BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Fuat Sezgin’in Anısına, Orta Çağ İslam Dünyası’nda Bilim Paneli

Yayın Tarihi : 29/03/2019
Üniversitemizde “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında “Orta Çağ İslam Dünyası’nda Bilim” adlı panel gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı’nca ilan edilen “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” dolayısıyla Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından “Orta Çağ İslam Dünyası’nda Bilim” adlı panel düzenlendi. Prof. Dr. Fuat Sezgin'in anısını yaşatmak, İslam medeniyetine katkısını gün yüzüne çıkarabilmek amacıyla gerçekleştirilen panel öncesinde "İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” tanıtım videosu ve ardından müzeye ait fotoğraflardan oluşan bir slayt gösterimi gerçekleştirildi.

Ardından geçilen panelin moderatörlüğünü Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İrem Aslan Seyhan yaptı.

Panelde, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan “Modern Bilimin Gerçekleşmesi ve Orta Çağ İslam Dünyası” adlı konuşma yaptı. İslam Bilimi ile ilgili bilgileri doğu ve batı karşılaştırması yaparak anlatan Prof. Dr. Gökdoğan, “Orta Çağ’da bir dönem İslam Uygarlığı çok başarılı olmuştur." dedi. 
“Orta Çağ İslam Dünyası’nda Astronomi” konulu konuşma yapan Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Unat ise “ Bilimin gelişmesi için rasyonel bir çaba ve özgür ortam gerekmektedir.” vurgusunu yaptı. Prof. Dr. Unat “Ortaçağ İslam dünyasını astronomiyi anlamak için gelişim dönemlerini bilmek gerekiyor. Bu dönemlere baktığımızda bilimin bir çizgisi olduğunu ve o yolda ilerlemek gerektiğini görmekteyiz. Bilimin gelişmesi bilimsel kurumlarda,  kuramlar üretmeye bağlıdır. Bu nedenle İslam Uygarlığında ilk defa gözlemevi örnekleri ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Detlev Quintern de “Avrupa Merkezciliğinin Ötesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Ma’mün Coğrafyacılarından Brunetto Latini Dünya Haritasına Kadar Coğrafya ve Kartografya Tarihine Katkısı” başlıklı bir konuşma yaptı.

Dr. Quintern, “Fuat Sezgin günümüze kadar ulaşan haritaların birçoğunda Batlamyus’a ait olmayan pek çok unsur keşfetti. Bunların arasında Ekvator’un altında ikinci bir güney enleminin çizilmesi bulunmaktadır. Bu, Fuat Sezgin tarafından analiz edilen birçok ayrıntıdan sadece bir tanesidir. Onlarca yıl boyunca el yazmasına dayalı ve karşılaştırmalı bir araştırma yaptıktan sonra Fuat Sezgin, en eski Batlamyus dünya haritalarının yalnızca bir takım verilere sahip olmadığını, aynı zamanda büyük olasılıkla bir taslak görevi gören Ma’mün haritaları da olduğu sonucuna vardı.” ifadelerini kullandı.

Soru ve cevapların alınmasıyla tamamlanan panelin ardından, Bartın Üniversitesi Kütüphanelerinden en çok kitap ödünç alan akademisyen, idari personel ve öğrencilerden ilk üçe girenlere ödülleri verildi. 2018 yılında en çok kitap alan akademisyenler Dr. Öğr. Üyesi Sevda Kaman, Arş. Gör. Sinan Paksoy, Dr. Öğr. Üyesi Melek Sarı Güven; idari personel Adem Güvez, Birgül Özdemir, Sevgi Toplu; öğrenciler Furkan Kavas, Tolga Demirci ve Saim Aydoğan oldu. 
 
Etkinliğin ardından konferans salonu fuaye alanında “Prof. Dr. Fuat Sezgin Kitapları Sergisi” açıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği sergide, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’e ait 71 kitap sergilendi.   

 

SON Haberler

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu

  • BARÜ’de ‘Gazze ve Gönüllülük’ konuşuldu

  • BARÜ’de bağışıklık güçlendirici yeni formüller denenecek

  • BARÜ’nün BAKKA destekli projesinde imzalar atıldı