Atatürk Ölümünün 70. Yildönümünde Tören ve Etkinliklerle Anildi

Yayın Tarihi : 10/11/2008

Bartin Üniversitesi’ndeki etkinlige Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan KAPLAN, Bartin Valisi Isa KÜÇÜK, Belediye Baskani Ahmet ALTINTEL, Garnizon Komutani Deniz Kidemli Albay Hayrettin IMREN, Bartin Milletvekilleri Yilmaz TUNÇ ve Riza YALÇINKAYA, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa YALÇIN, Agir Ceza Reisi Yalçin ÇEBIS, Il Emniyet Müdürü Mesut INCE, üniversite akademisyenleri, ögretim görevlileri ile ögrenciler katildi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan etkinlikte ilk olarak ayni zamanda TOBB-ETÜ Mütevelli Heyeti Üyesi olan Emekli Tuggeneral Dr. Ahmet DINÇYÜREK, “10 Kasimlar bir matem günüdür. Bu günler için sorulmasi gereken sorumuz sudur: 10 Kasimlar Mustafa Kemal Atatürk’ü anladigimiz ve anlatabildigimiz günler olabiliyor mu? Onu ne kadar anliyoruz ve anladik? 10 Kasimlarda bu sorulari sormali ve Atatürk’ü anlamaya çalismaliyiz” dedi. Atatürk’ün liderlige hazirlayan olaylari tarihi bir süreç içerisinde dinleyenlere aktaran Dinçyürek, “Atatürk’ün çocuklugunda ilk egitimini annesinin tercihi dogrultusunda degerlendirip mahalle mektebine gitseydi onun Atatürk olmasini beklemek ne kadar anlamli olurdu” sözlerine yer verdi. Atatürk’ün askerlige yönelisinin de annesinden habersiz Selanik Askeri Rüstiyesi sinavlarina girmis olmasinin yattigini belirten Dinçyürek, Atatürk’ün siir ve edebiyata ilgisinin oldugunu ancak bir ögretmeninin kendisine bu ilgisinin basarili bir asker olmasina engel olacagini söyledigini kaydetti. Atatürk’ün tarih bilinci kazanmasinda özellikle Fransiz Ihtilali ve Avrupa’daki düsünce akimlarinin etkili oldugunu dile getiren Dinçyürek, Mustafa Kemal Atatürk’ün Harbiye Yillari, Kurmay Subaylik Yillarindan Cumhuriyet’in ilanina kadar geçen süreçte onun liderligi hakkinda bilgiler verdi. Yaklasik 1 saat süren konferans sonrasinda ardindan Ankara Devlet Klasik Türk Müzigi Korosu tarafindan “Atatürk’ün sevdigi sarkilar” adi altinda bir konser yer aldi.