BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Açılış Töreni’ne katıldı

Yayın Tarihi : 11/10/2022
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte senato üyeleri ve öğrenci temsilcileri Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”ne katıldılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen törene Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Prof. Dr. Sedat Yazıcı ile Prof. Dr. Sevim Çelik, Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen Durkaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Ünal ve öğrenciler Emre Demirkol ile Özgür Uzunca katıldı. 

Törenin açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2022-2023 akademik yılının ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’de yükseköğretim kurum sayısında önemli bir artış yaşandığını ve üniversitesiz ilimizin kalmadığına dikkat çekti.

2002 yılında ÖSYM’nin üniversiteye giriş sistemine başvuran aday sayısı 1 milyon 540 bin civarında olduğunu dile getiren Özvar, “Bu sayı 2022 yılı itibarıyla 3 milyon 243 bin ile rekor düzeye ulaşmıştır. Bu artış, yükseköğretime büyük bir talebin olduğunun çarpıcı bir örneğidir ve bu talep artmaya devam etmektedir” dedi.

Türkiye’nin yükseköğretim hacminin genişlemesinin, daha fazla sayıda öğrencinin yükseköğretime erişiminin artmasının yanı sıra, yükseköğretimde çeşitliliğin artması için de bir fırsat olduğunu sözlerine ekleyen Özvar, yerli ve millî insan kaynağı ihtiyacına yönelik programlar açıldığını söyledi.

Özvar, konuşmasında Türkiye yükseköğretim sistemindeki rekabeti artıracak ve farklı paydaşların taleplerine daha iyi cevaplar üretebilecek projelerinden de bahsetti.

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gençlerin yükseköğretime erişimini kolaylaştırmak için devletin tüm imkânlarını seferber ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getirerek “20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45'e ulaştı. Bunun bir sonucu olarak üniversite mezun sayımızın 2022 yılı itibarıyla toplam 13 milyon 266 bine ulaşmasından da iftihar ediyoruz, memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil, inşallah aranan eleman olacaklarının altını çizdi.

Bir diğer önemli yenilik ise kadınlarla ilgili olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerinde olan kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız” müjdesinde bulundu.

Yeni akademik yıl ile birlikte gerçekleştirilen törenle ilgili düşüncelerini paylaşan Rektör Uzun ise “İnsanlık tarihine baktığımızda bilimsel üretim ve faaliyetlerin kalkınmanın temel taşlarından biri olduğu görülmektedir. Şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin kalkınmasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu noktada yükseköğretim kurumlarına önemli sorumluluklar düşmektedir. Bizler de bu minvalde her yeni günü bir fırsat yarınları ise motivasyon kaynağı olarak görüyoruz. Geleceğimize değer katmak için durmadan çalışıyoruz. Bu düşüncelerle yarınlara olan yürüyüşümüzde yaptığı liderlikle önümüzü açan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Geleceğe olan yürüyüşümüzde bizlere sundukları destekler için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Törende, YÖK tarafından “bireysel, kurumsal, özel alan ve özel” olmak üzere dört kategoride verilen “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri” de sahiplerini buldu.


SON Haberler

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi