BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

'Ortadoğu'da Yaşanan Son Gelişmeler' Konuşuldu

Yayın Tarihi : 20/11/2017

Bartın Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından bir konferans düzenlendi. Konferansta  Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı ve Kerkük'ün Sesi Gazetesi Yazı işleri Müdürü Güngör Yavuzaslan 'Ortadoğu'da Yaşanan Son Gelişmeler' üzerine konuştu. Üniversitemiz öğrencilerinden Ufuk Kızılkum 'Kerkük', Ayşenur Çelikoğlu’nun ise 'Kerkük'ün Çığlığı' adlı şiiri okumasıyla başlayan etkinlikte Yazuzarslan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük'te düzenlediği referandumu gayri meşru olarak nitelendirdi. Irak’ta Türkmenlerle ilgili araştırma yapmak amacıyla birçok kez Kerkük’e gittiğini belirten Yavuzarslan, “Irak 2003 yılından beri 2. Amerikan müdahalesi olarak adlandırılan bir süreci yaşıyor. 2005 yılında Amerikalılarla Irak'ta bir anayasa hazırlandı. Bu anayasada Irak'ın federal bir istemde yönetilmesine karar verildi. Irak Kürt Bölgesi olarak adlandırılan bölgeye özerklik verildi" dedi.

Kerkük’te Türkmen kimliğinin bozulmaya başladığını belirten Yavuzarslan, “2003 yılı nisan ayında 856 bin olan Kerkük nüfusu 7-8 yıl sonra ikiye katladı. Kentin Türkmen kimliği bozulmaya başladı. Bunun ardından Kerkük'ün statüsü ile ilgili referandum yapmaya karar verdiler. Kerkük'ün nereye bağlı olacağı ile ilgili referandum yapmak istediler. Daha sonra kendi aralarında toplantı yapıp bundan vazgeçtiler. Kerkük'ün statüsü ile ilgili yapacakları referandumdan vazgeçip, bir iki noktayı içine alan devlet kurmak istediler. Adına da Kürdistan dediler. 25 Eylül'de 5.5 milyon insanın yaşadığı bu bölgede 3 milyon seçmene soracaklarını açıkladılar. İlk tepki Bağdat'tan geldi. Bağdat bağımsızlık referandumuna izin vermeyeceğini açıkladı” diye konuştu.

 

Bu tartışmalar yaşanırken Türkiye'den de açıklamalar geldiğini söyleyen Yavuzarslan,” İlk gayri meşru referandum kelimesini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kullandı. İran'dan benzer bir açıklama geldi. İki ülkede ulusal güvenlik tehdidi nedeniyle tepki gösterdi. Bu tepkilere rağmen 25 Eylül'de referandum yapıldı. Bağdat referandum sonrası da uyarılarına devam etti. 15 Ekim akşamı Irak Federal Güçleri Kerkük'e çok yakın olan bölgeye harekat başlattılar. Harekât 10 gün sürdü. Tabii bölgede çatışmalar devam etti. Türkiye ve İran'ın diplomatik girişimleri ve Bağdat'la iş birliği yapılması sonucu gayri meşru yapılan referandumu iptal etme kararı aldılar. Diplomatik girişimler sonuç vermiş oldu" dedi.  Yapılan konuşmaların akabinde Yavuzaslan, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Yavuzaslan, kendisine soru soran öğrencilere 'Yükümüz Aşk' isimli kitabını imzalayıp, hediye etti.

Etkinlikte konuşan Üniversitemiz Öğrenci Konseyi Başkanı Osman Kağan Kayhan, “Erbil'deki Türkmen kardeşlerimizin de gelişmeler karşısında söyleyecek sözleri vardır ve bu yakın bir zamanda herkesçe duyulacaktır. Kerkük Türk kalacak, Türkmeneli huzura kavuşacaktır. Başka çıkar yol kalmamıştır. Tarihin uyanışıyla, coğrafyanın uyarısıyla uluslar arası antlaşmalardan doğan haklarımız doğrultusunda gerçek hayat alanımız olan Misak-ı Milli derin uykusundan uyanacaktır” şeklinde konuştu.

 
 

SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi