BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’nün bilimsel başarıları URAP verilerine yansıdı

Yayın Tarihi : 22/09/2022
Bartın Üniversitesi (BARÜ) URAP’ın açıkladığı 2022-2023 Türkiye Sıralamasında bir önceki yıla göre 6 sıra birden yükselirken, makale puan sıralamasında ise son 6 yılda 38 basamak yukarı çıkmayı başardı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren University Ranking By Academic Performance (URAP) 2022-2023 Türkiye sıralamasını açıkladı. 2009 yılından bu yana 9 gösterge üzerinden değerlendirmeler yapan URAP, araştırma etkinliklerini daha hassas ölçebilmek amacıyla sıralama ölçütlerine 6 yeni gösterge daha ekleyerek toplam gösterge sayısı 15’e çıkarttı. Yeni göstergelerle üniversitelerin TÜBİTAK proje sayıları, akran iş birliği ile yurt içi ve uluslararası ortak çalışma yapabilme becerilerini ölçmenin hedeflendiği açıklandı.

BARÜ, Makale Puan Sıralamasında önemli bir başarı elde edildi

Türkiye’deki 183 üniversitenin akademik performansının sıralandığı listede BARÜ, Makale Puan Sıralamasında 53’üncü sırada yer almayı başardı. 148 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği 2017-2018 URAP Makale Puan Sıralamasında 91’inci sırada yer alan BARÜ, böylece son 6 yılda 38 basamak yükselmeyi başardı. BARÜ, bu alanda “Devlet Üniversiteleri” arasında 43’üncü, “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler” arasında ise 14’üncü sırada yer aldı.

BARÜ, tüm üniversitelerin dâhil edildiği genel sıralamada ise bir önceki yıla göre 6 basamak birden yükselerek 84’üncü sıraya çıktı. “Devlet Üniversiteleri” arasında 70’inci sıraya yükselen BARÜ, “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler” sıralamasında 28’inci oldu.

BARÜ, yeni dâhil edilen göstergelerden Uluslararası İş Birliği puanında 68’inci, Yurt İçi İş Birliği puanında 70’inci ve TUBİTAK Proje puanında ise 75’inci sıradan giriş yaptı.

Nitelikli bilimsel yayınlar artmaya devam ediyor

Yayın sayılarını artırmayı başaran BARÜ’de aynı zamanda yayınların etki düzeyi de yükseldi. URAP Toplam Atıf Puanı göstergesinde 2017 yılında 148 yükseköğretim kurumu arasında 74 olan BARÜ, 2022 yılında 57’inci sıraya çıktı. BARÜ, bu sıralamadaki yerini 17 basamak yükseltirken “Devlet Üniversiteleri” arasında 47’inci, “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler” arasında ise 15’inci basamağa yükselmeyi başardı.

Uluslararası yayın sayısı 6 yılda 3 kattan fazla arttı

BARÜ’de Web Of Science (SCI, SSCI, AHCI) verilerine göre yayın sayıları 3 kattan fazla, atıf sayıları ise 4 kattan fazla arttı. 2017 yılında 92 yayını bulunan ve 1.133 toplam atıf alan BARÜ’de 2022 yılına kadar yayın sayısı 297’ye ve atıf sayısı ise 5.047’ye ulaştı. Bu yıllardaki öğretim üyesi başına yayın sayısı 0,42’den 0,93’e yükselirken; yıllara göre Q1 yayın oranı ise yüzde 22,2’den yüzde 33,3’e çıktı.

SCImago, Webometrics, Times…

BARÜ bünyesinde yapılan çalışmalar ve beraberindeki başarılar farklı uluslararası sıralama kuruluşlularının değerlendirmelerine de  yansıdı. 2022 yılı SCImago Kurumlar Sıralamasında (SIR), bir önceki yıla göre 65 basamak yükselen BARÜ, dünyadaki 4 bin 364 üniversite arasından 556’ncı sırada yer alırken, araştırma performansı göstergesine göre dünyadaki 374’üncü üniversite oldu. SIR, 2009 yılından bu yana araştırma ve akademik kurumlarını değerlendirerek araştırma performansı, yenilik girdileri ile sosyal etki faktörleri olmak üzere 3 gösterge grubu üzerinden ölçümler gerçekleştiriyor.

Dünya’daki yükseköğretim kurumlarını görünürlük, açıklık ve mükemmeliyet göstergeleri üzerinden değerlendiren Webometrics Dünya Üniversite Sıralamasına göre BARÜ, 200’den fazla ülkede değerlendirilmeye alınan 31 bin yükseköğretim kurumu arasından 2 bin 672’nci sırada yer aldı. 2017 yılında 7 bin 37’nci sırada yer alan BARÜ, böylece 6 yılda 4 bin 365 üniversiteyi geride bırakmayı başardı.

BARÜ, dünyanın saygın sıralama kuruluşlarından Times Higher Education (THE) 2022 Impact Ranking (Etki Sıralaması) listesine ise başarılı bir giriş yaparak “Bilinçli Üretim ve Tüketim” alanında ilk 200’de yer aldı. 110 farklı ülkeden 1.525 kurumun başvuru yaptığı Times Etki Sıralamasında, 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden 5’i üzerinde yapılan değerlendirmede birçok dünya üniversitesini geride bırakan BARÜ, genel sıralamada 801+ bandında yer almayı başardı. Listedeki diğer alanlarda da büyük bir başarı yakalayan BARÜ, “İklim Eylemi” kategorisinde 301+, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” kategorisinde 401+, “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam” kategorisinde 801+ ve “Hedefler için Ortaklıklar” kategorisinde 1001+ grubunda sıralamaya dâhil oldu.

“Daha iyiye ulaşmak için tüm bileşenlerimizle birlikte gayret gösteriyoruz”

Sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle gelecek yolculuklarına kararlı adımlarla yürüdüklerini ifade eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bartın Üniversitesinin tüm bileşenleriyle birlikte daha iyiye ulaşma hedefiyle önemli mesafeler kat ettik. Başarıyla sürdürdüğümüz bu yolculuğumuzda her dönem kurum olarak kendimizi geliştirmeyi başardık. Sadece bilgiyi aktaran değil aynı zamanda bilgiyi üreten bir kurum misyonuyla gelişimimize katkı sunmaya, iş birliğiyle değer oluşturmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle Bartın Üniversitesi ailesinin tüm bileşenlerini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca tüm yükseköğretim kurumlarımızda olduğu gibi bizleri de kalite eksenli yolculuğumuzda daima destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’ı ve YÖK üyelerimize de şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.  

 

SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi