BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Heyelanlar günler öncesinden güvenilir bir şekilde tahmin edilecek

Yayın Tarihi : 10/12/2020
Üniversitemizin TÜBİTAK desteğiyle sürdürdüğü proje kapsamında heyelanların erken uyarı sistemlerine katkı sunularak afetin oluşum zamanı güvenilir bir şekilde günler öncesinden belirlenecek.

Üniversitemiz Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Serdar Allı’nın yürütücülüğünde hazırlanan “Yağmurla Tetiklenen Heyelanların Hidro-Mekanik Davranışının Sahada Aletsel Gözlem Çalışmalarıyla İncelenmesi” adlı proje desteklenmeye değer bulundu. TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında hazırlanan projeyle yağmurla tetiklenen heyelanların hidro-mekanik davranışının aydınlatılması ve heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Yılmaz ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taha Taşkıran’ın araştırmacı olarak yer aldığı proje kapsamındaki çalışmalar ülkemizde ilk kez Bartın’da yapılacak. Bu çalışmalar kapsamında yağmurla tetiklenen heyelanların zamanının güvenilir olarak tahmin edilebilirliği gerçek heyelan vakaları üzerinden analiz edilecek.

“Çalışmalar Türkiye’de ilk kez Bartın’da gerçekleştiriliyor”

Proje hakkında bilgi veren Allı, uygulama alanı olarak Türkiye’de en fazla yağış alan ve yağışa bağlı heyelan vakalarının en fazla görüldüğü illerinden biri olan Bartın’ın seçildiğini söyledi.

Allı, Türkiye’de heyelan vakalarının gözlenme sayısının deprem, kaya düşmesi, su baskını, çığ vb. diğer afet türlerine göre ilk sırada yer aldığını da belirterek “Yağmurla tetiklenen heyelanlar ciddi can ve mal kaybına neden olan doğal afetlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de diğer afet türlerine göre en fazla heyelanlar olmakta ve olumsuz neticelerle karşı karşıya kalınmaktadır. Bu doğrultuda projemiz kapsamında belirlenen temsili heyelanların hidro-mekanik davranışı sahada aletsel gözlem, geoteknik etüt çalışmaları, laboratuvar deneyleri ve numerik modelleme çalışmalarıyla kapsamlı olarak araştırılacaktır. Ülkemizde ilk kez Bartın’da gerçekleştirilecek saha çalışmalarıyla yağmurla tetiklenen heyelanların zamanının güvenilir olarak tahmin edilmesi hedefleniyor. Projede yapılacak çalışmaların heyelan erken uyarı sistemlerine katkı sunması beklenmektedir. Bartın ili örnek alınarak projede uygulanacak metodolojik yaklaşımların ülkemizde yağmurla tetiklenen heyelanların sıklıkla gözlemlendiği Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer benzer potansiyel heyelanların mekanizmalarının aydınlatılması ve güvenilir olarak heyelan vakalarının tahmin edilmesine yönelik katkılarının olacağı öngörülmektedir. Projemiz üniversitemizin ihtisaslaşma alanı ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda yaşadığımız bölgenin sorunlarına da bu anlamda çözüm üretecektir” dedi.

“Bartın Üniversitesi bölgesine değer katarak büyüyor”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında ihtisaslaşmaya hak kazandıklarını aktaran Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Üniversitemizde bölgemizden başlayarak ülkemizin öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Proje kültürünü daha da yaygınlaştırmayı hedeflerken, bu önceliğimizi her zaman vurguluyor ve akademisyenlerimizi teşvik ediyoruz. Üniversite olarak yaptığımız çalışmalarla bilim dünyasına değer katmaya ve üretileni insanlık yararına sunmaya gayret gösteriyor, bu yöndeki çabamızı her geçen gün arttırmayı başarıyoruz. Bu doğrultuda bölgemizin önemli problemlerinden biri olan heyelanlarla oluşan olumsuz durumları ‘Akıllı Afet Yönetimi’ alanında yaptığımız çalışmalarla minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Göstermiş olduğu gayretler dolayısıyla Arş. Gör. Serdar Allı’yı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu düşüncelerle ‘Yeni YÖK’ anlayışıyla birlikte sundukları vizyon doğrultusunda bizleri hep dahi iyisi için teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

SON Haberler

  • BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

  • Azerbaycan Milletvekili Hamzayev’den Rektör Uzun’a ziyaret

  • BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretti

  • BARÜ’nün projesiyle plastikteki zararlı maddelere karşı yeni önlemler araştırılacak

  • BARÜ, ‘Geleceğin mimarları olacak çocukları’ yarınlara hazırlayacak

  • BARÜ’de farklı yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi konuşuldu

  • BARÜ’de “Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası” kutlandı

  • BARÜ ailesi iftar sofrasında buluştu

  • Rektör Uzun, şampiyon öğrencilerle bir araya geldi

  • BARÜ’de kuruluşunun 176. yılında Öğretmen Okulları anlatıldı