BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesi 2008-2009 Egitim-Ögretim Yili Açilis Töreni

Yayın Tarihi : 06/10/2008

Bartin Üniversitesi açilis töreni, 6 Ekim 2008 Pazartesi günü, TBMM Baskani Köksal TOPTAN’in katilimi ile gerçeklestirildi. Açilis töreni, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi. Törenin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan KAPLAN, sözlerine “Ülkemizin bilim hayatina yeni katilan üniversitemizin 2008-2009 Akademik Yili Açilis Törenine hos geldiniz” diyerek basladi. Günümüz çagdas toplumlarinin her alandaki gücünün bilgi üreterek bilime yaptiklari katki ile ölçüldügünü belirten KAPLAN, “Bilgi, gelismis modern toplumlarin en büyük sermayesidir. Bilgi, yalnizca bir bilim; ya da teknoloji alaninin gereksinimlerini karsilamaktan daha ileride, küresel dünyanin da belirleyici gücü haline gelmistir. Bundan dolayidir ki, bilgi ekonomisi adi verilen bir küresel yapilanmadan söz edilir olmustur. Gelismis ülkeler, bilgi ve teknolojik zenginlikleri ile gelismekte olan ülkelerin üzerinde ekonomik, kültürel ve politik bir egemenlik kurmuslardir. Uluslar arasi iliskilerin son derece canli ve karmasik bir nitelik kazandigi günümüzde hiçbir toplum bilgi üretme ve bilgiyi en yararli sekilde kullanma süreçlerinin disinda kalarak varligini sürdüremez” dedi.

Prof. Dr. Ramazan KAPLAN: ’Üniversitemiz Halkla Bütünlesecektir’

“Bilginin gücü ve degeri konusunda köklü ve zengin bir birikimin mirasçilariyiz” diyerek sözlerini sürdüren KAPLAN, bundan kimsenin kuskusu olmamasi gerektigini söyledi. Üniversitelerin bütün toplumlarda bilgi üretim kaynaklari oldugunu dile getiren KAPLAN, “Ancak üniversitelerin islevi bilgiyi üretmekle sinirli degildir. Toplumsal gelismemizin her evresinde üniversitelerin muhakkak önemli paylari vardir. Anadolumuzun her yerinde kurulan üniversitelerle ekonomik ve kültürel hayat bir dinamizm kazanmistir. Sehirlerimizin çehresi degismeye baslamistir. Üniversite ile halkimiz arasinda kurulacak güçlü ve sicak iliskiler, üniversitemizin gücüne güç katacaktir” dedi. Prof. Dr. KAPLAN, her kademedeki yerel yöneticilerle sivil toplum örgütlerinin el ve gönül birligi yapmasinin önemine isaret ederek, bunun yalnizca üniversite için degil, Bartin için de büyük deger olduguna inandigini söyledi. Kaplan sunlari kaydetti: “Bartin, Orman Fakültesi ve Meslek Yüksekokulumuz; Bartin Üniversitesi’nin öncü birlikleri ve gelecegi bakimindan da tarihsel bir sorumlulugun temsilcileridir. Bartin Orman Fakültesinde 60 ögretim elamani, 766 ögrenci ve idari kadroda 32 personel; Meslek Yüksekokulunda ise, 18 ögretim elamani, 7 idari personel ve 1281 ögrenci bulunuyor. Kurulus asamasindaki bir üniversite için 78 ögretim elemani, 39 idari personel ve 2047 ögrenci çok önemli bir insan kaynagidir.”

Vali KÜÇÜK: ’Hayallerin Gerçeklesmesi Alkisa Deger Degil mi?’

Bartin Üniversitesi Rektörü prof. Dr, Ramazan KAPLAN’in ardindan kürsüye Bartin Valisi Isa KÜÇÜK çikti. TBMM Baskani Köksal Toptan’a tesriflerinden dolayi tesekkür ederek “Siz olmasaydiniz bu tören biraz eksik kalirdi. Çünkü, 15 sene önce Orman Fakültemizin açilisinda söyle demistiniz: “Bugün benim en mutlu günüm. Orman Fakültesi’nden baslamak bizim için önem tasimaktadir. Bu açilis Bartin Üniversitesi’nin açilisidir” demistiniz. Ve bugün Bartin Üniversitesi’ni birlikte açiyoruz. Insanlarin hayallerinin gerçeklesmesi alkisa deger, degil mi sevgili ögrenciler” dedi. Bütün salonun alkisa boguldugu bu giris cümlesinin ardindan Vali Küçük, su ifadelere yer verdi: Biz kamu görevlileri için bir hedef belirlemek ve o hedefe ulasmak basarinin bir ölçüsüdür. Eger koydugumuz o hedeflere ulasabiliyorsak kendimizi basarili saymaliyiz. Biz Valilik olarak, Bartinlilar olarak Sayin Rektörümüz ile bizlere ihtiyaci olan her alanda kendileri ile isbirligi yapmaya, destek vermeye haziriz. Bu hedefin gerçeklesmesinde var gücümüzle çalisacagiz. Üniversite gençligi için en önemli sorunun barinma sorunu oldugunu biliyoruz. Esasen artik 81 ilde üniversite kurulduguna göre Bartin Üniversitesi’nin tercih edilmesi için biz Bartinlilar olarak ilave özelliklerimizi ortaya çikarmak durumundayiz. Birincisi ögrencilerimizi sadece misafir olarak degil, evladimiz olarak görüp kol kanat germektir. Il Özel Idaremizin hemen kampusün yaninda bitisik alanda 25 bin metrekarelik arsasina ögrenci yurdu yapmak için gerek özel sektör gerekse diger kamu kuruluslari ile paylasmaya hazir oldugumuzu belirtmek isterim.”

TBMM Baskani Köksal TOPTAN: ’Terör Destek Bulmazsa Basarili Olamaz’

Törende son konusmayi yapan TBMM Baskani Köksal Toptan ise, Hakkari’de meydana gelen terörist saldiri ile ilgili olarak sert bir konusma yapti. Toptan, küresel terör olarak degerlendirilen terör hareketlerinin destek bulmazsa, maddi, manevi ve lojistik altyapisi temin edilmezse basarili olmalarinin mümkün olmayacagini söyledi. Sadece Türkiye’nin degil, bütün dünyanin terör tehdidiyle uzun zaman ugrasmak zorunda kalacagini söyleyen TOPTAN, “Terör sadece hedef aldigi toplumlar ve ülkelerde degil, insanligi ve insani degerleri hedef alarak büyük çark haline dönmüstür” seklinde konustu. TBMM Baskani Toptan, konusmasini söyle sürdürdü: ’Küresel terör olarak degerlendirilen terör hareketleri, destek bulmazsa, maddi, manevi ve lojistik altyapisi temin edilmezse basarili olmalari mümkün degildir. Yaklasik 20 yili askindir terörle mücadele eden Türkiye, simdiye kadar pek çok sehit vermis ama terörü hiçbir zaman elde etmek istedigi hedefine vardirmamistir. Çok güçlü Türk Silahli Kuvvetleri, deneyimli güvenlik güçlerimiz hem Türkiye içinde, hem de sinir bölgesinde canlarini ortaya koymak suretiyle büyük mücadele vermektedirler.’

’Terörle Mücadele Savas Yapmaktan Daha Zor’

Köksal TOPTAN, simdiye kadar terörün baska ülkelerde istedigi sonuca varamadigi gibi Türkiye`de de varmasinin mümkün olmadigina dikkati çekerek, “Isin uzmanlari bilirler ki bu tür terör olaylarinda, özellikle farkli ülkelerinin destegini alan terör hareketleriyle mücadele etmek, savas yapmaktan çok daha zordur” dedi. Kendi sartlari içerisinde baska ordularla savas yapmanin bu tür savas yapmaktan daha kolay olduguna dikkati çeken Toptan, söyle konustu: Biz bu topraklar ve vatanimiz için çok büyük mücadele verdik. Çanakkale’de, Kurtulus Savasi’nda, Türkiye’nin her ferdinden, her evinden sehitler verildi ve bu topraklar kanla vatan haline getirildi. Terör, nereden büyük destek alirsa alsin bizim birlik, dirlik ve huzurumuzu bozamayacak, toprak bütünlügümüze zarar veremeyecektir. Türk milleti ve devleti kendi içerisinde parçalanirsa, kendi kendine düser hale gelirse, o zaman dünyada etkisini ve gücünü kaybeder, zayif bir ülke konumuna düser.

’En Çok Zarari Teröre Sempati Ile Bakanlar Görür’

TBMM Baskani Köksal TOPTAN, TBMM`nin, her siyasi düsüncenin temsil edildigi çok zengin tabloya sahip oldugunu ifade ederek, herkesin bunun degerini çok iyi bilmesi gerektigini vurguladi. Türkiye’nin, Türk milletinin huzurunun bozulmasini hedef alan teröre, terör anlayisina her zaman karsi oldugunu hatirlatan TBMM Baskani Köksal TOPTAN, “Ülkemiz bir taraftan terörle mücadele ederken, bir taraftan da ekonomik olarak kalkinmasini sürdürmektedir” dedi.

’Bugünün Benim Için Duygusal Bir Boyutu Var’

Bartin Üniversitesi’nin açilisindan büyük heyecan duydugunu belirten TOPTAN, sözlerine söyle devam etti: ’Üniversiteler, bir toplumun ileri gitmesi, kalkinmasi, çagdas ülkelerle rekabet edebilir ülkelerle rekabet edebilmesi için olmazsa olmaz gücümüzdür. Bütün toplumlar, bilime önem vererek, bilgi üreterek ama bilgiyi de kullanarak çagdas ve uygarlik düzeyinde kendilerine yer bulmaya çalismaktadir. Bartin Üniversitemizde böyle bir inançla bir egitim-ögretim yilina baslamaktadir. Kuskusuz benim için olayin birde duygusal boyutu vardir. O nedenle heyecanliyim. Bu kampusün temelini 1992 yili Mayis ayinin 19. günü Gençlik ve Spor Bayraminda attik. Ve 1993-1994 Egitim yilinda Orman Fakültesi olarak faaliyete geçti. Geçen süre içerisinde basarili bir orman fakültesi olmus ve üniversite olmayi çoktan hak etmistir. Iste bu üniversite sevgili Bartinli hemserilerimizin elinde bir bebek gibi durmaktadir. Herkese düsen, hepimize düsen bu bebegi iyi korumak ve iyi büyütmektir. Bizler suna sahit olduk. Üniversitesine sahip çikan kentler, sehirler çabuk gelistiler. 30 bin 40 bin 50 bin ögrenciye ulastilar. Ama sehirlerin kayitsiz kaldigi üniversiteler çok fazla gelisemediler’ dedi.