BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Roma Döneminden kalan görkemli yapı 1.800 yıl sonra gün yüzüne çıkarılıyor

Yayın Tarihi : 24/08/2022
Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından Amastris Antik Kentinde 2 bin 850 metrekare alanda yürütülen çalışmalarda kartal figürlü sütun başlıklarının olduğu anıtsal yapı gün yüzüne çıkarılıyor.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Amastris Antik Kentinde M.S. 2. yüzyıl, Roma İmparatorluğu Dönemine ait anıtsal ölçülerde mermer sütunlu yapı gün ışığına çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni doğrultusunda Amasra Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen kurtarma kazısı, Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sanat Tarihi Bölümü öğretim elemanlarının bilimsel danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

“Oldukça büyük bir alanda heyecan verici bir çalışma oluyor”

Amastris Antik Kentine ait Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen sütunlu yapının gün ışığına çıkartılmaya başlandığını belirten BARÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, kazı çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü söyledi. 

Bağdatlı Çam, “Kazılar Kültür Bakanlığı, Bartın Valiliği, Amasra Kaymakamlığı ve Bartın Üniversitesinin destekleri ile sürdürülüyor. M.Ö. 7. yüzyılda Grek Koloni çağında Sesamos adıyla kurulan kent Hellenistik Dönemde Kraliçe Amastris tarafından yeniden inşa edilir. Amastris Kenti Roma İmparatorluğu Döneminde de Karadeniz’in önemli liman kentlerinden biri olarak varlığını sürdürmüştür. Bizans Döneminde inşa edilen Amasra Kalesi, Cenovalılar ve Osmanlı Döneminden günümüze dek ayakta kalmıştır. Binlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan Amasra’da, tiyatro ve bedestenin de bulunduğu Amastris Antik Kenti kamusal alanında bulunan bölgede Roma Döneminin görkemli yapılarından biri olan anıtsal sütunlu yapı, kazılar neticesinde ortaya çıkıyor” dedi.

“Tarihi mirasımızı yaşatarak geleceğe taşıyoruz”

Bartın Üniversitesi olarak yerel kültür mirasının korunması ve yaşatılmasına yönelik önemli katkılar sağladıklarının altını çizen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak Türkiye’nin farklı noktalarında arkeolojik anlamda gösterdiğimiz gayretlerin yanı sıra tarihi ve kültürüyle nadide şehirlerimizden biri olan Bartın’da da çalışmalar yapıyoruz. İnanıyorum ki bu çalışmalardan biri olan Amasra’da gerçekleştirilen kazılar ülkemizin tarih, kültür ve turizm alanındaki gücünü daha da artıracaktır. Bu düşüncelerle gelişimimize değer katan gayretleri dolayısıyla Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam ile birlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca zenginliklerimizin ortaya çıkarılması ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı artırmak noktasındaki destekleriyle yanımızda olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, bölgesel kalkınma noktasındaki teşvikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize ve katkıları için Bartın Valimiz Sayın Nurtaç Arslan’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.   


SON Haberler

  • NÖHÜ Rektörü Uslu’dan Rektör Uzun’a ziyaret

  • Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Amankul, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ’lü milli sporcular Avrupa Şampiyonasından 6 madalya ile dönüyor

  • BARÜ’de düzenlenen kongrede büro yönetiminde güncel yaklaşımlar ele alındı

  • BARÜ’den 2 akademisyen “Lider Araştırmacılar” arasında yer alarak gururlandı

  • BARÜ’de Akademik Yıl Açılış Töreninde ‘Bilgi ve Hakikat’ konuşuldu

  • BARÜ’lü Kaan Kahriman 3 altın madalyayla Avrupa şampiyonu oldu

  • BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 farklı ülkeden projeler sergilenecek

  • Rektör Uzun, Tarım Orman Ekranı “Yeşil Yakalılar” programına konuk oldu

  • BARÜ’nün URAP Türkiye Sıralamasındaki yükselişi devam ediyor