BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Peyzaj Mimarligi Bölümünden Istanbul’a 2 Proje Daha

Yayın Tarihi : 15/05/2014
rligi Bölümü IV. Sinif ögrencileri ve ögretim üyeleri "Peyzaj Planlama Proje” dersi kapsaminda Istanbul’da 2 farkli proje alaninda arazi çalismalarinda bulundu.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Agaç ve Peyzaj A. S.’nin koordinasyon ve destekleriyle yürütülen çalismalardan biri, Istanbul Maslak’ta yer alan Haci Osman Korusu ile Beykoz’da bulunan Yoros Kalesi ve çevresi için arazi çalismalarinda bulundu.

Birinci proje konusu olan ve Doç. Dr. Bülent Cengiz ve Ars. Gör. Dr. Pinar Bollukçu’nun sorumlulugunda yürütülen Haci Osman Korusu Kent Ormani proje çalismalarina Istanbul Büyüksehir Belediyesi ve Agaç A. S.’den teknik ekipler de katildi. 2013-2014 Bahar döneminde ögrenciler tarafindan üretilecek 33 farkli peyzaj planlama ve tasarim projesi çerçevesinde Haci Osman Korusu’nun kent ormani niteliginde çok amaçli koruma-kullanim dengesi esas alinarak halkin çagdas rekreasyonel kullanimlari dogrultusunda düzenlenmesi öngörülüyor. Üç tarafi yogun yapilanmaya sahne olan Haci Osman Korusu’nun bir cephesinin bogaz manzarali olmasi özelligi ile Istanbul’un Central Park’i olacak niteliklere sahip.

Ikinci proje alani ise UNESCO Dünya Mirasi yolunda Amasra ile birlikte "Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e Kale ve Surlu Yerlesimler" projesi  kapsaminda geçici listede yer alan ve Istanbul’daki iki Ceneviz kalesinden biri olan Beykoz Yoros Kalesi’ydi. Danismanligini Yard. Doç. Dr. Mustafa Artar ve Aras. Gör. Ahmet Ergün'ün yaptigi proje çalismalarina Yoros Kalesi kazi baskani Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçin ve ekibinden Mimar/Restoratör Gülsah Kütükçüoglu ile Sanat Tarihçisi Ömer Çepni eslik etti. Yoros Kalesi için UNESCO süreci çalismalarina katki verecek koruma ve alan yönetimi ile kentsel tasarim ölçeklerinde bahar yariyili boyunca 25 ögrenci tarafindan hazirlanan planlama ve tasarim projelerinin Haziran ayinda tamamlanmasi planlaniyor.

Peyzaj Mimarligi Bölümünde Bahar 2014 döneminde Amasra ile baslayan UNESCO Miras kenti çalismalarina Akçakoca ve Istanbul Yoros Kalesi ardindan Sinop Kalesi ve yakin çevresinde yapilacak çalismalarla devam edilecek.