BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Dünya Ormancilik Günü’nü Kutladik

Yayın Tarihi : 21/03/2012

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi tarafindan Dünya Ormancilik Günü kutlamalari kapsaminda bir program düzenlendi. Programa Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avci, Genel Müdür Yardimcisi Mustafa Gözükara, Garnizon Komutani Dz. Pyd. Kid. Alb. Mehmet Sandikli, Belediye Baskan Vekili Hüseyin Fahri Firincioglu, Cumhuriyet Bassavcisi Saban Yilmaz, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Emniyet Müdürü Mehmet Altinok ve il müdürleri katildi. 

Açilis konusmasini yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Orman, hayatimizin her evresindedir; ormanin varligini görmezden gelmek hakikaten bir kayiptir. Bu bakimdan orman bilincini gelistirmek için çocuklarimizi küçük yaslardan baslayarak egitmek en önemli görevlerimizden biridir.” dedi. Açilis konusmasindan sonra “Orman ve Su” konulu bir sunum yapan Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selman Karayilmazlar, “Türkiye en fazla elli yil sonra, çok fazla su harcanarak üretilen gida ve tekstil ürünlerini, su zengini ülkelerden ithal etmek zorunda kalacak. Dolayisiyla, israf etmeyen bir nesil yetistirmeli; su sarfiyati fazla olmayan, sanayilesmis zengin bir ülke olmaliyiz.” diye konustu.  

 

Daha sonra “21. Yüzyilda Ormanciliktaki Gelismeler” konulu konferans veren Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avci, ormancilik anlayisinda degisimler, küresel isinma, iklim degisikligi ve çöllesmeye bagli sorunlar hakkinda bilgiler verdi. Ormanlarin hepimizin ortak mali oldugunu söyleyen Avci, “Her ülkenin ormancilik politikasi kendi ihtiyaçlari dogrultusunda sekillenir. Bir orman sadece kereste yönünden degil, çevresel güzellikleri yönünden de degerlendirilmelidir. Türkiye, küresel isinma ve erozyondan etkilenen bir ülkedir. Ormanlarimizin yok olmamasi için daha fazla bilgilendirme ve agaçlandirma yapilmalidir.” diye konustu.  

Proje mantigini ögrenmek gerek

Her ne meslek olursa olsun hedefe yönelik egitim verilmesi gerektigini belirten Avci, “Bu çagda, insanlara proje mantigini ögretmemiz icap ediyor. Milli Egitim Bakanligi ile isbirligi yapilarak yurt disinda lisansüstü ögrenim görmek amaciyla 15 orman mühendisi ve 1 harita mühendisi olmak üzere 16 kisi ocak ayinda yabanci dil egitimine basladi.   Yabanci dil egitiminde basarili olanlar, belirlenen konularda yüksek lisans yapmak üzere yabanci üniversitelere gönderilecek.” diye konustu.