BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ, depremin açtığı yaraları bilimle sarmaya devam ediyor

Yayın Tarihi : 15/03/2023
Bartın Üniversitesi (BARÜ) ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde uzuv kaybı yaşayanlar için erken rehabilitasyon programı uygulanması üzerinde araştırmalar yapacak.   

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Altıntaş’ın yürütücülüğündeki proje “TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. “Depreme Bağlı Ekstremite Kaybı Yaşayan Bireyleri Erken Rehabilitasyon Programıyla Geleceğe Hazırlama’ adlı projeyle eksremite (uzuv) kaybı yaşayan bireylerin destek süreçlerine katkı sunulacak. Erken rehabilitasyon programıyla bireylerin yaşadıkları süreçte deneyimleyebilecekleri olumsuzlukları en aza indirmenin hedeflendiği projede BARÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Çelik ile birlikte Sağlık Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Elif Karahan, Arş. Gör. Özge Uçar ve Arş. Gör. Meryem Yücel de yer alacak.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen felaketin büyüklüğüne dikkat çeken Dr. Altıntaş, “Projeyle amacımız deprem sonrası sağ kalan bireylerin deneyimledikleri amputasyon sürecinde başa çıkma düzeylerini arttırarak geleceğe daha güvenli yol almalarını sağlamaktır” dedi.

Dr. Altıntaş, yapılacak çalışmaların tanımlayıcı bir referans olacağının altını çizerek “Özellikle proje konusu olan erken rehabilitasyon bu bireylerin yaşadıkları süreçte deneyimleyebilecekleri olumsuzlukları en aza indirebilme açısından büyük öneme sahiptir. Asrın felaketi sonrası amputasyon yaşayan bireyler için bakımın bu yönünün aksamaması amacıyla erken değerlendirme ve amputasyona bağlı sorunların yönetimi dikkatle ele alınacaktır. Bu kapsamda projemiz, tanımlayıcı referans araştırma olması, bölgedeki sağlık çalışanlarına destek olması, hastalara ileriye dönük daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerini sağlaması yönünde yararlı olacaktır” diye konuştu.

BARÜ ailesinin tüm bileşenleriyle birlikte yaraları sarma konusunda büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Ülkemizin 11 ilini kapsayan ve yaklaşık 500 kilometrekare alanda etkisini gösteren büyük bir afet yaşadık. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu depremler sonrası farklı disiplinlerdeki bilim insanlarımızla birlikte çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu düşüncelerle yaralarımızı bilimle sarma konusunda gösterdikleri hassasiyet için Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sevim Çelik’e, gayretleri için Dr. Öğr. Üyesi Sibel Altıntaş’a ve beraberinde tüm proje ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca el birliğiyle aşacağımıza inandığımız bu süreçte, çözüm ve destek süreçleri ile normale dönme yolunda atılacak adımlar konularında bizleri teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.     


SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi