BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Covid-19 salgınıyla mücadelede kritik öneme sahip “3CLpro” enzimi üretildi

Yayın Tarihi : 31/08/2020
Üniversitemiz laboratuvarlarında aralıksız 3 ay süren çalışmaların ardından Koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılacak önleyici ve tedavi edici ilaçların testleri için gereken kritik öneme sahip “3CLpro” adlı enzim yerli olarak üretildi.

Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Üniversitemizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın  (BAKKA) desteğiyle sürdürdüğü çalışmalarda önemli bir başarı elde edildi. BAKKA’nın “COVİD-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında 3 aydır Üniversitemiz laboratuvarlarında aralıksız olarak devam eden çalışmalarda “3CLpro” adlı enzim rekombinant DNA teknolojisi yöntemleriyle üretilmesi başarıldı.

“Salgınla mücadelemizi hızlandıracak önemli bir bilimsel ürünü ürettik”

Üniversitemiz Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dursun Kısa gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “‘İn-Vitro İlaç Tarama Sistemlerinin Oluşturulmasına Yönelik Main Proteaz Enziminin Rekombinant Olarak Üretilmesi’ başlıklı BAKKA projesi kapsamında önemli bir başarı elde ettik. Covid-19 salgınıyla mücadelede kullanılacak ilaçların in-vitro inhibisyon çalışmalarında kullanılacak enzimlerden biri olan main proteaz enzimi (3CLpro), rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak yerli imkânlar ile üretildi. Virüsün replikasyon sistemi ile ilişkili önemli bir enzim olan ve ilaç çalışmalarında inhibisyon denemelerinde kullanılan 3CLpro enzimi, anti-viral ilaçların hedeflerinden biri olduğundan salgınla mücadelede önemli bir yer teşkil etmektedir” dedi.

“Covid-19 ilaç üretimini hızlandıracak bir çalışma oldu”

Kısa, yerli imkanlarla üretilen main proteaz enzimi ile salgınla mücadelede tedavi ve önleyici ilaçların üretiminin daha da hızlanacağını da kaydederek, “Enzimin yerli imkanlarla üretilmesi sayesinde salgınla mücadele etmek için dizayn edilen ilaçların denemeleri in-vitro olarak hızlı bir şekilde gerçekleştirilerek potansiyel ilaç adayı moleküllerin etkinliğinin taranmasında kullanılacaktır” diye konuştu.

Haftalık 100 reaksiyon (rxn) üretimi gerçekleştirilebilen 3CLpro enzimi ile birlikte diğer çalışmaların da ara verilmeden devam ettiğinin altını da çizen Kısa, “Ayrıca akademisyenlerimiz tarafından virüsün replikasyonunda rol alan ve anti-viral ilaç hedeflerine yönelik bir diğer enzimin üretim çalışmalarına da başlanmış olup, kısa süre içerisinde bu enzimin üretiminin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu düşüncelerle çalışmalarımızın başından sonuna büyük emek veren Arş. Gör. Sayın Rizvan İmamoğlu’na teşekkür ediyorum.  Ayrıca destekleri için BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Sinan Güner ile ülkemizin kalkınmasına değer katma noktasında bizleri teşvik eden değerli Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Bartın Üniversitesi insan kaynağıyla sürece büyük katkılar sunmaya devam ediyor”

Küresel bir sorun haline gelen Koronavirüs salgınına karşı verilen bilimsel mücadelenin önemine değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Üniversitemizin tüm bileşenleriyle pandemiyle mücadeleye katkı sunmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Rektör Uzun, “Ülkemizde, Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda Koronavirüs pandemisinin önlenmesine yönelik ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Yükseköğretim Kurulumuz ile birlikte TÜBİTAK’ın da destekleri ve koordinasyonunda üniversitelerimiz çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların ilkinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile birlikte Covid-19 tanı kitinde kullanılan enzimlerin yerli olarak üretilmesi sağlanmıştı. Yeni proje kapsamında ise öğretim elemanlarımız Covid-19 için üretilecek ilaçların klinik deneylerinde kullanılacak enzimi yerli olarak üretmeyi başardılar.  Emeği geçen öğretim elemanlarımız Doç. Dr. Dursun Kısa ile birlikte Arş. Gör. Rizvan İmamoğlu’nu gayretleri dolayısıyla tebrik ediyorum. Bu düşüncelerle, sürece dair ortaya konulan irade ile bizleri yüreklendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, içinde bulunduğumuz bu zor günlerde gösterilen önemli özverileri dolayısıyla Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya, ülkemizin kalkınması ve pandemiyle mücadele noktasında teşvikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a, desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner ile TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a, proje fikrinin oluşumu aşamasındaki çok değerli katkılarından dolayı TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sayın Şaban Tekin’e, destekleri için BAKKA Genel Sekreteri Sayın Muhammed Ali Oflaz’a ve tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Rektör Uzun, başarıyla tamamlanan Covid-19 kapsamındaki bu projenin ardından yeni çalışmalar ve işbirliği imkânları için TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürlüğü ile görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.


İLGİLİ HABERLER:

“Çocuklar salgın sonrası Küre Dağları’nda bilim ve sanatla buluşturulacak” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Üniversitemizde bor katkılı el temizleyicisi ile sabun üretildi” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Üniversitemiz öğrencileri yüz koruyucu siperlik üretti” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Üniversitemizde solunum cihazı çoklayıcısı üretildi” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Bakan Yardımcısı Özer, salgınla mücadelede mesleki ve teknik eğitimin rolünü yayınında anlattı” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

"Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan yerli enzim üreten ekibe övgü" 
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız...

“Kovid-19 salgını için ilaç üretimini hızlandıracak kritik enzim üretilecek” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Koranavirüs (KOVİD 19) tanısı için yerli enzim üretimi başarılı oldu” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

SON Haberler

  • BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı

  • BARÜ, üniversite tercihi yapacak öğrencilere destek oluyor

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu

  • BARÜ’de ‘Gazze ve Gönüllülük’ konuşuldu