BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Kazakistan’da Bartin Üniversitesi Rüzgari

Yayın Tarihi : 19/04/2016

5. Uluslararasi Bilim Kültür ve Spor Kongresi, bu yilin UNESCO tarafindan “Hoca Ahmet Yesevi Yili” ilan edilmesi münasebetiyle, Kazakistan'in Türkistan sehrinde bulunan Ahmet Yesevi Üniversitesinde gerçeklestirildi. Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, bu kongreye onur konugu olarak katildi. Kongrenin açilis konusmasini yapan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Musa Yildiz, Hoca Ahmet Yesevi’nin Türk kimligine ve medeniyetine yaptigi katkilarin yani sira tüm insanliga evrensel bir mesajinin oldugunu belirtti. 2016 yilinin UNESCO tarafindan “Hoca Ahmet Yesevi Yili” ilan edilmesi için gerçeklestirdikleri faaliyetlerden bahsetti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Simsek ise Hoca Ahmet Yesevi’nin çaglari asan dil ve üslubunun ayni zamanda çaglar üzeri kutlu bir mesaja sahip oldugunu söyledi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Valihan Abdibekov da, organizasyona ev sahipligi yapmaktan ve bu vesileyle Türk dünyasinin en güzide sahsiyetlerini Türkistan’da agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, konusmasinda Hoca Ahmet Yesevi’yi anlamanin romantizm olarak degil, gerçek anlamda Türk dünyasi arasinda bir duygudasligi ve gönüldasligi beraberinde getirecegini ve tüm insanligin gerçek barisi için bir umut isigi olusturacagini dile getirdi.

Prof. Dr. Ramazan KAPLAN Bartin Üniversitesi Rektörü

Konusmalarin ardindan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Yildiz, Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Simsek, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdibekov ve Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmis’a çesitli hediyeler takdim etti.

Türk dünyasinin degisik ülkelerinden 200’ün üzerinde akademisyenin bir araya geldigi etkinlik, kültürel ve sanatsal açidan renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikte Kazakistan halk danslari gösterileri disinda Bartin Üniversitesi Halk Oyunlari ekibinin gösterisi büyük alkis aldi. Kazakistanli ses sanatçilarinin performanslarini sergiledigi etkinlikte Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Ögretim Görevlisi Reha Sarikaya ile Övgü Özparlak’in kisa konseri ilgi gördü. Açilis programinin ardindan kongre oturumlari gerçeklestirildi.

Is Birligi Anlasmasi imzalandi

Açilis töreninin ardindan Bartin Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Üniversitesi arasinda is birligi anlasmasi imzalandi. Bartin Üniversitesi adina Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ile Ahmet Yesevi Üniversitesi adina Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmis’in imzaladigi anlasma, basta ögretim elemani ile ögrenci degisimi olmak üzere, ortak arastirma faaliyetleri, uzaktan egitim ve örgün egitimle ders etkinligi, seminerlere ve akademik toplantilara katilim, kisa süreli kurs programlari düzenlenmesi, yayinlanmis akademik materyaller ve diger bilgilerin degisimi ile özel kisa süreli akademik programlarin düzenlenmesi gibi pek çok alani kapsiyor.

Nevruz Coskusu Yasandi

Etkinligin son gününde Nevruz Bayrami kutlamalari düzenlendi. Türkistan halkinin da yogun ilgi gösterdigi Nevruz Bayrami kutlamalari Türkistan Valisi Alibpek Öserbayev, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Musa Yildiz, Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Simsek, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Valihan Abdibekov ve Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmis'in katilimiyla gerçeklesti. Kutlamalar Bartin Üniversitesi Halk Oyunlari ekibi ile Ahmet Yesevi Üniversitesi ögrencilerinin müzik ve halk oyunu gösterileri esliginde yapildi

5. Uluslararasi Bilim Kültür ve Spor Kongresi düzenleme kurulu üyeleri Bartin Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ögretim üyeleri Doç. Dr. Mutlu Türkmen ve Doç. Dr Taner Bozkus ile BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Kul tarafindan katilimcilara ödülleri verildi. Kapanis oturumunun ardindan etkinlik son buldu.