BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Türk Edebiyatinin Nabzi Bartin’da Atti

Yayın Tarihi : 28/04/2016

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi ve Atatürk Kültür Merkezi Baskanligi is birliginde gerçeklestirilen “Uluslararasi Edebiyat ve Toplum Sempozyumu” basladi. 3 gün sürecek sempozyumun açilisinda konusan Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, Bartin Üniversitesi’nin birbirinden önemli toplantilar gerçeklestirdigini belirterek “Gerçeklestirilen bu sempozyum birbirinden önemli isimleri bir araya getirdi. Bilim dünyasina ve edebiyatimiza önemli katkilar sunacak bir etkinlik düzenlenmis. Eski dünyanin merkezi olan Anadolu’da, Türkiye Cumhuriyeti olarak zor zamanlardan geçtigimiz dogrudur. Ancak biz çok çalisarak ve inanarak ülkemizi bu zor durumdan çikararak huzura kavusturacagiz. Bu huzur ayni zamanda bölgemizin de huzuru demektir. Onun için herkes kendi alaninda elinden geleni yapmak ve çok çalismak zorundadir.” dedi.

Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu

“Böyle Büyük Toplantilar Ülkemiz Için Iftihar Verici”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise gerçeklestirilen etkinligin önemine vurgu yaparak “Böyle bir toplantinin henüz 10 yilini tamamlamamis bir üniversitede düzenleniyor olmasi sadece üniversitemiz adina degil, ülkemiz adina da iftihar edilecek bir durumdur. Demek oluyor ki, arzu edildigi takdirde ülkemizin gücü buna benzer toplantilari düzenlemeye müsaittir. Alaninda birbirinden önemli bilim insanlari bu sempozyumda bir araya gelerek, disiplinler arasi is birligiyle edebiyatimizi bir adim daha ileriye tasiyacaklar. Bu toplanti bilim camiasinin istekli olusunu ve yeterli bir kapasiteye sahip oldugu gösteriyor. Gerçekten bu gücün arkamizda olmasi ve bu gücü bütün dünyaya göstermis olmasi açisindan ülkem ve üniversitem açisindan iftihar ediyorum.” diye konustu.

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan

“Edebiyat ve Toplum Iliskisi Çok Önemli”

Sempozyumda edebiyat ve toplum iliskisine farkli bakis açilari sunulacagini kaydeden Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas da “Edebiyatin toplumla iliskisi günümüze kadar hep sorunlu olmustur. Toplumu anlatma biçimi, toplumu önemseme, toplumca önemsenme, yayilma gibi konularda sikintilar olusmustur. Hemen her devirde sanat ve toplum söz konusu oldugunda tartismalar olmustur. Bugüne kadar bu tartismalar güncelligini korumus ve edebiyatin temel meselesi haline gelmistir. Bu sempozyumda da yeni arastirmalar ve taze düsüncelerin de katilimiyla edebiyat ve toplum konusu tartisilacak. Bu etkinlik bittiginde de güzel neticeler elde etmis olacagiz.” ifadelerini kullandi.

Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas

"Bir Toplum Dili, Yani Edebiyatiyla Var Olur”

Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. H. Ibrahim Delice ise edebiyatin ve onu olusturan dilin önemine dikkat çekerek “Edebiyat ve toplum temali bir sempozyum ülkemizde ilk defa düzenleniyor. Edebi dil toplumlar için önemli bir dildir. Bu dille uluslar bir bütün olur ve birbirini anlamayan küçük gruplar olmaktan kurtulur. Örnegin Rus edebiyatçilar olmasaydi, Rusya’nin hâkim oldugu cografyada birbirini anlamayan birçok insan ve çok sayida da dil olacakti. Bunu Almanca, Fransizca, Ingilizce ve diger tüm diller için söyleyebiliriz. Tarih sözlü ve yazili edebiyata sahip olmadigi için tarihten silinmis onlarca örnekle doludur. Bu noktada edebiyatçilara büyük isler düsmekte ve toplumu ile edebiyati bir arada tartisan böyle toplantilar da büyük önem kazanmaktadir.” dedi.

Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. H. Ibrahim Delice

Ardindan geçilen panelin oturum baskanligini Rektör Kaplan yapti. Oturumda Orta Dogu Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Inan, Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Turan Koç ve Atatürk Kültür Merkezi Baskani Prof. Dr. Turan Karatas bir sonum gerçeklestirdi. 3 sürecek etkinlikte 32 oturumda Edebiyat ile disiplinler arasi iliski kurulabilecek Sosyoloji, Güzel Sanatlar, Psikoloji, Felsefe, Iletisim, Sinema ve diger alanlarda sunumla onlarca bildiri sunulacak.