BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Türkiye’de 25 bin kişi organ nakli bekliyor”

Yayın Tarihi : 06/11/2017

Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ile İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organ bağışı konulu bir panel düzenlendi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 2016 yılında beyin ölümü gerçekleşen bin 998 kişiden ancak 563’ünün ailesinin bağışta bulunduğu aktarıldı. Haftada 3 gün diyalize giren hasta sayısı 59 bin 558 olduğu ülkemizde yılda 10 bin, günde 26 diyaliz hastasının hayatını kaybettiği vurgulandı. Ülkemizde böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 21 bin 551, karaciğer nakli olmayı bekleyen hasta sayısı 2 bin 93 ve kalp nakli olmayı bekleyenler ise 918 kişi olarak ifade edildi.

Panelin açılışında konuşan Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, organ bağışının önemine vurgu yaparak, “Ülkemizde böbrek yetmezliğinden tutun, karaciğer yetmezliğine kadar ve diğer birçok hastalığa kadar organ nakli bekleyen birçok hasta bulunmaktadır. Bu noktada herkesin özellikle gençlerimizin duyarlı olması, organ bağışında bulunması gerekmektedir” dedi.

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Tümen’in yönettiği panelde; Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Peri Ayoğlu, Bartın Devlet Hastanesi’nden Uzm. Dr. Zafer Ercan, Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Koordinatörü Mualla Alaçam organ bağışı ve nakli konularında konuşma yaptı.

Panelde, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Selman Karayılmazlar tarafından daha önce bir yakınının organlarını bağışlayan Gökçay ailesine teşekkür belgesi verildi. Ayrıca Bartın İl Sağlık Müdürü Koç ise organ bağışı konusunda emeğe geçenlere teşekkür etti.

Öğrencilerden örnek davranış

Etkinlik bittiğinde ise öğrenciler örnek bir davranışa imza attı. Üniversitemizde öğrenim gören 48 öğrenci organlarını bağışladı. Öğrenciler organ bağışı yapmaktan dolayı duydukları mutluluğu ifade ederek, herkesi duyarlı olmaya davet etti.  

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi

  • Rektör Uzun, 23 Nisan’da koltuğunu çocuklara devretti

  • BARÜ’nün markalaşma sürecindeki temel unsurları TÜRK-PATENT tarafından tescillendi

  • Rektör Uzun, TRT EBA “Hedefe Doğru” programına konuk oldu

  • BARÜ’de tarihsel süreçleriyle ‘1915 Olayları’ anlatıldı

  • BARÜ’nün paydaşı olduğu projeyle tarihin dijital olarak aydınlatılması hedefleniyor

  • BARÜ ‘Psiko-Fest’ yüzlerce kişiyi bir araya getirdi

  • Rektör Uzun, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği toplantısına katıldı