BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ, yeni veri merkeziyle daha güçlü

Yayın Tarihi : 09/05/2024

Bartın Üniversitesi (BARÜ) bilişim teknolojilerindeki güncel gelişmeler doğrultusunda altyapısını geliştirdiği yeni ve modern veri merkeziyle gücüne güç katmaya devam ediyor.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimsel çalışmalarında tüm paydaşlarının kesintisiz olarak yararlanmaları ve haberleşmelerinin daha hızlı, sürekli ve güvenilir olması hedefiyle gerçekleştirdiği altyapı yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Uzun zamandır Ağdacı Yerleşkesinde hizmet veren sistem odası, gelişen yeni teknolojiler ile birlikte BARÜ’nün ihtisaslaşma alanı olan Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamalarına da uygun olarak revize edildi.

BARÜ’de güçlü veri merkezi kuruldu

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda, bilişim teknolojilerindeki yeni gelişmeler doğrultusunda modern bir veri merkezi (datacenter) hedefiyle gerekli işlemler yapıldı ve yeni veri merkezi Kutlubey Yerleşkesinde hizmete alındı. Gelişen teknolojiler göz önünde bulundurularak büyük miktarlarda verinin toplanması, saklanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlamak amacıyla bilgisayar ve ağ donanımlarının yoğunlaştırıldığı yeni veri merkezi iç ve dış paydaşların kullanımına sunuldu.

Tüm yerleşkelerde internet hızı 5 kat yükseltildi

Yürütülen çalışmalar neticesinde Kutlubey Yerleşkesinde bulunan derslik ve idari binaları omurga (backbone) switchleri 10G teknolojisine uygun olarak değiştirilerek daha hızlı bir bilişim altyapısına geçildi. Ayrıca yerleşke binalarında bulunan kablosuz cihazlara (AP) ek olarak yeni nesil Wi-fi olarak adlandırılan Wi-fi 6 teknolojisini destekleyen 40 adet AP daha eklendi ve kablosuz çekim alanı artırıldı. Bu sayede, BARÜ’nün tüm yerleşkelerinde 5 sene önce toplam 790 Mbps olan internet hızı 3600 Mbps’ye çıkarılarak yükselen bir ivme ile önemli bir hız kazandırıldı.  Bu yöndeki çalışmaların gelecek dönem planına eklenerek yeni nesil kablosuz cihazlar ile çekim alanını artırma çalışmalarının sürdürülmesi de planlandı.

Siber risklere karşı güvenlik düzeyi artırıldı

Böylece BARÜ’de 7 gün 24 saat çalışan çok güçlü ve çok küçük binlerce sunucuya sahip olan modern veri merkezi ile internet altyapısında güvenlik en üst düzeye çıkarılırken tüm paydaşların verilere etkin, hızlı ve güvenilir erişimi sağlandı. Ayrıca Ağdacı Yerleşkesinde bulunan sistem odası, veri kurtarma merkezine dönüştürüldü. Bu sayede verilerin korunması amacıyla; siber saldırılar, veri hırsızlığı ve diğer güvenlik risklerine karşı gerekli güvenlik önlemleri alındı.

“BARÜ ailesinin teknoloji ile olan bağını güçlendiriyoruz”

Bilişim sistemleri altyapısına yapılan yatırımların önemine vurgu yapan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, tüm paydaşların bilgiye daha hızlı ulaşmalarını hedeflediklerini söyledi.

Üniversite olarak en önemli misyonlarının öğrenciyi bilgiyle buluşturmak olduğuna değinen Rektör Uzun, ”Dijital dünyanın sunduğu algoritmalar ve bilişim sistemlerindeki gelişmeler ışığında yeni ve güncel hizmetleri bünyemize katarak eğitim ve araştırmaya nitelikli katkı sunulmasını hedefliyoruz. Bu bağlamda çağın gereksinimlerine ve teknolojik gelişmelere uygun olarak bilişim altyapısını güncelleyerek modern veri merkezini kullanıma sunduk. Gelecek yıllarda da internet teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip ederek, tüm paydaşlarımızın araştırma-geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. BARÜ ailesinin teknoloji ile olan bağını güçlendirmek ve hızlandırmak adına yapılan bu altyapı çalışmalarının tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu düşüncelerle kurumsal ilerleyişimize değer katan gayretleriyle Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran başta olmak üzere Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Daire Başkanımız Feridun Badur ile emeği geçen tüm bileşenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.



Haber: Ebru Adalı - Grafik: Reyhan Yaprak - Fotoğraf: Senem Sarı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • Rektör Uzun’dan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü öğrenciler dünyadaki insan hakları ihlallerine karşı çadır nöbetinde

  • BARÜ, eğitim iş birliklerine bir yenisini daha ekledi

  • BARÜ’lü öğrenciler 2 farklı projeyle 2 ödülün sahibi oldu

  • BARÜ’de “10. Öğretmenim Şenliği” gerçekleştirildi

  • BARÜ’lü araştırmacı Dr. Çağlar’a, Genç Araştırmacı Ödülü

  • BARÜ, dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında

  • BARÜ, yeni açılan programlarıyla yarınlarımıza değer katmaya devam ediyor

  • BARÜ’de farklı yönleriyle hemşirelik mesleğinin önemi konuşuldu

  • BARÜ, ihtisaslaşan üniversiteler ile bir araya geldi