Türk Dilinin Dünü Bugünü Konusuldu

Yayın Tarihi : 29/11/2016

Bartin Üniversitesinde gerçeklestirilen ‘Geçmisten Günümüze Türk Dili ve Alfabe’ panelinde Türk dilinin Dünya dilleri arasindaki yeri degerlendirildi.

Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafindan ‘Geçmisten Günümüze Türk Dili ve Alfabe’ adli bir panel düzenlendi. Panelin oturum baskanligini yapan Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. H. Ibrahim Delice, Türk dilinin dünü ile bugünü arasinda bir degerlendirme yaparak, “Türk dili çesitli tartismalar sonucunda ortaya çikmis ve bugüne kadar gelmistir. Ilk günden bugüne bazi eksiklikler fark edilerek,  çalismalar yürütülmüs ve daha mükemmel hale getirilmistir.” dedi.

Türk dili ile diger diller arasinda bir karsilastirma da yapan Delice, “Türk dili dünya dilleri arasinda düzenli ve sistemli bir dildir. Ancak tüm dillerde oldugu gibi Türk dilinde de bazi eksiklikler vardir. Alfabe bir araçtir. Tipki dilin kendisinin bir araç oldugu gibi. Aracimiz ne kadar mükemmel olursa kendimizi ifade etmede o kadar basarili olacagiz.” diye konustu.

Ardindan panelde; Yrd. Doç. Dr. Nevnihal Bayar “Türk Inkilabindan Sonra Türk Dilinde Görülen Gelismeler”, Yrd. Doç. Dr. Yenal Ünal “Atatürk ve Dil Inkilabi”, Yrd. Doç. Dr. Tuna Besen Delice “Günümüzde Türk Yazi Dillerinde Kullanilan Alfabeler” ve Ars. Gör. Dursun Ünüvar “Türklerin Kullandigi Alfabeler ve Alfabelerin Ses-Yazim Iliskisi Açisindan Incelenmesi” adli konusmalarini yapti.

Etkinlige, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Il Jandarma Komutani J. Kd. Alb. Osman Aslan, akademisyenler ve ögrenciler katildi.