilimle kalkınan bir Türkiye için gayret gösteriyoruz. Tribünde olmak, seyircisi kalmak bize göre değil, ‘Biz Odağında’ olmak istiyoruz. İşte bu doğrultuda her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirme süreçlerine katılımlarını sağlamayı, milli ve özgün olanı üretmeyi, bu alanda girişimcilik kültürünün gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Her şeyden önce, 100’üncü yılına ulaştığımız Cumhuriyetimizi 2053 ve 2071 vizyonlarına taşıyacak olan gençlerimize inanıyoruz. Gelecek yolculuğunda en büyük motivasyonumuz da bu inanç oluyor” ifadelerini kullandı.

“Üniversitelerimiz ülkemizin bilim temelli kalkınma anlayışına katkı sunmaktadır”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ise bölgesel ve ulusal kalkınmada büyük önem taşıyan araştırma, geliştirme, yenilik ve girişimcilik faaliyetlerinin önemli dinamiği haline gelen ar-ge ve inovasyon çalışmalarına günümüzde büyük önem verilmeye başlandığını aktardı.

Üniversitelerde Türkiye’nin stratejik hedefleri doğrultusunda ortaya koyduğu ar-ge çalışmalarına dikkat çeken Rektör Özölçer, “Yükseköğretim kurumlarının ülkemizin bilim temelli kalkınma anlayışına katkı sunan çalışmalar olması açısından önemlidir ve bu faaliyetler, ülkemizin kendi potansiyelini açığa çıkarmasını sağlama amacına büyük katkılar sunmaktadır” dedi.

Açılış Dersi: Sürdürülebilirlik ve Yeşil Ekonomi

Bartın Üniversitesi 5. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında 2022-2023 Akademik Yıl Açılış Dersi de işlendi. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından verilen derste “Sürdürülebilirlik ve Yeşil Ekonomi” başlığıyla bilgiler verildi.

Sürdürülebilir kalkınmanın hayatın her alanında yer aldığı aktaran Rektör Koyuncu, “Kültürde, sanatta, emekte kısaca hayatın her alanında sürdürülebilir kalkınma bulunmaktadır. Bu dinamiklerin hepsinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar çevre, toplum ve ekonomi sürdürülebilirlik kavramından bağımsız yürümüş. Ancak baktığımızda sürdürülebilirlik kalkınmada çevrenin, toplumun ve ekonominin iç içe geçmesi gerekiyor. Sürdürülebilirlik bu üç olgunun keşişim noktası olması gerekiyor” diye konuştu.

Rektör Koyuncu, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalardan da bahsederek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Akademik Giysi Töreni gerçekleştirildi

Açılış dersinin ardından BARÜ’de geçtiğimiz yıl ataması gerçekleştirilen 8’İ profesör, 28’İ doçent ve 36’sı ise doktor öğretim üyesi olmak üzere toplamda 72 öğretim üyesinin fotoğraflarıyla birlikte isimleri ekrana yansıtıldı. Profesörlük kadrosuna atanan öğretim üyelerine gelenekselleşen törenle cübbeleri giydirildiği etkinlik, çekilen hatıra fotoğrafının ardından son buldu.


SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi