BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Atatürk Döneminde Girisimcilik” Anlatildi

Yayın Tarihi : 11/11/2015

Bartin Üniversitesinde Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsaminda sabah gerçeklestirilen anma töreninin ardindan, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Saban Esen tarafindan bir konferans verildi. “Atatürk Döneminde Girisimcilik” konulu etkinligin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Milletlerin tarihinde övünç kaynagi olan insanlar vardir. Toplumlar bu kahraman insanlariyla tarihte yer aliyorlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece Türkiye’de degil, dünyada kendini kabul ettirmis, dünyanin hayranligini kazanmis bir övünç kaynagimizdir. Bu günler cumhuriyetin kurulusuna egemen olan fikrin, bugün geldigi noktayi tekrar gözden geçirmek için büyük bir firsat oluyor.” dedi.

Türkiye’nin günümüzde girisimcilik noktasinda geldigi noktayi degerlendiren Ögretim Üyesi Doç. Dr. Saban Esen, “2013 yili Türkiye Istatistik Kurumunun verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 4,6’si kendi adina is yapmaktadir. Girisimciler üzerine yapilan bir arastirma, girisimcilerin yüzde 80’inin girisimciligi bilinçli bir tercihle degil, baska imkânlarin yoklugu dolayisiyla seçtigini göstermektedir. Atatürk döneminde ise sahsi tesebbüsün ülke ekonomisi içindeki payi artirilmak istenmistir. Günümüzde girisimciligi yayginlastirmak amaciyla çok çesitli tesvik politikalari uygulanmaktadir. Temennimiz, ülkemizdeki girisimcilik oraninin kisa vadede yüzde 10’lar seviyesine, uzun vadede ise yüzde15 ile 20 seviyesine çikmasidir. Çünkü bu oran diger ülkelerle karsilastirildiginda oldukça düsüktür. Girisimcilik orani Meksika’da yüzde 17, Avrupa’da yüzde 12, ABD’de yüzde 11’dir.” diye konustu.
Esen, Mustafa Kemal Atatürk’ün yabanci sermaye ile ilgili görüslerine deginerek “Mustafa Kemal Atatürk bir yandan ‘devletçilik’ politikasini savunurken bir yandan da ‘Yabanci sermaye bizim sermayemize katilsin, bizim ve onlar için faydali neticeler versin’ demistir.” ifadelerini kullandi.
Rektör Kaplan’in Esen’e tesekkür belgesi vermesinin ardindan sona eren konferansa, Il Müftüsü Mahmut Gündüz, ögretim elemanlari, idari personel ve ögrenciler katildi.