BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Nükleer Enerji Konferansi

Yayın Tarihi : 29/04/2015

Bilimsel Arastirmalar Kulübü tarafindan Üniversitenin konferans salonunda "Türkiye'nin Enerji Sorunu ve Nükleer Enerji" konulu konferans düzenlendi. Konferansta konusan TÜBITAK Baskan Danismani ve Yildirim Beyazit Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Türkiye’nin mevcut enerji potansiyeli, kurulu enerji gücü ve kapasiteleri hakkinda bilgiler vererek gelecekteki enerji ihtiyacinin karsilanmasi hakkinda öngörülerde bulundu. Göktas, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanliginin verilerine göre 2014 yilinda Türkiye’nin tükettigi enerji miktari 250 milyar kilowatt saattir. Teorik hesaplara göre 2020 yilinda enerji ihtiyacimiz 357 milyar kilowatt saat ile 392 kilowatt saat araliginda olacagi beklenmektedir. Türkiye mevcut enerji potansiyelini yenilenebilir ve yenilemeyen enerji santrallerinden saglamaktadir. Bu santraller temel alindiginda enerjimizin yüzde 31’i dogalgaz santrallerinden, yüzde 24’ü barajli hidrolik santrallerinden, yüzde 21’i kömür santrallerinden, yüzde 10’u hidrolik akarsu santrallerinden, yüzde 8’i termik santrallerden, yüzde 5’i rüzgâr santrallerinden ve yüzde 1’i de jeotermal santrallerden elde edilmektedir.” dedi.

Göktas, mevcut enerji kaynaklarinin ülke ekonomisine etkisini rakamlarla aktararak “Türkiye 2012 yilinda ham petrol ve petrol ürünleri için 31,5 milyar dolar, dogal gaz için 23,2 milyar dolar, tas kömürü için 4,6 milyar dolar harcamistir. Türkiye’nin bu yil içerisinde toplam ithalati 236,5 milyar dolar iken, petrol ve gaz ithalatinin toplam ithalat içindeki payi yüzde 23,1 olmustur. Bu böyle devam ederse 2023 yilinda enerji ithalatimiz 106 milyar dolara kadar çikacaktir.” diye konustu.

Bazi ülkelerin kullandiklari enerji kaynaklarina da deginen Göktas, “Fransa, enerjisinin yüzde 79’unu nükleer enerjiden, yüzde 11’ni hidrolik enerjiden karsilamaktadir. Almanya ise enerjisinin yüzde 45’ini kömürden, yüzde 17’sini nükleer enerjiden elde etmektedir. Amerika ise enerjisinin yüzde 43’ünü kömür, yüzde 24’ünü dogalgaz ve yüzde 19’unu nükleer enerjiden saglamaktadir. Ocak 2015 rakamlarina göre Dünya üzerinde 439 nükleer reaktör var ve 69 reaktör insasina ise devam edilmektedir. Bunun yaninda komsularimiz olan Iran’da 1, Ermenistan’da 1, Bulgaristan’da 2, Ukrayna’da 2, Rusya’da 11, Macaristan’da 4 ve Romanya’da 2 ünite yer, aktif olarak enerji üretmektedir.” seklinde konustu.

Göktas, Akkuyu’ya insa edilecek Nükleer Güç Santrali’nin 4 tane Keban Baraji kadar güç üretecegini ve Türkiye’nin enerji ihtiyacinin yüzde 6,8’ini karsilayacagini sözlerine ekledi.
Gerçeklestirilen konferansa, Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, Bartin Belediye Baskan Vekili Mehmet Sandikli, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, akademik personellerimiz ve ögrencilerimiz katildi.