BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Siperin Ardindaki Çanakkale Kahramanlari Anlatildi

Yayın Tarihi : 06/04/2015

Tarih Kulübü tarafindan “100. Yil Dönümünde Siperin Ardindaki Çanakkale” konulu konferans düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen etkinlige Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mert konusmaci olarak katildi. Çanakkale zaferinin sadece 18 Mart’tan ibaret olmadigini belirten Mert, “Biz yalniz 18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’ni hatirliyoruz. Oysa 18 Mart deniz zaferinin kazanildigi gündür. Baktigimiz zaman bu savas 14 ay sürmüs ve bunun 9 ayi kara savaslariyla geçmistir. Kara savaslari da 25 Nisan’da baslayip 9 Ocak 1916’ya kadar sürer. Mart, Nisan, Mayis hiç fark etmez Çanakkale zaferini hatirlayacagimiz bir nokta her zaman vardir.” dedi.

Çanakkale savaslarinin bir kahramanlik destani oldugunu da vurgulayan Mert, “Savas basladigi zaman birçok sehirde insanlar meydanlara toplandi. Askere gitmek, sehit olmak için birbirleriyle yaristi. Sehirlerin meydanlari, camilerin avlulari kislaya dönüstürüldü. Müthis bir seferberlikle insanlarimiz sehit olmaya yürüdüler.” diye konustu.

Mert, Çanakkale savasinda siperin ardinda yasananlari da anlatarak, “Çanakkale’de barinma isi zor. Öyle kislalar, konaklamalar yok. Konaklama, çadirlarda topragin esilmesiyle açilan siperlerde toptan, mermiden korunmak için yapilirdi. Adeta dev bir mezarlik gibi askerlerimiz siperlere girer ve sehit olmak için siralarini beklerlerdi. 9 ay süren savasta bu siperlerde sadece toptan, mermiden de hayatlarini kaybetmediler. Yeri geldi, çok yagmur yagdi, siperlerin içerisi su doldu, bogularak sehit oldular; yeri geldi, siperde toprak kaydi, yikintinin altinda sehit oldular.” seklinde konustu.

Tarih Kulübü üyesi ögrencilerinden Muhammet Resit Duran’in, Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Sehitlerine” isimli siirini de okundugu konferansa, Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. H.Ibrahim Delice, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.