BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Orta Dogu’da Yasanan Zulüm Konusuldu

Yayın Tarihi : 29/02/2016

Üniversitemiz Islami Ilimler Fakültesi tarafindan “Orta Dogu’daki Gelismeler ve Türkmenler” konulu bir konferans gerçeklestirildi. Konferansin açilis konusmasini yapan Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, Türkiye’nin çabalarinin dünya barisina katki saglamak oldugunu belirterek “Kirim, Kerkük, Halep, Sam yani bütün Orta Dogu kan agliyor. Yaramiz derin ve kanimiz akiyor. Bugün burada iste akan bu kani ve yasanan zulmü dert edinmis insanlar bir araya gelerek sorunlara çözüm ariyor. Hangi dili konusursak, hangi renkte olursak olalim ayni Allah’a inanan insanlar olarak birligimizi ve dirligimizi yeniden kurmak zorundayiz. Kurabilirsek gelecegin dünyasinin barisinin, kardesliginin teminati bizler olacagiz.” dedi.

Üniversitemiz Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yakup Civelek ise gerçeklestirilen etkinligin önemine dikkat çekerek “Üniversitelerin misyonunda ülkesinin ve ülke çevresinin sorunlarini dert edinmek vardir. Iste bugün burada Orta Dogu’daki soydaslarimizin dününü, bugününü ve gelecegini konusacagiz ve çözüm önerileri ortaya koyacagiz.” diye konustu.

“Devlet ve Millet Olarak Her Seyin Farkindayiz”

Açilis konusmalarinin ardindan geçilen panelin oturum baskanligini yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Orta Dogu’da yasanan iç savastan dolayi her gün millet olarak gözyasi döktügümüzü ifade ederek, “Yani basimizda çok büyük katliamlar yasaniyor. Aklimizin alamayacagi katliamlar yapiliyor. Aslinda bizim kardeslerimiz olan insanlara, bir zamanlar iç içe yasadigimiz insanlara karsi islenen cinayeti her gün medyadan izliyoruz. Bu cografyada yasamanin büyük bedelleri var, olacaktir. Bizim ise bu ilk ve son olmayan duruma karsi hazirlikli olmamiz gerekmektedir. Sunu da söylemem gerekiyor ki; Orta Dogu’da yasanan bu zulüm Islam ümmeti olarak yeniden dirilisimize bir vesile olacaktir. Aramizdaki ufak tefek farkliliklari görmezden gelerek, tarihin akisina uygun olarak yeniden özümüze dönmemiz gerekmektedir. Büyük dagin dumani büyük olacaktir.
Batililarin kapatamadigi bu büyük hesap, halkimiz ve yönetimimiz tarafindan kapatilacaktir. Halkimiz, yasanan her seyin farkindadir.” seklinde konustu.

“Orta Dogu’da 3 Yeni Devlet Kuruluyor”

Suriye Türkmen Milli Hareketi Baskan Yardimcisi Tarik Sulo Cevizci ise yaptigi sunumda Orta Dogu’da degisen dengelerden bahsetti. Cevizci, Irak ve Suriye’de 3 yeni devletin kurulacagini kaydederek, “Suriye’de bir federatif yapi olmasi tahmin ediliyor. Bu yapi üç gruptan olusacak. Arap Sünniler, Arap Siiler ve Kürtler yeni yapinin üç bileseni olarak düsünülüyor.” dedi.

Çankaya Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip ise kurulmasi planlanan yapiyla Türkiye ile Arap Dünyasi arasindaki bagin koparilmak istedigini söyledi. Nakip, “Türkiye sinirindan baslayarak Suriye’den ve Irak’tan geçip Iran sinirina kadar uzanan bir koridorda yeni bir olusuma gidiliyor. Aslinda burada kurmaya düsündükleri yapi Türk cografyasini Arap cografyasindan ayirmaktan baska bir sey degildir.” diye konustu.

“Irak, Suriye Normallesmeden, Türkiye Normallesmez”

Türkçe Konusan Ülkeler Uluslararasi Gazeteciler Dernegi Genel Baskani Güngör Yavuzarslan ise konusmasinda, Suriye ve Irak’taki temaslarindan edindigi tecrübeleri aktararak “Türkiye onlarca yildir terör denen belâ ile mücadele etmektedir. Terörün ana kaynagi Irak’in kuzeyi ve Suriye’deki yapilardan meydana gelmektedir. Buradan su sonuca varmak çok zor olmayacaktir: Irak ve Suriye normallesmeden Türkiye’de bir normallesme sürecinden bahsedilemez. Türkiye’deki silahlarin susmasi için Orta Dogu’daki atesin sönmesi lazim.” ifadelerini kullandi.

Üniversitemizin Kerküklü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Kusçuzade de yasanan durumdan duydugu üzüntüyü dile getirerek, “Kerkük’te kara altin kesfedildikten sonra kara bulutlar da bu sehre çöktü. Milyonlarca Türk bu cografyada ana vatanindan ayri olarak yasamaktadir. Sadece ayri kalmamakta, bunun yani sira her gün zulümlerle de karsi karsiya kalmaktadir.” dedi
Etkinlik, Yrd. Doç. Dr. Kusçuzade’nin Kerkük’ü anlatan siiri ve Rektör Kaplan’in Arif Nihat Asya’nin “Fetih Marsi” siirini okumasinin ardindan gerçeklestirilen soru cevap kismiyla son buldu.

<