TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri 2020 Yılı Başvuruları Başladı

Yayın Tarihi : 06/02/2020
TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA-Bilimsel Telif Eser Ödülleri (TÜBA-TESEP) 2020 yılı ödül başvuruları 16 Mart 2020 Pazartesi gününe kadar devam edecek.
Üstün başarılı bilim insanlarını ve başarılı çalışmalarını ödüllendirmek, dünyadaki muadilleri gibi TÜBA’nın da en önemli amaç ve işlevlerinden biri olduğunu vurgulayan Akademi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker konuyla ilgili açıklamasında şu şekilde konuştu: “Bu amaç doğrultusunda TÜBA Uluslararası Akademi, TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödüllerini yürütüyoruz. 2015’ten beri Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen törenlerle verilen TÜBA Ödülleri, bilim dünyasında saygın ve müstesna bir konuma sahip. TÜBA tarafından ihdas edilen tüm ödül programları, nesnel ve titiz bir değerlendirme süreçleriyle, bilimsel liyakate dayalı yürütülüyor. TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri, seçkin bilim insanlarının Türkiye kaynaklı bilimsel çalışmalarını ve Türkçe yayınlarını özendirici ve artırıcı bir etki de gösteriyor. 2001 yılından beri yürütülen TÜBA-GEBİP kapsamında farklı bilim alanlarından 508 üstün başarılı genç bilim insanı; 2008’den beri yürütülen TÜBA-TESEP kapsamında ise 202 Türkçe bilimsel eser ödüllendirildi. 2017 yılından beri TÜBA-TESEP kapsamında her yıl "sosyal bilimler" alanında bir esere "TÜBA-TESEP Halil İnalcık Özel Ödülü" veriliyor. Diğer yandan TÜBA Şeref Üyesi merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin adına ihdas ettiğimiz ve 2019 yılında sahiplerini bulan TÜBA Fuat Sezgin Ödülleri, 2020 yılı itibarıyla bilim tarihi alanında “TÜBA-TESEP Fuat Sezgin Özel Ödülü” olarak bir esere takdim edilecek.”
TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında verilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”nün yanı sıra 2020’de ilk defa verilecek olan “Fuat Sezgin Özel Ödülü”nün de Akademi için özel bir öneme sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Muzaffer Şeker “TÜBA Ödül sahiplerinin ulusal ve uluslararası düzeyde gösterdikleri başarıları ve aldıkları ödülleri, programlarımızın başarısının göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Ödüllerin duyurulması ve başvuruların artırılması konusunda bilim insanlarımızın ve üniversite yöneticilerinin ilgi, destek ve teşvikleri, ödüllerin etkinliği ve yararlılığı açısından büyük önem taşıyor. Bu konudaki ilgi, katkı ve destekleri içinbilim dünyasına çok teşekkür ediyor, başarılı bilim insanlarımızı ödüllerimize başvurmaya, ilgili rektörlerimizi de aday göstermeye davet ediyorum.” dedi.
Ayrıca, 2020 yılıyla birlikte stratejik ve ulusal öncelikli “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi" kapsamında bilimsel araştırma, proje ve çalışmaları olan üstün başarılı genç bilim insanlarının desteklenebileceğini söyleyen Prof. Şeker, bu alandaki başvuru için üst sınırın 45 yaş olduğunu vurguladı, “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi" kapsamındaki başvuruların, multidisipliner alanda olabileceği gibi tüm alanlara da açık olduğunun altını çizdi.
TÜBA-GEBİP Ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 20.000 TL’nin yanı sıra ayrıca her yıl, tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin çalışmalarında kullanılmak üzere 6.000 TL, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için ise 4.500 TL’ye kadar ilave mali destek ve Akademi üyelerimizce bilimsel danışmanlık desteği sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği olarak Avrupa ülkeleri için 1500$ karşılığı TL, Avrupa dışı ülkeler için 2000$ karşılığı TL veriliyor. TESEP kapsamında ise; telif eserler için 20.000 TL ve Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon) olarak ise telif eserlerde 7.000 TL parasal ödül veriliyor.

SON Duyurular