BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de Atatürk’ün arkeoloji ve müzeciliğe verdiği önem konuşuldu

Yayın Tarihi : 10/11/2023
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’ programı kapsamında “Atatürk ve Arkeoloji” adlı konferans gerçekleştirildi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım tarafından verilen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Programda, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün arkeolojiye verdiği önem ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de arkeolojinin gelişimi ele alındı.

Bir arkeolog olarak hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak hem de arkeolojiye verdiği önemi ve ülkemizde arkeolojinin gelişimine yaptığı katkıyı anlatmak amacıyla bu konferansın düzenlendiğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, “Türkiye’de Cumhuriyet ile birlikte bilimin çeşitli dallarında büyük atılımlar gerçekleşmiştir. Arkeoloji de bu alanlardan biri olmuştur. Atatürk, tarih ve kültürün araştırılması gerektiğine inanmış ve Türk arkeolojisinin gelişimini bir devlet politikası olarak uygulamıştır. Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği günlerde ‘Asar-ı Atika Müdürlüğü’nün (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) kurulması, Atatürk’ün tarihe ve kültüre verdiği önemin açıkça ispatıdır” dedi.

Sömürgeciliğin Anadolu topraklarındaki değerli eserlere de sirayet ettiğini belirten Yıldırım, “Tarihi eserlerimiz, kültürel emperyalizm sonucunda topraklarımızdan koparılarak ait olmadığı kültürlere ve ait olmadıkları memleketlere götürülmüştür. Hala günümüzde Türk-İslam kültürüne ait kültürel miraslarımız dünyanın dört bir yanındaki Louvre, British ve Pergamon gibi müzelerde sergilenmektedir. İlk müze ve müzecilik faaliyetleri ise bu tarihi eser kaçakçılığının engellenmesi amacıyla Atatürk ve Osman Hamdi Bey’in çalışmalarıyla başlamıştır” diye konuştu.

Yıldırım, konuşmasını Atatürk’ün şu sözüyle bitirdi: “Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanıma ve sahip olmaktan geçer.”

Yoğun ilgiyle takip edilen konferans, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yıldırım’a teşekkür belgesi takdimi ve günün anısına aile fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.


SON Haberler

  • BARÜ’lü öğrenciler ‘Sessiz Yürüyüş’ ile insan hakları ihlallerine tepki gösterdi

  • BARÜ, Erasmus programları ile uluslararasılaşma hamlelerine devam ediyor

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı

  • BARÜ’nün tüm yerleşkeleri ‘Sıfır Atık Belgesi’ almayı başardı

  • BARÜ, kalite süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandırdı

  • BARÜ’de yapay zekâ ile eğitimin geleceği konuşuldu

  • BARÜ, akreditasyon süreçlerinde kalitesini bir kez daha tescilledi