BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde 2013-2014 Akademik Yili Açilis Töreni Coskusu

Yayın Tarihi : 02/10/2013

Bartin Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen törene; Bartin Valisi Ali Çinar, Ak Parti Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartin Belediye Baskani Cemal Akin, Il Jandarma Alay Komutani Jandarma Albay Alaaddin Karsavuran,  TSO Baskani Cihat Çakir, Ak Parti Bartin Il Baskani Yasar Arslan, il müdürleri, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan,

“Memnuniyetle ifade ediyorum ki Üniversitemiz 5 yil içerisinde üniversiteler arasinda saygin bir yer edinmistir. Çesitli platformlarda saygin bir imaji var. Üniversitemizin yürüyerek degil kosarak ilerledigini bizlere iletenler var. Disaridan bunlari duymak bizleri çok mutlu ediyor” açiklamasinda bulundu.

Kamulastirma çalismalarimiz diger üniversiteler tarafindan örnek alindi

Geçen 5 yila bakildiginda 2008 yilinda Bartin Üniversitesi ile birlikte kurulan 9 üniversitenin temel islevlerinden birisi yeni kampüs alani bulmak. Bartin Üniversitesinin ayni dönemde kurulan üniversiteler arasinda Yalova Üniversitesi disinda kamulastirma yapan tek üniversite oldugunu kaydeden Rektör Kaplan, “Kamulastirma için zaman harcadik, ancak bu hizimizi kesmedi ve bizim yaptigimiz bu çalismalar diger üniversitelere de örnek kamulastirma faaliyeti olarak sunuldu.  1738 hak sahibi ile kamulastirma yaptik. Bunun ne kadar zor bir is oldugunu bilirsiniz. Bu isin güzel tarafi sudur ki biz hak sahibi olan vatandaslarimizi kirmadan, incitmeden kamulastirma isini gerçeklestirdik. Kamulastirma konusunda bazi yeni kurulan üniversiteler tarafindan örnek alindik. Yeni kampüs alani için kamulastirma çalismalarimizla es zamanli olarak içerisinde bulundugumuz kampüs alanini, hem ögrencilerimiz hem de akademisyenlerimize sevimli ve konforlu bir hale getirmek için önlemler aldik.” diye konustu. Bartin’da Valilik, Özel Idare ve Belediyenin her zaman isbirlikçi yaklasimini gördüklerini de sözlerine ekleyen Rektör Kaplan “Burada bu yapilarin gelismesine önemli katkilarda bulunan herkes memleketimizin gelismesine katkida bulunmustur” dedi.

2016’da 17 bin ögrenci

2008’de kurulu 3 fakülte ile yola çiktiklarini belirten Rektör Kaplan, “Iftihar edilecek bir husustur ki bizle beraber kurulan üniversiteler su anda en fazla 3-4 fakülteye sahipken Bartin Üniversitesi 7 fakülteye sahiptir. Bu yapilanma süreci içerisinde taleplerimiz hiç geri çevrilmeden ilgili bakanliklar ve birimlerce karsilanmistir” dedi. 2016 yilinda Bartin Üniversitesi ögrenci sayisinin 17 bine yükselecegini de belirten Rektör Kaplan “2008 yilinda 2086 olan ögrenci sayimiz 2013-2014 Akademik yilinda 9618’e yükselmistir. Ögrenci sayisindaki artis orani % 23’tür. Bu büyüme oranlarina bakarak karsimiza yurt sorunu çikmazsa 2016’da 17 bin ögrenci sayisina ulasacagiz. Bu yilki rakamlara göre üniversitemizdeki ögrencilerin 970’i Bartinlidir. Bu da Bartin Üniversitesi’nin bölgedeki büyük bir ihtiyaci giderdigini göstermektedir. Bartinli ögrenciler uzak sehirlere gitmeden kendi sehirlerinde ögrenim görebilmekteler. Ayrica üniversitemiz Türkiye’nin her bölgesinden tercih edilen bir üniversite konumuna erismis ve 81 ilden ögrencimiz bulunmaktadir. Bartin Üniversitesi bölge üniversitesi degil ülke üniversitesi konumuna gelmistir. Kültür mozaigi bakimindan bu çok önemlidir” açiklamasini yapti.

Akademik personel sayimiz 405’e yükseldi

Birçok üniversitenin akademik kadro bakimindan sikinti çektigini de kaydeden Rektör Kaplan “21 Profesör, 24 Doçent, 118 yardimci doçent, 61 ögretim görevlisi, 153 arsiv görevlisi, 19 okutman, 8 uzman ve bir çevirici olmak üzere toplam 405 ögretim elemani sayisi ile iyi bir tablo çikartiyoruz. 2008 yilinda 42 olan idari personel sayimizda bugün 237’e yükselmistir.” dedi.

Yeni kampüs alanindaki gelismelere iliskin de konusan Rektör Kaplan, “Toplamda 1171 dönüm alan içerisindeki yapilanmada tip fakültesi için 117 dönümlük alan ayirdiklarini, bunun disinda yeni kampüs alanindaki binalarin fonksiyonel ve estetik bir sekilde insa edildigini söyledi. Yakinda biten binalar ve yeni temeli atilacak binalar için tören yapilacagini, yeni kampüs alani çevresini de spor alanlari ile donatacaklarini kaydeden Rektör Kaplan, kampüsün çevresinden geçecek çevre yoluyla ulasimin da her koldan çok kolay saglanacagini belirtti.

Bos insana hayatta yer yoktur

Törende ögrencilere de seslenen Rektör Kaplan ciddi bir yurt sorunu yasadiklarini ifade ederek “Tüm üniversitelerimizde bu sorun yasaniyor. Bunlar zamanla asilacak engellerdir. Bu yapi içerisinde olusacak tüm sorunlari ortadan kaldirmaya haziriz. Sizler de en üstün gayreti sarf ediniz. Bos insana hayatta yer yoktur” seklinde konustu.

Her yil bin kisilik yurda ihtiyacimiz var

Bartinlilara da seslenen Rektör Kaplan, “Ögrencilerimize sevgimizi gösterelim, maddi sikintilarina sikintilar eklemeyelim. Son zamanlardaki yurt girisimleri çok sevindirici. Bu girisimlerin artarak devam etmesini istiyoruz. Her yil bin kisilik yurda ihtiyacimiz var.” diyerek yeni akademik yilin hayirli olmasini diledi ve siyasi kanaat her ne olursa olsun Bartin Üniversitesine gözbebegi seklinde bakilmasini istedi.

Yeni kampüs çevre illerin kampüsleri arasinda en güzellerden biri olacak

Yeni kampüsün çevre illerin kampüsleri arasinda en güzellerinden biri olacagini belirten Rektör Kaplan, “Çünkü bunu biz sifirdan planliyoruz, gecekondu mantigi ile yapmiyoruz. Biz bunu mimari projeler ile bilimin gerekleriyle kili kirk yararcasina planliyoruz.” diye konustu.

Vali Çinar: Nüfusa nitelik kazandiran üniversitelerdir

Bartin Valisi Ali Çinar ise, “Bugünlerde ülkemizin bir 2023 vizyonu var. 2023 vizyonunda Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilini kutlayacagiz ve dünyanin en gelismis 10 ülkesi arasina girmek istiyoruz.  Bunu basarabiliriz. Buna iliskin potansiyelimiz var. Bu potansiyelimiz bizim egitilebilir genç nüfusumuzdur. Nüfusumuzun çokluguyla övünmek yetmez. Çok olan nüfusumuzu nitelikle hale getirmemiz lazim. Iste nüfusa nitelik kazandiran üniversitelerdir. Üniversiteler bilimin ögretildigi yerlerdir” dedi.

Daha sonra Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü ögretim görevlileri tarafindan konser verildi. Izleyicilerden yogun alkis alan konser sonrasinda Bartin Valisi Ali Çinar müzisyenleri sahnede özel olarak tebrik etti.