BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesi UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra Çalistayinda

Yayın Tarihi : 12/05/2014
lmesi için Bartin Üniversitesi Ögretim Üyelerinin akademik destek verdigi “UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra’nin Stratejik Eylem Planinin Olusturulmasi” projesi kapsaminda “UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra” çalistayi düzenlendi.  Çalistaya Amasra Kaymakami Mehmet Yildiz, Bartin Belediye Baskan Vekili Hüseyin Fahri Firincioglu, Bartin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, Il Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aysegül Yayli, ögretim üyeleri ve üniversite ögrencileri katildi.

Çalistayin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, “Ülkemizin geçmisten günümüze pek çok medeniyete ev sahipligi yapmis tarihi ve kültürel önemli yerlerinden biri de Amasra’dir. Amasra’yi degerli kilan dokunun korunmasi ve yasatilmasi ulusal ve evrensel görevlerimizden birisidir. Bu nedenle Ukrayna’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan ‘Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerlesimleri’ baslikli adaylik dosyasina Amasra’nin 15 Nisan 2013 tarihi itibariyla eklenmis olmasindan dolayi büyük mutluluk duymaktayiz. Dogal, tarihî ve kültürel degerler bakimindan önemli bir bölgede kurulmus olmanin bilinciyle ülkemizin sayili ve köklü fakültelerinden biri olan Orman Fakültemizle birlikte 7 fakülte, bir yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 6 uygulama ve arastirma merkezi, 10 bine yakin ögrencisi, 650 akademik ve idari personeli ile üniversitemiz, bilim dünyasina önemli katkilar sunmaktadir.” dedi.

Üniversitemiz akademik personeli ve ögrencileri sürece katki sagladi

Amasra’nin geçici miras listesine alinmasi sürecinde de üniversitenin ilgili fakülte ve birimlerindeki akademisyenlerinin sürece katki sunmak amaciyla birçok faaliyette bulundugunu belirten Prof. Dr. Azize Toper Kaygin, “Amasra ve yakin çevresi için ürettigimiz çalismalar derlenerek bir rapor halinde sunuldu. Üniversitemiz akademik personeli ve yakin geçmiste ögrencilerimiz birçok farkindalik çalismasiyla sürece katki sagladi. Bati Karadeniz Kalkinma Ajansina sunulan UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra'nin Stratejik Eylem Planinin Olusturulmasi” baslikli projesine proje ortagi olarak katki sunduk ve alinan destekle akademisyenlerimizin konuya olan katkilarini somutlastirdik. Ilgili ögretim üyesi arkadaslarimiz Bartin Valiligi, Amasra Kaymakamligi, Amasra Belediyesi Ve Il Kültür Ve Turizm Müdürlügü koordinasyonunda yürütülen çalismalarda düzenli olarak yer aldilar. Projeye destek olan herkese tesekkür ediyorum.” diye konustu.

Daha sonra konusan Amasra Kaymakami Mehmet Yildiz, “Amasra kesinlikle bir dünya kültür mirasidir. Amasra gerçekten bunu çok hak ediyor. Bu çalistay ile çok degerli hocalarimiz bize isik tutacaklar ve bize bir yol haritasi çizecekler.” dedi. 3 gün sürecek olan çalistayda Bartin Üniversitesi arkeoloji ve sanat tarihi, planlama, tasarim, yenileme, alan yönetimi, sivil toplum kuruluslari, kamu kurumlari, sosyal arastirmalar ve halkla iliskiler konularinda projeye akademik destek verecek.

 

Prof. dr. Azize TOPER KAYGIN Rektör v.

Doç.Dr.Yonca Kösebay ERKAN Türkiye Unesco Dünya Miras Komitesi Temsilcisi

Mehmet YILDIZ Kaymakam

Aysegül YAYLI Il Kültür ve Turizm Müdür v.