BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Akıllı Endüstri ve Dijital Dönüşüm Teknolojileri Sempozyumu”

Yayın Tarihi : 23/10/2021
Üniversitemiz Bartın Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Akıllı Endüstri ve Dijital Dönüşüm Teknolojileri Sempozyumu”nda akıllı teknolojiler, endüstri 4.0 ve otonom robot uygulamaları ele alındı.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, günümüzde her alanda inanılmaz bir atılım ve değişim yaşandığını söyledi. Bu değişimle gelinen noktada akıllı teknolojilerin öneminin daha da arttığını kaydeden Rektör Uzun, “Günümüzde söz konusu teknoloji olunca artık günü yakalamak yeterli değildir. Endüstri 4.0’ın hayatımıza girmesi ile birlikte geleceğin teknolojilerinin peşine düşmeliyiz. Bu noktada yapılması gereken ‘akıllı endüstri ve akıllı teknoloji’ fikrine uygun bütünleşmiş sistemler tasarlanmaktır” dedi.

“Geleceğe yatırım yapmakta geç kalmamalıyız”

Ayrıca Üniversitemizin yaşanan bu değişim sürecinde önemli bir çıkış noktasına sahip olduğunu da aktaran Rektör Uzun, “YÖK tarafından ihtisaslaşan üniversiteler kapsamına alınarak ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda kendimizi ‘oldukça özel ve akıllı bir alana’ entegre etmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Rektör Uzun, geleceğe yatırım yapmakta geç kalmamak gerektiğinin altını çizerek “Akıllı ev aletleri, akıllı otonom araçlar, akıllı dijital asistanlar, akıllı telefon, akıllı liman, akıllı işletme, akıllı şehir, akıllı kampüs, hatta ve hatta akıllı üniversite. Bu kavramlar artık her gün duyduğumuz ve hayatımızın içerisinde yer alana olgular olmuştur. Bunun gerisinde kalmamak ve geleceğe değer katmak için büyük gayret gösterip, çok çalışmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Endüstri 4.0’ın etkisi her sektörde hissedilecek”

Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ayşe Genç Lermi ise Endüstri 4.0 olarak adlandırılan değişim dalgasının önümüzdeki yıllarda da her sektörü hızla etkisi altına alacağını, bu dönüşüme ayak uyduramayan kurum ve kuruluşların yakın bir gelecekte rekabet gücünü kaybedeceğini vurguladı.

Endüstri 4.0 alanındaki çalışmaları yakinen takip eden ve kadrolarında bu yeterliliklere sahip öğretim elemanlarına sahip üniversitelerin anahtar rol oynayacağını belirten Genç Lermi, “Bartın Meslek Yüksekokulu olarak bizler de bu sempozyum ile geçtiğimiz yıl YÖK tarafından ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında ihtisaslaşmaya hak kazanan üniversitemizde bu alandaki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bir sempozyum düzenlemeye karar verdik” diye konuştu.

İlk oturumda “Akıllı Endüstri” konuşuldu

Doç. Dr. Muharrem Düğenci’nin yönettiği “Akıllı Endüstri” konulu birinci oturumda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Zonguldak Yatırım Destek Ofisinden Uzman Kübra Birhan, Filyos Vadisi hinterlandındaki yatırım ekosisteminin geliştirilmesi ve sonuç odaklı programı hakkında konuştu. Bartın Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar endüstri 4.0’a bakış açılarına değinerek örnekler sundu. MLA Lojistik İş Geliştirme Müdürü Halit Kaya ise dijital dönüşüm sürecinde lojistik sektörünün durumu konusunda bilgiler verdi.

Dijital Dönüşüm Teknolojileri’nin önemi vurgulandı

Sempozyumun ikinci oturumu “Dijital Dönüşüm Teknolojileri” temasında devam etti. Dr. Öğr. Üyesi Evrim Güler moderatörlüğünde oturumda Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu yapay zekâ alanında başarılı olmuş örnekleri aktardı. Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Koca da yenilenebilir enerjinin geleceğine dair bir konuşma yaptı. Bartın Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Harun Yetkin ise otonom robot uygulamalarının kullanım alanları ve karşılaşılan zorluklar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. 


SON Haberler

  • Rektör Uzun, ÜNİDES projelerini başarıyla tamamlayan öğrencilerle buluştu

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi