BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz arastirma görevlisi rehabilitasyon robotu üretti

Yayın Tarihi : 09/05/2017

 Bartin Üniversitesi’nde ÖYP’li Arastirma Görevlisi Mehmet Emin Aktan, doktora çalismasi kapsaminda ürettigi rehabilitasyon robotu “diagnobot” ayni anda teshis koyup, tedavi yapabiliyor.

Bartin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin ÖYP’li Arastirma Görevlisi Mehmet Emin Aktan, teshis koyup, tedavi yapabilen yerli robot üretti. Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdogan danismanliginda yürütülen çalismadan bahseden Aktan, “Yaklasik 15 yildir fizik tedavi amaçli çalismalar yapan danisman hocam Doç. Dr. Akdogan ile dünyadaki örneklerinin üstünde bir robot yapmayi basardik. Söz konusu “diagnobot” isimli robot hem teshis koyup hem de tedavi edebiliyor. Robot ayni anda 2 hastanin tedavisine de imkân taniyor.” dedi.

Maliyetleri 10 kata kadar düsürecek

Türkiye’de ilk olan çalismanin bu alandaki maliyetleri 10 kata kadar düsürdügünü de vurgulayan Aktan, “Fizik tedavi robotlari Amerika, Japonya ve Isviçre tarafindan seri üretimi yapilmaktadir. “diagnobot” ile oldukça yüksek maliyete sahip ithal robotlarin maliyetinden 10 kati kadar tasarruf saglayabiliriz. Ayni zamanda terapist sayisinin az oldugu ülkemizde, ihtiyaçlar da göz önünde bulunduruldugunda bu robotlarla daha fazla sayida hastaya hizmet verilebilir.” diye konustu.

Bu özelliklere sahip ilk yerli robot

Aktan, üretilen robotun ayni anda teshis koyup, tedavi yapabildigini de vurgulayarak, “diagnobot”un bu özelliklere sahip ilk yerli robot oldugunu ifade etti. Aktan, “Tamamen özgün ve yerli kaynaklar kullanilarak çalismamizi tamamladik. Dünyadaki örneklerinin üstünde özelliklere sahip bir robot üretildi. Yurt disinda birkaç robotun yapabildigi isi ‘diagnobot’ tek basina yapabiliyor. Veri tabanlari sayesinde verilere cep telefonuyla ulasan doktor, gerekli islemleri gerçeklestirebiliyor.” seklinde konustu.