BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz NFT dünyasına kurumsal olarak adım atan ilk üniversite oldu

Yayın Tarihi : 11/02/2022
Üniversitemiz, kripto varlıklarla birlikte hayatımıza giren NFT (Non-Fungible Token) dünyasına Türkiye’den kurumsal anlamda giren ilk üniversite oldu. Üniversitemiz bir NFT platformunda bilime yön veren Türk-İslam bilim insanlarının biyografilerinin anlatıldığı 30’u aşkın dijital kart koleksiyonu yayına alındı.

Üniversitemiz, son dönemde kripto varlıklarla birlikte dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan (Non-Fungible Token) NFT dünyasına ilk adımını attı. Bir NFT platformu üzerinde oluşturulan kurumsal hesabından bilime yön veren Türk-İslam bilim insanlarının biyografilerinin anlatıldığı 30’u aşkın karttan oluşan dijital koleksiyonu paylaşan Üniversitemiz, böylece kurumsal olarak blok zinciri üzerinden dijital eserlerine sertifika alan ülkemizdeki ilk üniversite oldu.

Yaklaşık 2 yıl süren titiz bir çalışmanın sonucunda hazırlanan ve yayınlanan dijital NFT kartlarında tarihe yön veren Türk-İslam âleminden modern kimyanın kurucusu Câbir bin Hayyân’dan, Avrupalılara ilham veren Farabi’ye, çağları aşan deha El-Bîrûnî’ye, sibernetiğin kurucusu El-Cezerî’den, bilginin amirali Pîrî Reis’e, İslam, Bilim Tarihi araştırmacısı Fuat Sezgin’e ve Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar’a kadar 30 aşkın Türk-İslam bilim insanının ilham veren hayat hikâyeleri, bilime ve insanlığa sunduğu katkılar ve önemli eserleri yer alıyor.

NFT nedir?

Non-Fungible Token’ın kısaltması olan NFT, benzersiz ya da değiştirilemeyen dijital varlık anlamına geliyor. İlk olarak Ethereum blok zincirinin bir parçası olarak başlayan bu alanda bir dijital eserlere sahip olmak için verilen sertifika ya da tescil belgesi olarak da tanımlanabilir. Tekil Token anlamına da gelen bu NFT’ler dijital eserleri blok zincirinde doğrulanabilir ve eşleştirilemez varlıklara dönüştürülmesini sağlıyor. Kendi başına benzersiz olan, silinmeyen ve kopyalanamayan NFT’ler kayıt altına alınarak kripto varlıklara da dönüştürülebiliyor. Son dönemlerde spor kulüpleri ve sanatçıların gözdesi haline gelen bu alan milyarlarca dolarlık bir pazar hacmine sahip olduğu biliniyor.

Bartın Üniversitesi NFT Kurumsal Hesabı incelemek için tıklayınız...        

SON Haberler

  • BARÜ, Türkiye-Özbekistan bilim diplomasisi ağının geliştirilmesine katkı sunuyor

  • BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı

  • BARÜ, üniversite tercihi yapacak öğrencilere destek oluyor

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu