BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde “Arap Bahari’nda Orta Dogu, Türkiye ve Amerika’nin Rolü” Konusuldu

Yayın Tarihi : 03/06/2013

Bartin Üniversitesi Politika Kulübü tarafindan “Arap Bahari’nda Orta Dogu, Türkiye ve Amerika’nin Rolü” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konusan Karabük Üniversitesi Uluslararasi Orta Dogu Baris Arastirmalari Merkezi Danismani Yrd. Doç. Dr. Devrim Ümit, “1989 yilinda Berlin Duvari’nin yikilmasiyla soguk savas tamamlanmis ve Türkiye’nin stratejik yeri sorgulanmaya baslanmistir. Çünkü soguk savas sürecinde gerek Türkiye’nin Orta Dogu’daki yeri gerekse Amerika’nin Türkiye ile iliskileri stratejik temelliydi ve bu strateji iliskisinin merkezini de NATO olusturmaktaydi.” diye konustu.

Suriye konusunda hem ABD Baskani Obama’nin hem de Basbakan Erdogan’in düsündüklerinin uluslararasi toplumun hassasiyeti oldugunu savunan Ümit,  “Bunun diplomatik dildeki karsiligi Birlesmis Milletler kararidir. Ne Amerika olarak tek basina bir harekât bekleyin ne de Türkiye araciligi ile ortak bir yönetim bekleyin. Eger olacak ise uluslararasi bir harekât olacaktir. Bekleyip görecegiz. Türkiye nasil 2023 yilina hazirlaniyorsa Orta Dogu da 2017 yilina hazirlaniyor. Bu yüzden Arap Bahari sürecinin bu baglamda degerlendirilmesi gerektigini düsünüyorum.” dedi.

Konferansa Bartin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Azize Toper Kaygin,  Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mahmut Bozan, Fen Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Ali Savas Bülbül, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekan Yardimcisi Mehmet Islamoglu katildi.