BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz Projesi Dünyada Ilk Olacak

Yayın Tarihi : 30/05/2016

 Üniversitemizde gelistirilen projeyle otobüslerde isinmadan kaynaklanan yakit tüketimi sifira indirilecek, kis aylarinda menzili düsen elektrikli araçlar ise artik daha uzun yol katedebilecek.

Üniversitemizin proje yürütücüsü oldugu “Yolcu Tasimaciligi Yapan Tasitlarda Isinimla Isitma Sisteminin Tasarimi, Imalati ve Performans Deneylerinin Yapilmasi” baslikli SAN-TEZ projesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan kabul edildi. Proje Yöneticisi Bartin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Kirmaci, projeyle otobüslerde kalorifer sisteminden kaynaklanan yakit tüketiminin sifira indirilecegini söyledi. Kirmaci, “Iletken iplerle dokunan kumas teknolojisi ilk defa otobüslerde uygulanacak. Otobüslerdeki kalorifer sistemini devre disi birakacak bu sistemin çalismasi için en fazla 12 volt elektrik yetecek. Böylece isinma ile harcanan yakit sifira indirilerek ülke ekonomisinde her yil milyonlarca lira tasarruf saglanacak.” dedi. 

Elektrikli Araçlar Daha Uzun Mesafe Gidebilecek

Kirmaci, çalismayla elektrikli araçlarda yasanan en büyük sorunun da giderilecegini belirterek, “Elektrikli araçlarin kis aylarinda tükettigi enerjiye bagli olarak katettigi mesafe çok fazla düsmektedir. Elektronik tekstil ürünlerinin bu araçlarda kullanilmasiyla menzil yüzde 60 artmaktadir. Yani mevcut Li-ion pil teknolojileriyle kis aylarinda 100 kilometre gidebilen elektrikli araçlar, projenin uygulanmasiyla 160 kilometre gidebilecek.” diye konustu.

Dünyada Ilk Defa Uygulanacak       

Bartin Üniversitesi doktora ögrencisi Hayri Eren ise yapilan çalismada birçok bilim dalindan faydalanildigini ifade ederek, “Multidisipliner bir çalisma olan proje; malzeme gelistirme, otomatik kontrol, sanal modelleme, analiz ve araç üzeri uygulama disiplinlerini kapsamaktadir. Bu baglamda yapilan proje sadece ülkemizde degil, dünyada tek olacak. Çalismanin yurt içi ve yurt disi patent basvurulari da yapilmaktadir.” seklinde konustu.

Proje yürütücüsü Bartin Üniversitesinin yaninda Ege Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesinin de proje ortagi olarak yer aldigi çalismanin 2 yil içerisinde tamamlanmasi planlaniyor.