BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Milli Mücadele ve TBMM’nin Açilisi Anlatildi

Yayın Tarihi : 21/04/2016

 Bartin Üniversitesi Tarih Kulübü tarafindan düzenlenen "TBMM'nin Açilisi ve Millî Mücadele" konulu konferansta konusan Dokuz Eylül Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Ari, “Yeter ki birlik ve beraberligimizi koruyalim, bizi kimse yikamayacaktir.” dedi. Ari, “Sivas Kongresi günlerinde Wilson tarafindan gönderilen General Harbord,  Mustafa Kemal’in yanina gider. Mustafa Kemal onu elinde bir tespih ile karsilar. General Harbord, Mustafa Kemal’e ‘Simdi bir milletin intiharina mi sahit olacagiz? ’ diye sorar. Mustafa Kemal söyle cevap verir: ‘Sunu bilmenizi isterim ki biz, emperyalistlerin pençesine düsen bir kus gibi sefil bir ölüme mahkûm olmaktansa ölmeyi tercih ederiz.’ Bu esnada Mustafa Kemal’in elindeki tespihin ipi kopar ve taneler yere dagilir. Mustafa Kemal, “Ben bu milleti tipki bu tespih taneleri gibi toparlayacagim ve bir araya getirecegim.’ der. Bu yüzden, milli birligimizi ve beraberligimizi korumali ve çaliskan olmaliyiz. Ayrismamali, bütünlesmeliyiz. O zaman bizi kimse yikamaz. Maalesef milletimiz zaman zaman tuzaklara düsürülmüstür. Birlik olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacimiz var.” diye konustu.

Osman Gazi ve Eyyubi’nin Mezarina Saygisizlik

Milli Mücadele döneminde ülkenin içinde bulundugu durumdan örnekler veren Ari, “Bursa isgal edildiginde Venizelos'un oglu Sofokles Venizelos, Osmanli Devletinin kurucusu Osman Gazi'nin türbesine gidip kapisini tekmeyle kirarak açmistir. Burada çilingir sofrasi kurarak içki içmis,  kilicini kaldirarak fotograf çektirmis ve ‘Ey Osman, bak simdi yanina geldim. Imparatorlugun ayaklarimin altinda. Haydi kalk da bana karsi koy! ’ demistir. Bu durumun aynisini General Edmund Allenby, Suriye’de, Selahattin Eyyubi’ye yapmistir. Böyle bir ortamda TBMM’nin açilmasi çok büyük bir olaydir.” dedi.

Tarih kulübü ögrencilerinin Mustafa Kemal ile ilgili siir okudugu konferansa Bartin Garnizon Komutani Dz. Kd. Alb. Mehmet Erdemir, Belediye Baskani Cemal Akin, Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.