BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz Ögrencileri BM’nin Çalismasinda Yer Aldi

Yayın Tarihi : 16/11/2016

 Üniversitemiz yüksek lisans ögrencileri Birlesmis Milletler’in (BM) Dünya genelinde yaptigi çalismada yer alarak, Türkiye’deki orman kaynaklarinin son 15 yildaki degisimini degerlendirdi.

Birlesmis Milletler (BM) Gida ve Tarim Örgütü (FAO) bünyesinde gerçeklestirilen “Küresel Ormancilik Envanteri Projesi” tamamlanarak, yayimlandi. Dünya genelinde 211 uzman arastirmacinin katildigi projenin Türkiye’deki çalismalarinin Orman ve Su Isleri Bakanligi bünyesinde Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisligi Bölümü Anabilim Dali yüksek lisans ögrencileri Saffet Yildiz ve Talha Berk Arikan yürüttü. Yayimlanan çalisma sonuçlarina göre Türkiye; çalisma grubu içerisinde yer alan Bahreyn, Kibris, Irak, Israil, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, Umman, Filistin, Katar, Suriye, Birlesik Arap Emirlikleri, Yemen ülkeleri arasinda yesil alanini en fazla artiran ülke oldu.

“15 Yilda Daha Yesil Bir Türkiye Olduk”

BM çalisma grubunda gerçeklestirilen projenin Türkiye ayagiyla ilgili bilgi veren Saffet Yildiz, “Türkiye için kurak ve yari-kurak alanlarinin yer aldigi toplam 61 milyon 238 bin 452 hektar alan 3 bin 950 deneme alani ile temsil edilerek gerekli analizler gerçeklestirilmistir. Genel olarak 2001-2015 yillari arasini kapsayan 15 yillik süreçte Türkiye için yesillenme egilimi 1 milyon 394 bin 372 hektar artmistir. Buna karsilik çöllesme egilimi 837 bin 428 hektar olarak tespit edilmistir.” dedi.

“Tüm Dünya’yi Kapsayan Ilk Çalisma Oldu”

Çalismanin kapsami ve yöntemiyle ilgili konusan Talha Berk Arikan ise “Küresel ormancilik envanteri projesi kapsaminda Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) tarafindan tüm dünya için arazi bozunumun tespitine yönelik gerçeklestirilen ilk genel degerlendirme oldu. Çalismada FAO-Google ortakligi ile gelistirilen yeni bir uzaktan algilama metodolojisi “Collect Earth” ilk kez kullanilmistir.” diye konustu.

Projenin çiktilari, “Trees, Forests And Land Use in Drylands;The First Global Assessment” adi ile FAO resmi sitesinde yayimlanarak, arastirmacilarin kullanimina sunuldu.