BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Filyos Limanı Projesi, yıl sonu hayata geçiyor

Yayın Tarihi : 18/05/2020
Üniversitemizin ihtisaslaşma alanı kapsamında gelişmeleri yakından takip ettiği Filyos Limanı Projesi’nin liman inşaatını yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projenin yıl sonu hayata geçeceği müjdesini verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Zonguldak’a gelerek Filyos beldesinde Filyos Liman inşaatını yerinde inceledi. İlk olarak liman şantiyesinde çalışmalar hakkında brifing alan Bakan Karaismailoğlu, ardından da boru fabrikasında incelemelerde bulundu. Tekne ile limana açılan Bakan Karaismailoğlu ve beraberindekiler denize boru indirme programına katıldı. Karaismailoğlu'nun telsiz ile verdiği talimatla birlikte borular deniz yüzeyine indirildi ve çakma işlemi gerçekleştirildi.

Üniversitemizin ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ ihtisaslaşma alanı kapsamında gelişmeleri yakından takip ettiği proje hakkında bilgiler veren Bakan Karaismailoğlu, “Türkiyemiz bu gün dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak ulaştırma faaliyetleri açısından ve bizleri gururlandıran benzersiz bir rekabet gücüne sahiptir. Ülkemizi ve vatandaşlarımızı kara, hava, demir ve deniz yollarımızı haberleşme alt yapımızla büyüklüğümüze ve hedeflerimize yaraşır olanakları eriştirdik. Ülkemizin dört bir yanında yürüyen projelerimizde hem ülke sınırları içinde çok mutlu bir ulaşım sistemi oluşturduk hem de bölgemizde ve dünyada tüm ulaşım ağları ile bağlantılarımızı sağladık” dedi.

25 milyon ton konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak

Bakan Karaismailoğlu, "Tamamlandığında 25 milyon ton konteyner elleçleme kapasitesi ve ülkemizin en büyük lojistik üstlerinden birisi olacak olan Filyos Limanı’nda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Her konuda olduğu gibi limancılık sektörümüzü geliştirmek ve zamana uygun tesislere eriştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyadaki zenginlik merkezlerinde önemli değişmeler yaşanmaktadır. Yeni dönem bizim coğrafyamızın da içinde bulunduğu bölgelerin dönemi olacaktır. Anadolu, Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin batısına kadar olan bölge taşımacılık, ticaret ve turizm bakımından çok daha önemli hale gelecektir. Bu nedenle biz Türkiye'yi en kısa sürede Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkaslar ve kuzey Karadeniz ülkeleri arasında ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora çevirmeye çalışıyoruz. Onun için lojistik master planı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz üç dört saatlik uçuş ile 1.6 milyar insanın yaşadığı coğrafyalara ulaşabilen muazzam bir konumdadır. Sadece İpek Yolu üzerindeki doğu-batı zonunda değil, Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya uzanan kuzey-güney koridorlarının tam ortasında bulunuyor. Bu nedenle tüm ulaşım politikalarımız, yatırımlarımız uluslararası koridorlarda doğu-batı, kuzey-güney aksında yer alan Asya, Avrupa ve Rusya, Orta Doğu coğrafyasını kapsayacak şekildedir” şeklinde konuştu.

“2023 yılında 228 milyar, 2053 yılında ise 987 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz”

Bakan Karaismailoğlu; 2023 ve 2053 ihracat hedeflerini de şöyle açıkladı:

“Küresel lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, ticaretin geliştirilmesi ve rekabet gücünün arttırılması için her alanda çok yönlü yatırımlar yapıyoruz. Türkiye olarak 2023 yılında 228 milyar, 2053 yılında ise 987 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca ulaştırma yatırımları sayesinde ülkemiz üzerinden gerçekleştirilen transit geçişten 2023 yılında 5 milyar dolar, 2053 yılında ise 214 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz ulaştırma yatırımları ile bu hedefleri yakalayacağımıza inanıyorum.”

“Çin'den Avrupa'ya hareket eden transit yükü ülkemiz üzerinden çekmeye başladık”

Bakan Karaismailoğlu, hayata geçen projeler ile transit yükü Türkiye üzerinden çekmeye başlandığını hatırlattı. Karaismailoğlu, “Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Samsun-Sivas Tren hattı, yüksek hızlı tren hatları gibi nice proje ile Çin'den Avrupa'ya hareket eden transit yükü ülkemiz üzerinden çekmeye başladık. Özellikle 30 Ekim 2017 tarihinde faaliyete başlayan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinde orta vadede 3.2 milyon ton uzun vadede ise 6 buçuk milyon ton yük taşıması hedefledik. Hatta Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında şimdiden kapasite artırımına gittik. Yani hedeflerimizi şimdiden yakalamaya başladık” ifadelerine yer verdi.

“Filyos Limanı, ülkemizi uluslararası ulaşım koridorları üzerinde önemini arttıracak bir proje olarak görülmektedir”

Filyos Limanı’nın önemine de değinen Bakan Karaismailoğlu, "Bu mimaride Filyos Limanı başta bulunduğu bölge olmak üzere ülkemizi uluslararası ulaşım koridorları üzerinde önemini arttıracak bir proje olarak görülmektedir. Tüm Batı Karadeniz'de, İç Anadolu'nun ana ihracat merkezi haline gelecektir. Ayrıca Rusya, Balkanlar ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak ve tüm bölgenin yükünü Karadeniz üzerinden Rusya'ya, Balkanlar'a, İskandinav ülkelerine taşıyacaktır. Filyos Limanı’nda şu anda proje ilerleme oranımız yüzde 67. Projemizi bu yıl sonunda bitirip hizmet almayı hedefliyoruz. Ana mendireği 2 bin 450 metre, en derin yeri 19 metre, rıhtımın uzunluğu ise 3 bin metre olacaktır. Elbette sadece liman yapmak hiç bitmiyor. Bu limanın bağlantı yollarını da en iyi şekilde tesis etmemiz gerekiyor. Bu noktada karayolu ve demiryolu bağlantısı proje fizibilite çalışmalarını tamamladık. En kısa zamanda ihalesini gerçekleştirip inşaatına başlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Mithatpaşa Tünelleri

Filyos Limanı'nı yakından ilgilendiren Mithatpaşa Tüneli'ni incelediklerini aktaran Bakan Karaismailoğlu, "Buraya gelirken yine Filyos limanımızı yakından ilgilendiren bir dev projemizi daha yerinde inceledik. Yapımı devam eden tünellerimiz tamamlandığında Ankara ve İstanbul istikametinden gelen araçlar şehir içine girmeden Kilimli, Filyos sahil yolu güzergahına geçebilecek. Böylece hem kent içi trafiği rahatlayacak hem de daha güvenli ve kısa süreli konforlu bir ulaşım sağlanacaktır. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum. Özellikle Filyos Limanı'nı sadece bir liman olarak düşünmemek lazım. Ülkemizin jeopolitik konumundan maksimum faydalanmak amacıyla uygulamaya koyduğumuz lojistik master planı çerçevesinde en büyük lojistik üslerinden biri Filyos Limanı olacak. Bölgenin kalkınması adına adeta bir lokomotif olacağına inanıyoruz. Ne mutlu bize ki böyle güzel böyle verimli bir vatana sahibiz. Ancak bir vatana sahip olmak o kadar vatan hak etmekle önemlidir. Vatan hak etmek çok çalışmaktan, toprağın denizin insanı ihya etmekle oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yaptığımız işlere işte bu anlayışla ve duygularla sarılıyoruz. Sultan Abdülhamid döneminden beri ülkemizin hayali olan Filyos Limanı projesi Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hayat buldu. Bu proje ile yakından ilgilenerek bir an önce devreye alınması konusunda her zaman destek verdi. Desteklerinden dolayı kendilerine şükran borçluyuz. Biz de daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA / Bartın Üniversitesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

 
İLGİLİ HABERLER:

“Üniversitemizden Tarihi Bir Hamle” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Odak bölümlerle ‘ihtisaslaşma’ toplantısı gerçekleştirildi”
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Üniversitemizde akademik kurul toplantıları gerçekleştirildi”
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Rektör Uzun: “Ortak geleceğimizi birlikte inşa ediyoruz”
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Gerçekleştirilen ziyaretlerde bölgesel kalkınma konuşuldu”
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“İhtisaslaşan 15 pilot üniversitenin rektörleri Kırşehir’de toplandı”
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“‘Bölgesel odaklı’ tez çalışmaları için teşvik fonu veriliyor
” başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…

“Rektör Uzun, YLSY öğrencileriyle video konferansla görüştü”
başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız…
 

SON Haberler

  • BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı

  • BARÜ, üniversite tercihi yapacak öğrencilere destek oluyor

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu

  • BARÜ’de ‘Gazze ve Gönüllülük’ konuşuldu