BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Yedi Ülkeden Ahsap Tekne Yapimini Ögrenmeye Geldiler

Yayın Tarihi : 04/07/2013

Ahsap tekne yapimi Bartin’da çok eski bir gelenek. Denizden 15 km içeriye kadar tekne alabilen Bartin Nehri kiyilarinda, ustalarin hünerli elleriyle birçok ahsap gemi imal edilmis. Osmanli döneminde birçok savas gemisi de bu bölgede yapilmis. Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi bu gelenegi dünyaya tanitiyor.

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanliginin Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) isbirligiyle hazirladigi “Modelling Our Sailing Tradition” adli Hayat Boyu Ögrenme (LLP) / Grundtvig Projesi için yedi ülkeden gelen misafirlere ahsap tekne yapimi gelenegi tanitildi. Bartin Üniversitesine gelen katilimcilar önce Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’i makaminda ziyaret etti.

Daha sonra Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisligi Bölümü toplanti salonunda Bartin’in tanitimi ve ahsap tekneciligin tarihi ile ilgili sinevizyon gösterisi yapildi. Orman Fakültesini tanitan Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selman Karayilmazlar, “Proje konusu olan ‘Geleneksel Ahsap Yat Yapimi’ yöremizde oldukça eskiye dayanan bir meslektir. Kendine has özellikleri olan ve ‘çektirme’ adi verilen tekneler, Bartin iline bagli Kurucasile ilçesi ve Tekkeönü köyünde insa edilmektedir. Ayrica yat tipi büyük tekneler de siparis üzerine insa edilmektedir. Burada alti gün boyunca sizlerle birlikte olacagiz, Bartin’a özgü model tekne yapimini gerçeklestirecegiz. Umarim sizler için kayda deger bir deneyim olur ve iyi izlenimlerle ülkelerinize dönersiniz.” dedi.