BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın Kültür Tarihi Konuşuldu

Yayın Tarihi : 24/04/2018

Bartın Kültür Konseyi tarafından Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Basileia Amastrist’ten Çeşm’i Cihan’a” adlı söyleşiye Tarihçi Yazar Necdet Sakaoğlu konuk oldu. 

Açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Yazıcı yerel konuları evrensel yöntemlerle ele alma sorumluluklarının olduğunu belirtti.

Son yıllarda yükseköğretimde bölgeye yönelik çalışmalar yapılmasının üniversitelerin misyonları arasında olduğunu belirten Yazıcı, “Hazırladığımız 5 yıllık stratejik planımızda bölgeye yönelik araştırmalar yapma ve lisansüstü tezler yazma sorumluluğunu kendimize yükledik ve bunları göstergeler haline getirdik. Akademik kadromuz daha da güçlendikçe, lisansüstü programlarımız arttıkça Bartın’ın tarihi, arkeolojisi, edebiyatı ve sanatı ile ilgili çalışmalarımız daha da zenginleşecektir.” dedi.

Daha sonra konuşan Tarihçi-Yazar Necdet Sakaoğlu Amasra’da öğretmen ve okul müdürü olarak görev yaptığı yılları anlattı.

Amasra’da misafirperver insanların olduğuna değinen Sakaoğlu,  Bartın tarihini aktaran el yazması eserleri, Bartın’a gelen eski gezginlerin kaleme aldığı kitapları anlattı.

El yazması Bartın tarihini anlatan kitabı tanıttı

Bartın’lı Ünyelizadeler ailesinden yazarının adının belirtilmemiş biri tarafından kaleme alınan el yazması Bartın tarihi kitabını tanıtan Sakaoğlu henüz gün yüzüne çıkmamış bilgileri paylaştı.

Gaskalardan kitabın yazıldığı güne kadar geniş bir tarihin anlatıldığı kitapta Bartın’da 1880’lerde bir kaymakamlar konağının olduğunu aktaran Sakaoğlu, “Bu el yazması eserde kaymakamlar konağının halatçı yamasında belediye tarafından yaptırılmış bir ev olduğu belirtiliyor. Şuan bu konağın yeri kimse tarafından bilinmemektedir.” dedi. Bartın şehrinin kuruluşuna dair kitapta önemli işaretler olduğunu kaydeden Sakaoğlu, “Bu eserde Yukarı çarşı denilen mevkiide bir mescit olduğu ve pazarın bu noktada kurulduğu, idari açıdan ise Bartın’ın Karaköy divanına bağlı bir köy olduğu yazmaktadır. Ayrıca kitabın yazarının Yusuf Hoca namında bir kişinin el yazması eserinden de aktarmalar yaptığı görülmektedir ” diye konuştu.

Bartın çarşısının kuruluşunun 120. yılındayız

Uluslu İbrahim Efendi’nin Atlas adlı eserinde 1897’de Bartın çarşısında büyük bir yangın çıktığını ve bu yangından sonra Bartın çarşısının yeniden inşa edildiği söyleyen Sakaoğlu, “Yangından sonra yapılan Bartın çarşısının bu yıl 120. yılıdır. Bartın eski kartpostallarda ve resimlerde her zaman Bazaar denilen çarşısı ile anılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Tarihçiler arkeolojide, arkeologlar tarih alanında lisansüstü eğitim görmeli

Tarihin soyut ve öznel bir alan olduğunu, arkeolojinin ise daha somut ve net bir alan olduğunu belirten Sakaoğlu şu ifadelere yer verdi: “Tarih arkeolojiye göre soyut bir alandır. Çünkü geçmişe gitme şansımız yok. Olayların ne olduğunu kaynaklardan anlatıldığı kadar biliyoruz. Fakat arkeoloji böyle değil. Bu nedenle tarihçilerin arkeoloji alanında, arkeologların ise tarih alanında yüksek lisans ve doktora yapmasını öneriyorum."

Necdet Sakaoğlu’nun ardından geçilen söyleşide Bartınlı Yerel Tarihçi Erkan Aşçıoğlu Bartın’ın yakın tarihinde bir yolculuğa çıkardı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun’un kültürel değerlere sahip çıkılması konusunu içeren konuşmasının ardından etkinlik sona erdi.

 Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi