BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Postmodernizm Konferansi

Yayın Tarihi : 29/04/2015

Bartin Üniversitesi Konferans Salonu’nda, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beseri Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ismet Emre, “Postmodern Bir Dünyada Yasamak” adli bir konferans verdi. Dünyanin geçtigimiz yillarda çesitli evrelerden geçtigini belirten Emre, Postmodernizmin insanligin geldigi son evre oldugunu söyledi. Postmodernizm elestirisi seklinde süren konferansta Emre, “Postmodernizimle birlikte çiçekler asfaltin altinda kaldi. Yasamak için modernitenin kiyilarina kaçmak zorunda kaldik ve özümüzden koptuk. Karsitliklar ortadan kalkti ve aynilasma kaçinilmaz oldu. Aynilasma ise yok olmaktir.” dedi.

“Görüntü Egemen Bir Dünyada Yasiyoruz”

Prof. Dr. Ismet Emre, geçmis ile günümüz arasinda farkliliklara da dikkat çekerek “Klasik dönemde kadin ya da erkek sorulmadigi sürece kendilerini anlatmaz. Modern dönemde mümkün oldugu kadar iç dünyanin kesfine çikariz. Ancak postmodern dönemde yani günümüzde Facebook üzerinden dogrudan dogruya iç dünyamizi satiyoruz. Herkes, iç dünyasini görüntü esliginde baskasinin önüne açiyor. 30-40 yil önce sokakta biri fotografinizi çekse facia olurdu. Simdi ise Facebook’a fotograf koydunuz mu, begenmeyen olursa facia olur.” diye konustu.

“Sosyal Medyayla Özlemek Tedavülden Kalkti”

Teknolojinin geldigi son nokta ile duygularin degisip dönüstügünü de kaydeden Emre, “Bundan 100 yil önce köyünde çok sevdigi kisiden uzakta olan biri sadece mektup üzerinden iletisim kurabiliyordu. Özlenen kisi mektuptaki yazilardan bir bilinç süreciyle yeniden o kisiyi olusturuyordu. Simdi ise dakikalar sonra özledigi birine ulasabilen insanlar var. Zihinsel süreç neredeyse yok. 100 yil önceyle simdinin özlemi arasinda büyük fark var. Eskiden ayrilik ve özlem sevgiyi pekistirici bir ögeye dönüsüyordu. Günümüzde ise “özlem” tedavülden kalkti. Çünkü özlemimizi en kötü ihtimalle birkaç saat içerisinde giderebiliyoruz.” seklinde konustu.

Konferansa Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ibrahim Delice, akademik personel ve ögrenciler katildi