BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Istiklal Marsinin Kabulü ve Mehmet Akif“ Konulu Konferans Verdi

Yayın Tarihi : 14/03/2013

Bartin Üniversitesi Ögrenci Konseyi tarafindan Istiklal Marsi'nin kabulünün 92. yilinda "Istiklal Marsinin Kabulü ve Mehmet Akif" konulu konferans düzenlendi. Konferans Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan tarafindan verildi.

Tarihle, geçmisle gelecege yön verecek benzer konularla alakali toplantilari sik yapmanin önemli oldugunu belirten Rektör Kaplan, “Geçmisle baglarini kuramayan milletler gelecekte kendilerine çok kuvvetli ve emin bir liman saglayamazlar. Bir millet için geçmisini bilmeden gelecekteki konumunu tayin etmek kolay degildir. Hele, hele bu gün modern bilginin çesitlendigi ve hakikaten çok büyük bir güç haline geldigi dünyada bilgi ve iletisim çaginda yer etmek ve yerimizi koruyabilmek, kökümüze bagli kalmadan mümkün degildir. Fakat son yillarda memnuniyetle ve büyük bir sevinçle görüyoruz ki ülkemizde bilimsel kalkinma hamleleri var. Iktisadi ve ekonomik kalkinma hamleleri var. Dünya siyasetinde rol sahibi olma imkânlarimiz giderek artmaktadir. Ülkemiz dis politikada ve ekonomide kendi gelecegini kendi siyasi otoritesini ortaya koyan ve bu iradeyi yeryüzünde en üst derecede seslendiren bir ülke konumuna gelmistir. Ne kadar sevinsek azdir. Iste bunlarin devam etmesi, daha çok güçlenmesi için kendi fikir dünyamizi, kültür dünyamizi yenilemeye ya da onlari gözden geçirmeye çok büyük ihtiyacimiz var" dedi.

Mehmet Akif demek dosdogru insan olmak demektir.

Mehmet Akif Ersoy’un sahsiyetine deginen Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Akif’in görüsüne katilmayabilirsiniz. Onun dünya görüsüne itiraz edebilirsiniz. Kimse kimsenin dünya görüsünü begenmek zorunda degildir. Fakat kim Akif’ten söz açsa onun sahsiyeti hakkinda olumsuz bir ifade göremezsiniz. Bu hakikaten pek az insana nasip olabilecek bir özelliktir. Çünkü Mehmet Akif demek dosdogru insan olmak demektir.” dedi.

Akif’i kendi düsüncesi disinda yorumlayamazsiniz

Dinin Akif’in düsüncesinde belirleyici unsur oldugunu ifade eden Rektör Kaplan, “Akif, bütün meselelere din çerçevesinden bakar. Bunu söylemek bazi kisileri rahatsiz edebilir. Ama Akif’i kendi düsüncesi disinda yorumlamaya kalkarsaniz ortaya bambaska bir tip çikar. Nazim Hikmet’i de kendi dünya görüsü disinda yorumlayamazsiniz.” diye konustu.

Tembellik ve miskinligin Akif’in çok elestirdigi konular oldugunu belirten Rektör Kaplan, “Tembellik ve miskinlik bir toplumun medenilesmesindeki en büyük engellerdir.” dedi. Prof. Dr. Ramazan Kaplan ögrencilere hitaben de sunlari söyledi: “ Zaman gerçekten çok kiymetlidir. Hangi millet zamanini iyi kullanirsa yarista öne geçer. Zaman, inanç ve kültür dünyamiz bakimindan da iyi kullanmamiz gereken bir kavramdir.”

Konferansin sonunda Ögrenci konseyi baskani Ismail Kusçu tarafindan Rektör Kaplan’a çiçek verildi. Konferansa Vali Yardimcisi Erdogan Özdemir, Jandarma Komutani Jan. Alb. Alaattin Karsavuran, Emniyet Müdürü Mehmet Altinok, Rektör Yardimcilari, Dekanlar, Yüksekokul ve Enstitü Müdürleri, Defterdar Ali Saglam ve il müdürleri ile ögrenciler katildi.