BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri Coşkuyla kutlandı

Yayın Tarihi : 27/04/2019
Üniversitemiz 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri kapsamında 3 gün boyunca birçok etkinlik gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz dolu dolu geçen şenlikler boyunca hem eğlendi hem de kültürel gelişimlerine katkı yaptılar.

Kutlubey Kampüsü Şenlik Alanında düzenlenen şenlikler, Bartın Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösterisiyle başladı. Halk oyunları ekibinin Ankara Seymen oyunu ile Trabzon yöresi oyunlarının sahnelendiği gösterilerde ilgi uyandıran Halk Oyunları Ekibinin rengârenk kıyafetleri ve yaptıkları danslar izleyenlerin büyük beğenisini topladı.

Uluslararası öğrencilerimiz kendi kültürlerini tanıttı
Coşkuyla başlayan şenlikler, Üniversitemizde okuyan 3 farklı kıta, 19 farklı ülkeden uluslararası öğrencilerin de kendi kültürlerini tanıtmaları için bir fırsat oldu. Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen ‘Kulüpler Sokağı’nda stant açan uluslararası öğrenciler yöresel kıyafetlerle kendi kültürlerini ziyaretçilere tanıttı. Üniversite bünyesinde çok sayıda kulübün stant açtığı şenlik alanında ayrıca öğrencilere ‘Özbek Pilavı’ da ikram edildi. Özbek Pilavının, Orta Asya’da misafirperverliğe ve insanlar arasındaki kaynaşmaya vesile olduğu inanılıyor.  

Öğrenci grupları sahne aldı
Şenlikler kapsamında sahne alan öğrenci grupları ise seslendirdiği parçalarla öğrencilere unutulmaz bir gün yaşattı. Popüler parçaları seslendiren gruplara öğrencilerin eşlik etmesi ise renkli görüntüler oluşturdu.

Münazara yarışması yapıldı
Üniversitemiz Ağdacı Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencileri, “Avrupa Birliğine girilmeli mi, girilmemeli mi?” sorusu üzerine konuşmalar yapıldı. Öğrencilerin bilgi birikimlerini aktararak yaptıkları karşılıklı konuşmalarda kıyasıya bir yarışma gerçekleştirildi.

‘Rektörlük Kupası’ sahibini buldu
Şenlikler kapsamında gerçekleştirilen ‘Rektörlük Turnuvası’nda şampiyon olan takıma kupası verildi.

Üniversitemiz 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri kapsamında ‘Rektörlük Turnuvası’ düzenlendi. İki hafta süren turnuvada 49 takım ve 550 sporcu ter döktü. Ağdacı Kampüsü Futbol Sahasında gerçekleştirilen ve kıyasıya geçen mücadelelerle ‘Çatı Kafe’ ve ‘Bozkurtlar’ takımları tüm rakiplerini geçerek finale kaldı. Yoğun seyirci katılımının olduğu final maçında ‘Çatı Kafe’ rakibini 6-0 ile geçmeyi başardı.

Böylece, maçın ardından düzenlenen törende ‘Çatı Kafe’ takımı ‘Rektörlük Kupası’nı kaldırırken, ‘Bozkurtlar’ takımı ikincilik kupasını ve 'Çağdaş Spor Kulübü' takımı ise üçüncülük kupasını aldı.

Takımlara kupaları, oyunculara ise madalyaları Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Güçlü ve öğretim elemanları tarafından verildi.

'Yesevi Dans Topluluğu' gösterisiyle büyüledi
Şenliklerin ilk günü 'Yesevi Dans Topluluğu' gösterisiyle tamamlandı. Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen, Azeri, Tatar, Uygur, Başkurt ve Kafkas oyunlarını ile Türk Halk Oyunlarını başarıyla oynayan dans topluluğu, izleyenlere görsel bir şölen sundu.

III. Ar-Ge Proje Pazarı 204 projenin sergilenmesiyle başladı
11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri’nin ikinci günü ayrı bir heyecan vardı. Üniversitemizin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği yoğun katılımla başladı. Yurt genelinden 33 farklı ildeki 50 farklı kurumdan ve yurt dışından gönderilen toplamda 204 projenin yer aldığı etkinliğe, 42 farklı kategoride ‘Benim de bir fikrim var’ diyenler katıldı.


Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliğinde düzenlenen etkinlikte yer alan projeler, aralarında ilgili sektör temsilcileri ve bilim insanlarının da olduğu juri üyeleri tarafından gün boyunca değerlendirildi.

Yoğun ilginin olduğu III. Ar-Ge Proje Pazarı sergi alanında öğrenciler ve şehirden katılımcılar da çalışmaları inceleyerek, proje sahiplerinden bilgiler aldı.

“Özgün değere sahip fikri olan herkes için önemli bir fırsat”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin özgün değere sahip fikri olan herkes için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Etkinlikte yurt içinden ve yurt dışından 204 projenin yer almasından dolayı duyduğu mutluluğu da dile getiren Rektör Uzun, “Ülkemizin kalkınma hamlesine, 2023 hedefi ile 2053 ve 2071 vizyonlarına katkı sunacak genç bilim insanlarını, düzenlediğimiz etkinlikle bir araya getirmenin gururunu yaşıyoruz. Ar-Ge ve yenilik bilincinin yaygınlaşması, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşturulması için gayret gösteriyor, etkinliğimizle proje sahiplerini sektör temsilcileriyle görüşmelerini sağlıyoruz. Bu doğrultuda ‘Benim de bir fikrim var’ diyerek etkinliğimize katılan geleceğin bilim insanlarını kutluyor, Ar-Ge Proje Pazarı’nın kendileri için bir ışık olmasını diliyorum.” dedi.

“MKEK Savunma Sanayimize Güç Katıyor”
Üniversitemiz III. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde bir yandan yurt içi ve yurt dışından gönderilen toplamda 204 proje sergilenirken diğer yandan da gerçekleştirilen konferanslarla katılımcılar, alanında uzman kişilerle bir araya geldi.

Bu kapsamda düzenlenen konferansla Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kapsül Fabrikası, Teknik Uzman Dr. Saniye Yayla bir konferans verdi.

Etkinliğin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversitemizde bilimsel faaliyetlerimizi sürdürürken aynı zamanda öğrencilerimizi çok değerli insanlarla buluşturuyoruz. Onların tecrübeleri ve verdikleri bilgiler hepimizin ufkunu açıyor, geleceğe yürüdüğümüz bu yolda bizlere ışık tutuyor.” dedi.

MKEK Kapsül Fabrikası Teknik Uzman Dr. Saniye Yayla ise konuşmasına MKEK hakkında bilgi vererek başladı. Kapsül Fabrikasında yürütülen çalışmalara da değinen Yayla, “Geniş bir alanda faaliyetlerini yürüten Kapsül Fabrikasında, asker ve polisimizin ihtiyaç duyduğu ürünler üretilmektedir. Aynı zamanda burada çalışan mühendislerimiz tarafından bu ürünlerin geliştirilmesine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları da yapılmaktadır. Bu gayretlerimiz sonucunda hem savunma sanayimizin ihtiyaçları karşılanırken hem de ihracat yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

III. Ar-Ge ProjePazarı katılımcıları Küre Dağlarını gezdi
Üniversitemizde yoğun bir katılımla başlayan III. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında yurt genelinden 33 farklı ildeki 50 farklı kurumdan ve yurt dışından gelen ziyaretçiler, Küre Dağları Milli Parkı’nda her mevsim ağaç ve bitki türlerinin oluşturduğu renklerle güzellikleri görme fırsatı buldu.

Küre Dağları Milli Parkı Gezisi kapsamında, kaya oyuğu içinden çıkarak 15 metre yükseklikten akan Ulukaya Şelalesi’ne de geçen ziyaretçilere, Üniversitemiz Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Barış Özel tarafından bilgiler verildi. Prof. Dr. Özel, Küre Dağları Milli Parkı’nın tarihi, önemi, Ulukaya kanyonu etrafındaki bitki ve ağaç çeşitliliğinden bahsetti.

III. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında gerçekleştirilen programda ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin’ anısına hatıra ormanı fidan dikimi de gerçekleştirildi. Etkinlikle sedir fidanları toprakla buluşturularak, can suyu verildi.

Üniversitemiz öğrencileri Pera konseriyle eğlendi
Bir yandan Ar-Ge Proje Pazarı’nda projeler sergilenirken diğer yandan şenlik alanında eğlence tüm hızıyla devam etti.

Öğrenciler ‘Kulüpler Sokağı’nı gün boyunca boş bırakmadı. Şenlik alanına kurulan sahne gerçekleştirilen boya festivali "ColorFest" ise renkli görüntülere sahne oldu. Ellerindeki boyalarla birbirlerini boyayan gençler, aynı zamanda müzik eşliğinde dans etti.

Öğrencilerin doyasıya eğlendiği programda Üniversitemiz öğrencileri Mehdi Çiftçi ve Sefa Başaran ise canlı performansıyla alanı dolduran öğrencileri coşturdu.

Üniversitemiz 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri’nin ikinci günün finalini ise Pera grubu yaptı. Türk rock müziğinin son dönemde adından en çok bahsettiren gruplarından Pera, performansıyla öğrencilere unutulmaz bir gece yaşattı. Elektronik ortamda en çok dinlenen gruplar arasında olan Pera’nın parçalarına öğrencilerin hep bir ağızdan telefonlarının ışıklarını açarak eşlik etmesi ise güzel görüntüler oluşturdu.     

III. Ar-Ge Proje Pazarı açılış toplantısı gerçekleştirildi
Üniversitemiz 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri’nin üçüncü günü, III. Ar-Ge Proje Pazarı açılış toplantısı ile başladı.

Etkinliğe Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Mustafa Çalışkan, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Balık, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte İl yöneticileri, iş insanları, proje pazarı katılımcıları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Ar-Ge Proje Pazarı etkinlik sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz etkinliğimizde 33 farklı il ve yurt dışından gönderilen 204 proje yer aldı. 52 farklı kurumdan gönderilen projeler 42 farklı kategoride değerlendirildi. Her sene kendimizi daha da geliştirerek proje pazarını gerçekleştiriyor olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Etkinliğimize katılımın yoğun olması ve ‘Benim de bir fikrim var’ diyen bilim insanlarımızın aynı çatı altında buluşması bizler için gurur vericidir. Bu düşünceler katılımcılarımıza Ülkemizin gelişimi noktasında ortaya koydukları gayretten dolayı kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.  

“Ar-Ge ve inovasyon bilincini yaygınlaştırmak hedefindeyiz”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise yurt genelinden 33 farklı ildeki 50 farklı kurumdan ve yurt dışından gelen birbirinden değerli 204 araştırmacıyı ağırlamanın kıvancını yaşadıklarını söyledi.

Rektör Uzun, “Ülkemizin kalkınma hamlesine ve gelecek hedeflerine katkı sunmayı gaye edinen bilim insanlarıyla aynı çatı altında olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bartın Üniversitesi olarak AR-GE ve inovasyon bilincini yaygınlaştırmak, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla buradayız. Bu noktada; Ülkemizin dört bir yanından gelerek etkinliğimizde yer alan akademisyenlerimize, sanayicilerimize, girişimcilerimize ve öğrencilerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısı yaşatılıyor”
Rektör Uzun, 2 gün süren etkinlikler kapsamında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in de anıldığını aktararak “Cumhurbaşkanlığımızın Genelgesi ile ‘2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilerek, 94 yılını bilime adamış bir büyük ustaya karşı olan vefa gösterilmiştir. Bu kapsamda Üniversitemizde de, sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden olan kıymetli hocamız Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısı yaşatmak ve fikirlerini genç nesillere aktarmak için gayret gösteriliyor. Yıl boyunca düzenlenen etkinliklerle bunu amaçladığımız gibi bugün de III. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında verilecek ödüllerle de Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ismini anmak istedik.” şeklinde konuştu.

Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreninin ardından katılımcılar Ar-Ge Proje Pazarı Sergi alanını gezerek, sergilenen projeleri inceledi. Bartın Valisi Sinan Güner de sergi alanını gezerek, proje sahiplerinden çalışmaları hakkında bilgiler aldı. 

Türk Savunma Sanayisi çalışmaları anlatıldı
III. Ar-Ge Proje Pazarı açılış toplantısının hemen ardından ROKETSAN Sistem Mühendisliği Birimi’nden Kıdemli Uzman Sayın Gökşen Bilir, bir sunum gerçekleştirildi. Roketsan’ın Türk Savunma Sanayisi için önemine değinen Bilir, “Roketsan, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile ‘ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması’ amacı ile 1988 yılında kurulmuş ve ilk üretim projesi; uluslararası bir program olan ‘Stinger Avrupa Ortak Üretim Projesi’ çerçevesinde, Stinger füzelerinin sevk sisteminin üretilmesi olmuştur.” dedi.

Bilir, Roketsan bünyesinde gerçekleştirilen bazı çalışmalara da değinerek, “Roketsan, roket ve füze sistemlerinde lider bir kuruluştur. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere tüm müşterilerine önemli çözümler sunuyor. Savunma sanayine verdiği destekle ülkemizin gücüne güç katıyor. Bu kabiliyet alanını daha da geliştirmek için Roketsan bünyesinde önemli çalışmalar yürütülüyor.” diye konuştu.

Roketsan’ın bazı çalışmalarının ve kurum bünyesinde gerçekleştirilen bazı denemelere ait videoların da izletildiği etkinlik, karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.

III. Ar-Ge Proje Pazarı’nın konuğu İTÜ Rektörü Karaca oldu
Öğleden sonra ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, bir konferans verdi. Etkinlikte ilk olarak “21. Yüzyılda Yeni Nesil Üniversite Nasıl Olmalı!” sorusu üzerinden bir konuşma yapan Rektör Karaca, “Üniversiteler zamanla değişmektedir. Böyle de olmak zorunda. Üniversiteler birbirine benzememeli ve bir arayış içerisinde olmalıdır. Bazen bir konu için başka bir örnekten kendimize özgü olarak esinlenebiliriz. Ancak aynı olma çabası içerinde olursak orada bir problem var demektir. Üniversiteler, bilginin üretildiği, tüketildiği, transfer edildiği ve ticarileştiği yerlerdir.” dedi.

Artık her şey bilgi ekonomisine dayanıyor”
Dünyadaki değişimi özetleyerek bilgi ekonomisinin en önemli güç olduğuna da değinen Karaca, “Bundan bin yıl önce de 2 bin yıl önce de aslında farklı şeyler düşünmüyorduk. Felsefe olarak, sosyolojik olarak, coğrafya olarak o zamanlarla şimdiki insanlar aynı şeyleri düşünüyorlardı. O zamanlarla bugün arasındaki en önemli fark teknoloji olmuştur. Örneğin 1886’da Karl Benz tarafından yapılan bir otomobil oldukça yavaş ilerlerken 2015 yılında üretilen bir Bugatti marka otomobil ses hızını geçmeyi başarmıştır. Otomobilin gelişimi yaklaşık 130 yıl aldı. Havacılık sektöründeki gelişim 70 yıl, presesör alanındaki gelişim 40 yıl aldı. Televizyonun ise buluşundan yaygınlaşması 75 yıl almıştır. Telefon yaklaşık 33 yıl almıştır. Cep telefonlarının yaygınlaşması 2 yıl almıştır. Ancak şimdi bir oyun sadece ve sadece 35 günde 50 milyon kişiye erişebilmektedir. Bu da bilgi ekonomisi dediğimiz noktada ortaya konan hızlı değişime işaret etmektedir. Eskiden petrol şirketleri en çok kazananlarda ilk ondayken şimdi bilgiyi üretenleri ilk onda görmeye başladık. Her şey bilgi ekonomisine dayanıyor.” diye konuştu.

Yapay zeka, enerji verimliliği, dijitalleşme, ileri malzeme…
Rektör Karaca, teknoloji çağıyla birlikte yeni eğilimlerin oluştuğuna da dikkat çekti. Bu eğilimler doğrultusunda güncel ilk on teknolojiyi de sıralayan Karaca, “En önemli ilk on teknoloji; yapay zeka, nesnelerin interneti, bataryalar, işlemciler, ileri malzemeler, sensörler, robotik, katmanlı imalat, artırılmış gerçeklik ve genetiktir.” ifadelerini kullandı.

Karaca, içinde bulunduğumuz çağda insanlığın gereksinimleri doğrultusunda oluşan eğilimler hakkında bilgiler de vererek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Teknoloji çağında yeni eğilimlerden biri enerji verimliliğidir. Yani cihaz, vasıta, bina, şehir, ülke ve dünya ölçeğinde; enerji azami verimlilikte, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru miktarda kullanımına yönelik teknoloji ve uygulamalar öne çıkacak. Sürdürülebilir bir dünya için enerji verimliliği hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Dijitalleşme de bir diğer önemli konudur. Çok da uzak olmayan bir gelecekte dünya üzerinde 50 milyar akıllı cihaz olacağı öngörülüyor. Sensör ve haberleşme teknolojileri yanında algoritma alanındaki gelişmeler de büyük çaplı dijital dönüşümün önünü açıyor. Yeni eğilimlerden biri olan ileri malzemeler ise aslında her alanı etkileyen temel bir alandır. Bu alandaki gelişmeler de hızlandı ve alternatif malzemeler birer ikişer hayatımıza girmeye başladı. Bunun katlanarak artmasını bekliyoruz. Öte yanda enerji depolama konusu da her cihaz ve sistemi etkilemektedir. Bu da, enerji verimliliği ve dijitalleşmeyi kolaylaştırırken bir yandan da yaşantımızı daha mobil kılarak mekândan bağımsızlaşmayı güçlendirecek. Bu alandaki gelişmelere yeni malzemelerin katkısı da büyük olacak. Gittikçe paylaşım ekonomisi de fayda maksimizasyonu sağlaması açısından önemi anlaşacak ve yaygınlaşacaktır. Yeni eğitim teknolojilerini de görmezden gelmemek gerekiyor. İnsanlığı geleceğe hazırlayacak yeni uygulama ve teknolojiler vasıtasıyla mekândan bağımsız, bireye özel ve daha etkili eğitim sistematiklerinin oluşturulması sağlanacak.”

“Dünyanın en büyükleri bilgi satan şirketler oldu”
Bilgiyi depolayan, transfer eden ve satan şirketlerin yüksek gelir elde ettiklerinin de altını çizen Karaca, “Artık bilgi satan şirketler dünyanın en büyükleri arasında yerlerini almaktadır. Örneğin ‘Uber’, dünyanın en büyük ulaşım firmasıdır. Ancak tek bir aracı dahi yoktur. En ucuz ve en kolay konaklama hizmeti alabildiğimiz ‘Airbnb’nin ise tek bir oteli hatta tek bir odası dahi yoktur. ‘Alibaba’ ya da ‘Amazon’ ise dünyanın en büyük perakendecileri olmasına karşın bir tek depoları bulunmamaktadır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Asıl konu ise günümüzde bilgi ekonomisinin geldiği noktayı fark etmek ve bu yönde çalışmalar yapmaktır.” dedi.

Rektör Karaca, “Üniversiteler Tarihi”, “Dünyada Üniversiteler”, “Üniversitelerin Gelişimi”, “Gelecekte Üniversiteler” başlıklarında da konuşarak, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihi ve şu anda geldiği nokta hakkında da bilgiler verdi.

En iyi projeler ödüllendirildi
Üniversitemizin Ar-Ge ve yenilik bilincinin yaygınlaşması, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşması, finansman ve altyapı sıkıntısı ile uygulanamayan önemli projelerin ilgili kişi ve kuruluşlar ile buluşturulması amacıyla gerçekleştirdiği III. Ar-Ge Proje Pazarı ödül töreni gerçekleştirildi.  İki gün süren etkinlik kapsamında 33 farklı il ve yurt dışından gönderilen 204 proje arasından yapılan değerlendirmeyle en başarılı proje sahiplerine ödülleri verildi.

Üniversitemiz III. Ar-Ge Proje Pazarı’nın birincisi “Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrid Yakıt Hücresi Tasarımı” projesiyle Erhan Demircioğlu’nun oldu.

İkincilik ödülü ise “Polimerik Yan Dal Oluşturma Stratejisi ile Lipaz Proteininin Böcek İlacı Kontrollü Salımı için Modifikasyonu” adlı projeyle Nazan Gökşen’e ait çalışmaya verildi.

Dilek Çökeliler Serdaroğlu’un hazırladığı “Nanoteknoloji Uygulamaları İçin Yerli Üretim Nanopartikül Sentezleme Cihazı: Nanodevıce” adlı proje ise üçüncülük ödülü almaya hak kazandı.

III. Ar-Ge Proje Pazarı Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel ödülleri
Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında bu yıl ilk defa özel ödüller de verildi. ‘2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ kapsamında verilen özel ödüllerle 94 yılını bilime adamış büyük bir ustaya karşı olan vefa gösterildi. Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel ödülleri ise “Enzymatic Conversion Of Plant Biomass İnto 2,5-Bis (Hydroxymethyl) Furan For Use As Biofuel” adlı projesi ile Pakistan Goverment College Lahore Üniversitesi’nden (GCU) Dr. Muhammad Nauman Aftab’a; “Uluğ Bey, Ali Kuşçu ve Duvar Kadranı” isimli projeleriyle Merve Aslantekin ve Şeyma Kural’a verildi.

III. Ar-Ge Proje Pazarı Lise Ödülü
III. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde lise düzeyinde de katılım sağlandı. Lise öğrencilerinin hazırladıkları projeler 2 gün boyunca ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Ar-Ge Proje Pazarı hakem heyeti tarafından yapılan değerlendirmeyle Begüm Nur Özdemir ve Gevher Büşra Yetişen’in “Nigella Sativa Bitkisinden Aktif Eldesi ve Gaz Maskelerinde Kullanımı” adlı projeleri ile Meltem Çelik, İrem Yaren Özmen ve Esin Batman’ın “Avokado Yağı Katkılı Pişik Kremi Hazırlanması” adlı projeleri “Bartın Üniversitesi III. Ar-Ge Proje Pazarı Lise Ödülü” almaya hak kazandı.

10 proje mansiyon ödülü aldı
III. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında 10 projeye de mansiyon ödülü verildi. Mansiyon ödülü alan projeler şöyle:

“Bağ Bahçe Aralarını Çapalayan Değişik Ataçmanlı Sensörlü Toprak İşleme Makinesi” Fikret Demir.

“Doğada Yaygın Olarak Bulunan ve Toksik Özelliğe Sahip Arsenik’e Duyarlı Sensör Geliştirilmesi” Oğuz Özbek.

 “HYBAD” Hasan Berk.

“Halojen İçermeyen Borat Esaslı İyonik Sıvılar: Tribolojik Uygulamalar için Alternatif Çevre Dostu Yağlayıcılar” Hüseyin Akbaş. 

“Facipa: Yüz Felci (Facial Paralysis) Teşhisini Analiz Eden Mobil Tabanlı Uygulama”  Arzu Yıldız.

“Isıl Enerji Depolama Uygulamaları için Sıra dışı Tepki Süresi Sağlayan Nanoporlu Metalik Köpük Üretimi” Derya Kahraman Döğüşcü.

“Yarı veya Tam Bağımlı Yatan Hastalarda Oluşan Komplikasyonları Önlemek” Osman Cingitaş.

“Coumadin Kullanan Hastalarda Meydana Gelebilecek Kanama Riskini Tanımlayacak Biyoteknolojik Cihaz” Hatice Bedia Yıldız.

“Fosfor Flash and Stun Bomb” Müge Bozkurt.

“Tohum Çimlendirme Kayıplarının Önlenmesinde Yeni Bir Yaklaşım: Soğuk Plazma Işıması” Nura Brimo.

Rektör Uzun tebrik etti
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ödül alan proje sahiplerini tebrik ederek, tüm katılımcılara teşekkür etti. Rektör Uzun, “Yoğun katılımın olduğu III. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde birbirinden önemli projeler yer aldı. Her biri uygulamaya alındığında insanlık için değer katacak çalışmalar, çok değerli kişilerin elinden çıktı. Her bir proje sahibini teker teker kutluyor, ülkemizin kalkınmasına sundukları katkılardan dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

Ayrıca ödül töreninde III. Ar-Ge Proje Pazarına destek veren Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’na, Bartın Çimento’ya, Öztem İnşaat’a, Işıklar Yapı Ürünleri’ne, Eğitim-Bir-Sen Bartın İl Temsilciliği’ne, Çanakcılar Şirketler Grubu’na ve Gonca Tekstil’e de teşekkür plaketleri verildi. 

Ödül törenine Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile birlikte İl yöneticileri, iş insanları, proje pazarı katılımcıları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Hat Sergisi açılışı gerçekleştirildi
Başarıyla tamamlanan III. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin hemen ardından Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün uluslararası öğrencisi Abdullah Azizi’nin hat sanatı eserleri sergilendi.

İşaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilerek oluşturulan Hat Sanatı Sergisinde 30 eşsiz çalışması yer aldı.

Gerçekleştirilen serginin açılışına Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Emeklerinden dolayı Abdullah Azizi’yi tebrik eden Rektör Uzun, "Öğrencilerimiz bir yandan öğrenimlerine devam ederken diğer yandan da sanatsal gelişimlerini üniversitemiz bünyesinde sürdürmektedir. Abdullah Azizi’nin kendi eserlerinden oluşturduğu hat sergisi 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenliklerine renk kattı. İnanıyorum ki sergiyi ziyaret edecek olan misafirlerimiz de sergiyi gezerken büyük keyif alacaklardır. Öğrencimizi vermiş olduğu emek ve gayretlerden dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

TRT Sanatçıları büyük beğeni toplayan konseriyle şenlikler son buldu
Üniversitemiz 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri TRT Sanatçılarının büyük beğeni toplayan konseri ile son buldu.

Üniversitemiz 11. Bilim, Kültür ve Spor Şenlikleri son gününde öğrenciler müziğe doydu. Kutlubey Kampüsünde hazırlanan şenlik alanında gerçekleştirilen konserlerde sahne alan öğrenci grupları popüler parçalarla birlikte yöresel şarkıları da seslendirdi.

Öğrenci gruplarının ardından sahneye TRT sanatçıları Semra Algül Oflas ile Mustafa Kemal Şimşek çıktı. Türk Halk Müziği’nin en nadide eserlerini seslendiren TRT sanatçıları, serin havaya rağmen öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Konserler sırasında telefonlarının ışıklarıyla görsel bir şölen yaratan öğrenciler, bütün parçalara tek bir ağızdan eşlik ettiler.

Yaklaşık iki buçuk saat süren konserler, TRT sanatçılarının Bartın Üniversitesi öğrencilerine teşekkürünün ardından son buldu.



 

SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi