BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Erkan Asçioglu’ndan Anilarla Bartin

Yayın Tarihi : 26/05/2011

Üniversitemizde, 29. Bartin Kültür Sanat Turizm ve Çilek Festivali kapsaminda "Bartin'da Geleneksel Yasam" konulu Fotograf Yarismasi Ödül Töreni ve Fotograf Sergisi düzenlendi. Ardindan Bartin halk kültürü ve tarihi arastirmacisi Erkan Asçioglu tarafindan “Bartin’da Tarih” konulu konferans verildi. Konferansa Bartin Vali Yardimcisi Erdogan Özdemir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Firdevs Günes, Il Kültür ve Turizm Müdürü Dervis Özbay katildi.


Sözlerine 1982 yilinda Bartin’da ilk kez Çilek Festivalini baslattiklari sair Feridun Abanci’nin “Bartin” siiriyle baslayan Erkan Asçioglu sunlari söyledi: “Bartin; tarihi, denizi, dogasi, ticareti, sanayi ve turizmiyle önemli degerlere sahiptir. Bartin’in geçmisi satafatli ve hareketlidir. Ramazanda iftar sofralarinin kuruldugu, bahçesindeki firinda ev ekmeklerinin yapildigi eski Bartin evleri; simdi koyu bir karanliga gömülmüs, soguk, harap ve yalnizlar.”   Her terk edilmenin, arkasinda bir yikinti biraktigini belirten Asçioglu, “Iste bu evler de terk edilmenin ve unutulmanin yalnizligi içindeler. Sanki içlerinde hiç yasanmamis, odalarinda hiç oturulmamis gibi. Aile büyüklerimizi son yolculuklarina ugurladigimiz eski evlerimiz; simdi kapilari kapali, perdeleri çekilmis, isiklari sönmüs, tozlu, bakimsiz ve soguklar.” dedi. Bartin’in ilk sahiplerinin Gaskalar oldugunu ve ismini Parthenios irmagindan aldigini belirten Asçioglu; Roma, Bizans ve Osmanli dönemindeki Bartin sehrinin durumuna da degindi.

Ismail Habib Sevük’ün bir eserinde, “Vatanin bütün nehirlerini bilirim; hiç bu kadar gemiyle dolu irmak görmedim.” dedigini söyleyen Asçioglu; “Bartin Irmagi’nin altin irmak oldugu yillar artik geride kaldi. Irmagin çocuklugumdaki temiz, gösterisli halini ariyorum.” dedi. Milli Mücadele yillarindaki Bartin’i anlatan Erkan Asçioglu, Bartin’in 1. Dünya Savasi, Kurtulus Savasi ve son yillardaki terör olaylarinda yüzlerce sehit verdigini ve bu sehitler adina Bartinli Sehitler Aniti’nin dikilmesi gerektigini söyledi. Bartin’da bir zamanlar Rumlarin da yasadigini ifade eden Asçioglu,  “Bartin’da yasamis önemli is adamlarindan olan Cevahircioglu Bodosaki’nin Asma Semti’nde Italyan bir mimara siparis ettigi konak, yikilana kadar, Bartin’da gotik mimarinin tek örnegiydi. Konak, Bartinli Rumlarin 1923 Nüfus Mübadelesi ile sehri terk etmek zorunda kalmalari sonucu sahipsiz kaldi. Bodosaki Konagi, 1963 yilina kadar Bartin Ortaokulu olarak kullanildiktan sonra, yeni lise binasinin açilmasiyla bir süre bos kaldi ve 1973 yilinda ‘siyasi ve kisisel’  inatlasmalar sonucu yiktirildi. Simdi, bu binayi yeniden yapma hayali gerçeklesirse Bartin bir döneme vefa borcunu ödeyecektir.” dedi.

Bartin’in halk kültürü ve dügünlerine de deginen Erkan Asçioglu, 1932 yilinda Bartin’da ögretmenlik yapan sair Fuat Edip Baksi’nin Selahattin Pinar’in besteledigi “Bir Bahar Aksami” siirini Bartin’da yazdigini söyledi. Türk Müzigine damgasini vuran “Bu Ne sevgi Ah, Bu Ne Izdirap”  adli siirin sözlerinin Bartinli sair Hasan Bayri’ya ait oldugunu ve askerlik görevini Bartin’da yapan Abdullah Yüce tarafindan seslendirildigini belirtti. Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan tarafindan kendisine hediye verildi.