BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın Üniversitesi Saygı Günleri Başlıyor

Yayın Tarihi : 16/11/2017

Üniversitemiz Senatosu tarafından Bilim, kültür, sanat ve yönetim alanlarında yaptığı hizmetlerle toplum ve insanlığa önemli katkılar sağlamış, mesleki ve insani değerleriyle örnek olmuş kişilere “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar Ödülü” verilmesine karar verildi. Ödül ilk olarak Türkiye’de Çevre Mühendisliği bölümünün kurucuları arasında olan Prof. Dr. Nevzat Kor’a verilecek.   Birçok siyasetçi, bürokrat ve bilim adamının katılacağı programda Prof. Dr. Nevzat Kor’un hayatı, çalışmaları ve hatıraları konuşulacak. Ödül töreni öncesinde Üniversitemiz Kutlubey Kampüsünü de ziyaret edecek olan Kor, kendi adının verileceği amfide öğrencilerimizle buluşacak.

Bartın Kültür Merkezinde 24 Kasım Cuma günü saat 15.00’te gerçekleştirilecek etkinlikte Üniversitemiz tarafından hazırlanan Prof. Dr. Nevzat Kor’un hayatının anlatıldığı kısa film gösterilecek.  

 

Prof. Dr. Nevzat KOR kimdir?

Türkiye’de çevre mühendisliğinin kurulmasında önemli katkıları olan Prof. Dr. Nevzat Kor, 1933 yılında Aydın’da doğdu. İlkokulu doğduğu kentte; ortaokul ve liseyi ise İzmir’de okudu. 1950 yılında kazandığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İnşaat Mühendisliği Bölümünü 1954 yılında bitirdi. Bir süre TCDD İzmir Bölge Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra 1957 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi, Şehir Sağlığı ve Tekniği Kürsüsünde asistan olarak üniversitedeki akademik görevine başladı.

1959-1960 yıllarında Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesi, Şehir Altyapı Kürsüsünde öğrenim gördü ve atık su altyapı projelerinde görev aldı. “Haliç’in Kirlenmesi İle İlgili Durumların Etüdü” konulu doktora çalışması ile 1963 yılında doktor unvanını aldı. Haliç’in doğal özümleme kapasitesinin etüt edilerek kurtarılması ve eski temiz hâline getirilmesinin araştırıldığı bu çalışma, alanı için büyük bir öneme sahiptir. Temiz ve sağlıklı su temini konusuna odaklanan Profesör KOR, o tarihlerde pek fazla çalışılmayan atık suların bertarafı, kirliliğin önlenmesi ve derin deniz deşarjı konularında çalışmalarını sürdürdü.

Çevre konularının önem kazanacağı öngörüsü ile İTÜ İnşaat Fakültesinde lisansüstü seviyede Çevre Mühendisliği eğitimini başlattı. 1973 yılında “Şehir Sağlığı ve Tekniği Kürsüsü” ismini “Çevre Bilimleri ve Teknolojisi” adıyla değiştirdikten sonra 1976 yılında lisans eğitimi için Çevre Mühendisliği Bölümünü kurdu ve böylece, Türkiye’de Çevre Mühendisliği Bölümünün kurulmasına öncülük eden isimlerden biri oldu.

Akademik araştırma ve incelemeler için çeşitli tarihlerde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de bulunan KOR, 1968 yılında doçent, 1974 yılında profesör oldu. 1975-1978 yıllarında Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin Başkanlığını yaptı. Sakarya Üniversitesinin kurulmasında önemli katkıları oldu. 1976-1978 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, 1977-1980 yılları arasında TÜBİTAK Çevre Araştırma Grubu Üyeliği görevinde bulundu ve Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlarda kısa süreli müşavirlik hizmetleri yürüttü. 1982 yılında İTÜ’den emekli olduktan sonra yaklaşık dört yıl Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Üniversitesinde çalıştı. 2002-2004 yıllarında Uluslararası Saray Bosna Üniversitesinin kuruluş çalışmalarında yer alarak 2005-2008 yılları arasında bu üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanlığını yaptı.

Akademik hayatı boyunca birçok kişinin çevre konularında çalışmasını teşvik ederek çevre sorunlarının akademik, idari ve siyasi düzeyde ele alınmasını sağladı; ülkemizin gelişimine önemli katkılarda bulunan birçok insan yetiştirdi. 

SON Haberler

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi

  • Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı