BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de ‘Gündem Filistin’

Yayın Tarihi : 10/07/2024
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen panelde alanında uzman konuklar tarafından Filistin’de yaşanan işgalin sosyolojik, kültürel ve tarihi etkileri farklı boyutlarıyla ele alındı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) hem toplumsal ve insani sorumluluk bağlamında katılımcıların farkındalığını artırmak hem de Filistin’i gündemden düşürmeyerek yaşanan güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere bir etkinlik düzenledi. Moderatörlüğünü BARÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmud Kaddum’un yaptığı panelde, Filistin Âlimler Birliği Derneği Başkanı Dr. Nevvaf Tekruri ile Beytülmakdis Öncüleri Derneği Başkanı Muharrem Güneş konuşmacı olarak yer aldı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinlikte son gelişmeler ışığında tarihten günümüze Filistin konuşuldu.  

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, yaptığı açılış konuşmasında yıllardır devam eden İsrail sorunu ve zulmünün son bulana kadar Filistin’in gündemden düşürülmemesi çağrısında bulundu.

Rektör Uzun, “Bugün burada insani ve ahlaki bir mesuliyet olarak gördüğümüz, Filistin halkının özgürlük mücadelesinin tekrar yanında durmaya çalışacağız. Hepimiz, insan olmakla olmamak arasındaki bu mücadelenin bir parçası olarak daima hakkın ve haklının yanında duracağız. Biliyoruz ki, alınan her karar ve gösterilen her çaba tarihe bir not olarak geçecektir” dedi.

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Dr. Nevvaf Tekruri Gazze’de sürdürülen direnişin önemine değinerek “Bu bir ümmetin başkaldırışıdır. Yaklaşık 100 yıldan beri orada insanlar bir varoluş mücadelesi veriyor. Bugün Gazze’deki mücahitler ve Filistin halkı bu siyonizme karşı hem siyasi hem iktisadi savaş sürdürüyor. İşgal altındaki bölgeye, en çok Türkiye destek veriyor. Manevi ruhla ve dualarımızla ayakta kalıp direniyorlar. Sosyal medyada görüyoruz oradaki nesil, tanklara taşla karşı çıkıyor. Siyonistler güçlerini Batılı devletlerden alırken Filistin halkı gücünü Allah’tan alıyor” diye konuştu.

Ayrıca üniversitelerin bu noktada yapabileceklerini aktaran Dr. Tekruri, Siyonizm’e karşı gençlerin bilgilendirilmesi için üniversitelerin sömürgecilik ve İsrail sorununa yönelik dersleri programlarına ekleyerek öğrencilere yaşananları tarihsel boyutlarıyla anlatmaları gerektiğini belirtti.

Beytülmakdis Öncüleri Derneği Başkanı Muharrem Güneş ise sosyal bilimler çerçevesinde Filistin’de yaşananları ele alarak “Tarihe baktığımızda büyük güçler, gücünün zirvesinde yenilmiştir. Bugün İsrail’in Müslüman coğrafyalarda Batı güçlerinin sınırsız desteğiyle, siyonizme karşı sempatilerle, Orta Doğu coğrafyasında ortaya koyduğu siyaset tamamen Filistin’i yok etmeye yöneliktir. İsrail özellikle Gazze’yi kendine büyük bir tehdit olarak görerek ve bölgede yarattığı korku ve panik havasıyla Gazze’yi yerle bir ederek teknolojik imkânlarını bütün dünyaya göstermeye çalışmaktadır. Bugüne geldiğimizde bölgeye, Hiroşima’nın 6 katı kadar bomba atıldı. Ölen Filistinlilerin yüzde 40’ı ne yazık ki çocuk. Bu tarihte benzeri görülmemiş bir savaş. Filistin halkının gösterdiği bu direniş, Gazze’nin bütünlüğü için sonuna kadar devam etmelidir” dedi.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinlik, soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.


Haber : Ebru Adalı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

 

SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi