BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Yayın Tarihi : 16/07/2021
Bartın Valiliği ve Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde, 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananlar anlatılarak, şehitlerimiz saygıyla anıldı.

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında Bartın Valiliği ve Üniversitemiz tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi. Programlarda 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananlar farklı bakış açılarıyla aktarılarak, 15 Temmuz kahramanlarımız başta olmak üzere tüm şehitlerimiz saygıyla anıldı. “Unutmayacağız, unutturmayacağız” anlayışıyla gerçekleştirilen etkinliklerde alanında yetkin kişilerce katılımcılara bilgiler verildi.

Rektör Uzun’un 15 Temmuz mesajı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, 15 Temmuz 2016 gecesi ülkemizde destansı bir mücadelenin verildiğinin altını çizerek, “Bundan 5 yıl önce, 15 Temmuz 2016 gecesinde Rabbimizin yardımı ve aziz milletimizin cesaretiyle ülkemiz büyük bir facianın eşiğinden dönmüştür. Hayatının baharında yürekli gençlerimizden, bastonuna yaslanarak hainlerin üzerine yürüyen büyüklerimize kadar bu vatanın öz evlatları büyük bir mücadele vermişlerdir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Fetullahçı Terör Örgütü’nün hain girişimine milletimiz dur demiştir. Bu mücadeleye katılan kahramanlarımız hiçbir zaman unutulmayacaktır” dedi.
Rektör Uzun, mesajına şu şekilde devam etti:

“15 Temmuz 2016 gecesinde bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan Türkiye üzerinde oyun oynamak isteyenlerin ortağı konumunda olan Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimini püskürttük. ‘Türkiye Geçilmez’ diyen milletimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın olağanüstü kararlı duruşu ve liderliği etrafında kenetlenerek sadece şanlı bir zaferi değil, aynı zamanda geleceğini de kazanmıştır. Bu duygularla başta 15 Temmuz kahramanlarımız olmak üzere bizi bekleyen gelecek için vücutlarını siper eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimizden ebediyete irtihal edenlere Allah’tan mağfiret ve hayatta olanlara acil şifalar temenni ediyorum. Gelebilecek tüm tehlikelere karşı dimdik durabilmek için birlik ve beraberliğimizin daim olmasını diliyorum.”

“Türkiye’de Darbeler ve 15 Temmuz”

Bartın Valiliği ve Bartın Üniversitesi tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında “Türkiye’de Darbeler ve 15 Temmuz” adlı konferans gerçekleştirildi. Video konferans uygulaması aracılığıyla düzenlenen ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte üniversitenin akademik ve idari insan kaynağı, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş tarafından verilen konferansta ilk olarak 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanılanlar aktarılarak, 15 Temmuz demokrasi şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimiz saygıyla anıldı.

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşananların unutulmaması gerektiğini ifade eden Beriş, “Bizim hafızamızda 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananların sürekli olarak canlı tutulması gerekiyor. Böyle darbe teşebbüslerinin olmaması için bunu yapmamız gerekiyor. Hain gecede milletimizin gösterdiği üstün cesaret ve fedakârlığı, tarihe altın harflerle yazılan kahramanlığı canlı tutmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Darbelerin Sosyolojisi: 15 Temmuz Diğer Darbelerden Ne Kadar Farklı”

Üniversitemizde çevrim içi olarak düzenlenen diğer bir konferansta ise Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin tarafından “Darbelerin Sosyolojisi: 15 Temmuz Diğer Darbelerden Ne Kadar Farklı” adlı konuşma yapıldı.

Bilgin, Türkiye Tarihinde çok sayıda darbe ve darbe girişimleri olduğunu hatırlatarak “Türkiye olarak ne yazık ki geçmişte birçok darbe ve darbe girişimleri yaşadık. Yaşadığımız bu darbe süreçlerinde her zaman bir dış ve iç faktörün işin içerisinde olduğunu gördük. Ne zaman ülke olarak Türkiye Amerika-NATO ilişkisinde, özellikle soğuk savaş döneminde, tek taraflı bağımlılık ilişkisini kırmaya çalışsak ve özgüvenle davranmaya kalksak önümüz darbelerle kesilmiştir” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminde FETÖ’nün dış güçler tarafından yönlendirilen bir piyon görevi gördüğünün altını çizen Bilgin, “2009 ve 2010’lardan itibaren başlayan bir süreçte Amerika’nın Orta Doğu’daki planları, Suriye’de bir terör devleti kurma çabaları, Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı destekleyen tavırları ve Ermenistan yanlısı politikaları ile Türkiye’ye karşı bir politika izliyordu. Türkiye eski zamanlardaki Türkiye olmadığı için bu hamlelere karşı sessiz kalmadı, direndi ve kararlı politikalar izledi. Amerika ise özgüvenli, güçlü, kararlı bir hükümete karşı hamle yaparak Türkiye’nin önünü kesmek, engellemek, ilerleyişini durdurmak ve tekrar kendi kontrolüne almak istedi. Buradaki aparatları ise Fetullahçı Terör Örgütü olmuştur” dedi.

Panelde 1960’tan 2016’ya darbeler konuşuldu

Üniversitemiz Kutlubey Kampüsü Kütüphane Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilen  “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Paneli”nde ise 1960’dan 2016’ya kadar darbeler ve bu girişimlerin sosyolojik yansımaları ele alındı.

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Baykal, 15 Temmuz darbe girişimine giden sürece tarihi bir bakış açısıyla değinerek “1876’dan bu yana ne yazık ki kayda değer bir darbe tecrübemiz bulunmaktadır. Cumhuriyet tarihine baktığımızda ise 27 Mayıs 1960 tarihinden itibaren başlayan süreçte, Türkiye’de siyasal ve hukuki sistemin üzerinde bir vesayet sisteminin oluşmasına ve olumsuz bir sonuçla günümüze kadar gelmesine neden olmuştur. Bu süreç içerisinde darbeler, darbe girişimleri, bildiriler, muhtıralar demokratik alana her zaman zarar verdi. Yaşanan birçok gelişme halk ve siyasi erkler üzerinde bir baskı ve çaresizlik durumu oluşturdu. Ancak AK Parti dönemiyle birlikte demokrasi çerçevesinde yönetilen süreç ve bu süreçte 27 Nisan 2007 muhtırasına karşı gösterilen duruş oldukça önemliydi. Siyaset ve toplumsal alan bu süreçte etkili bir direnç gösterdi. Bu sürece kadar saç ya da sakal uzatmak gibi sivil itaatsizlik durumları en fazla yapılabilen eylemdi. 15 Temmuz 2016 tarihinde ise milletimiz, devletini korumuştur, istiklalini ve istikbalini korumuştur” diye ifadeler kullandı.

ARGETUS Araştırma Şirketi Kurucusu Erol Erdoğan ise “1960’tan 2016’ya Darbe Karşıtlığının Sosyolojisi” adlı konuşmasında “Aslında 1960’tan itibaren 2016’ya kadar Türkiye’de gerçekleştirilen darbelerde hiçbir değişiklik yok. Yani hemen hemen aynı yöntemler kullanılmaya devam etti. Bildiriler, semboller ve işgal ettikleri yerler de hep aynı olmuştur. TRT’yi işgal ederek ve oradan bildiri okuyarak darbe yapabileceklerini düşünen ezberci bir anlayışla bugüne kadar geldik. Ancak diğer bir taraftan darbe karşıtlığı durum da olağanüstü gelişti. 15 Temmuz gecesinde yaşlısı genci, kadını erkeği her kesimden gösterilen olağanüstü duruş aslında bir gecede gerçekleşen bir durum değildir. 1960 yılından bu yana insanlarımız bilinçlendi ve darbelerin getirdiği olumsuzluklara karşı bir tavır geliştirdi. 15 Temmuz 2016 gecesinde de bu millet, diğer sosyolojik etmenleri de dâhil edersek, istiklalini ve istikbalini kazanmayı bildi” diye konuştu.

15 Temmuz şehidimiz Mustafa Yaman kabri başında anıldı

Fetullahçı Terör Örgütü´nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Ankara´nın Gölbaşı ilçesindeki Özel Harekat Daire Başkanlığına düzenlenen saldırıda şehit olan Şehitler Cami İmam Hatibi Mustafa Yaman, Bartın´ın Kumluca Beldesi´nde bulunan kabri başında dualarla anıldı.

Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kırdar’ın da katıldığı anma etkinliğinde şehidin ailesinin evinde edilen duaların ardından köy camisinde öğle namazını müteakip Mevlid-i Şerif okutuldu.

Daha sonra belde mezarlığına geçen kalabalık, Şehit Mustafa Yaman’ın kabrine karanfiller bıraktı.

Şehitlerimiz dualarla anıldı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında yurt genelinde olduğu gibi Bartın’da da Mevlid-i Şerif okundu. Şadırvan Cami’nde öğle namazı öncesi gerçekleştirilen Mevlid-i Şerif’te 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi vatanın ve milletinin bekası uğruna şehadete eren kahramanlarımız başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için dualar edildi.

Ayrıca Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Bartın Şehitliği’ni ziyaret edilerek, şehitlerimizin kabirlerine karanfil bıraktı. Buradaki törende, okunan Kur’an-ı Kerim ardından tüm şehitlerimiz için dualar edildi.

Vatandaşlar Meydanı Doldurdu

Bartın’da “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında Kemerköprü Meydanında toplanan yüzlerce kişi Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Meydanda toplanan kalabalık ellerinde bayraklarla “Türkiye Geçilmez” mesajı verdi.

15 Temmuz 2016 gecesi hayatını kaybeden şehitlerimiz için Kur'an-ı Kerim'in okunduğu demokrasi nöbetinde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını meydana kurulan ekranlardan canlı olarak izlendi.

Saatler 00.13’ü göstermesiyle selanın okunduğu meydanda, vatandaşlar bir yandan gururu bir yandan da hüznü yaşadı.

SON Haberler

  • BARÜ, Türkiye-Özbekistan bilim diplomasisi ağının geliştirilmesine katkı sunuyor

  • BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı

  • BARÜ, üniversite tercihi yapacak öğrencilere destek oluyor

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu